Маленькі і великі українці. Кожному своє...

 Карпати, президентська резиденція "Гута" 

Нині словосполучення “президентська резиденція Гута” не сходить зі шпальт українських і закордонних засобів масової інформації. Тут знаходиться чотирнадцята резиденція Президента України, тут він відпочиває і приймає гостей. А по документах це місце називається Державний оздоровчий виробничий комплекс «Синьогора».

Івано-Франківська область, село Гута (по–польськи Huta-металургічний завод, hutnik-металург), яке знаходиться на відстані 35 км від районного центру Богородчани, у верхів'ї ріки Бистриця Солотвинська. Це останній населений пункт на шляху в Ґорґани, стрімкі Карпати, де гори не складаються у хребти, а розташовуються поодиноко немов "постають" із землі. Далі дороги немає. Далі - тільки ліс і шпилі вершин.

  

Сама Гута до побудови тут Л.Кучмою президентської резиденції, була бідним глухим селом, саме тут, за влучним виразом В.Ющенка, живуть найменші з "маленьких українців". Гута була тупиком у прямому і переносному значенні цього слова. Думаю нікого не здивує те, що цим людям були не страшні ані відключення газу, ані гарячої води, їх не турбують проблеми з каналізацією, їх мало цікавлять дороги, - усього цього у них просто не було і не має. З давніх-давен місцеве населення займалося скотарством і лісівництвом. Оскільки земля тут кам'яниста і малородюча, то заробітків два, - випасання овець і робота в лісі, відповідно і все, що пов’язано з вівцями (молоко, сир, шкіра, вовна і т.д) і з лісом (лісопереробка, меблі, сувеніри). Тут і за Союзу роботи не було, - тому чоловіки масово виїздили на сезонні роботи по розробці лісів, або працювали в Сибіру на нафтових і газових родовищах. Нині ж половина мешканців села і майже вся молодь більшу половину року працює на заробітках у Європі, Америці і Росії.

Та ця земля тільки на перший погляд нібито не придатна для проживання. Адже неподалік села звили собі "гніздечко", у вигляді "резиденції Гута", "найбільші українці" - Президенти України. Трохи далі, за десяток кілометрів звідси, за гірським хребтом у туристично-відпочинковому комплексі "Буковель" облюбувала собі місце українська бізнесова еліта, тобто "великі українці". З їхньої точки зору, Гута, Буковель, Ворохта, - це не депресивні села, а навпаки мальовничі куточки незайманої природи. Це і цілюще гірське повітря, і чарівні краєвиди, і безліч малих потічків і джерел. Заманливо з точки зору гірського туризму, полювання на дичину чи просто для відпочинку на природі. Дійсно, маючи кишені вщерть набиті грішми, - тут можна відпочивати.

Історія створення. Спадок від Кучми Ющенку

Та повернімось до "резиденції Гута". Історія створення цього елітного відпочинкового комплексу сягає часів Леоніда Даниловича Кучми. Свого часу про комплекс, зважаючи на те, що фінансувався він не відомо на чиї гроші, говорили різне. У 2001 році оголосили, що резиденцію зводять начебто за гроші відомства уже покійного Георгія Кирпи, тобто гроші брали з фондів... Укрзалізниці. За приблизними підрахунками експертів обійшлася вона державі в 300 мільйонів тодішніх гривень або 60 млн. доларів. Такий собі подарунок Президенту від підлеглого міністра транспорту.

Як виявилося згодом, земля і старий відомчий санаторій "Синьогора", що тут розміщувався, перебували на балансі державної компанії "Івано-Франківськгаз". Тому 12 грудня 2002 прем'єр-міністр України В.Янукович підписав урядове розпорядження № 690-р., яким "Синьогору" подарували (!) не менш законспірованій структурі - Державному Управлінню Справами (ДУС). Дослівно це звучало так: "Прийняти пропозицію ВАТ "Івано-Франківськгаз" та Державного управління справами про безоплатну передачу цілісного майнового комплексу пансіонату "Синьогора" (Івано-Франківська область, с. Гута) ВАТ Івано-Франківськгаз" у державну власність і в управління Державного управління справами".

Як каже колишня голова фонду державного майна України В. Семенюк: "Нині ДУС - фактично неконтрольована організація, і контролюючі державні установи, такі як Контрольно-ревізійне управління, не мають до неї доступу. ДУС займається такими невластивими функціями, як приватизація, відчуження та реалізація майна - у його підпорядкуванні майже 670 об'єктів". 

 

Нинішній керівник ДУС НУНСівець І.Тарасюк підтвердив, що на даний час до структури Держуправління справами крім резиденцій, санаторіїв, дач, баз відпочинку і спортивних комплексів входить 75 підприємств життєзабезпечення (лісові угіддя, конезавод, лікеро-горілчаний завод і т.і.). Є також кілька об’єктів за кордоном — санаторії у Гаграх та Кисловодську. А Державний оздоровчий виробничий комплекс «Синьогора» є чотирнадцятою резиденцією президента України. До речі, бюджет адміністрації президента і ДУС за час перебування при владі демократичного Президента, суттєво зріс: у 2004 році складав близько  450 млн. грн., то у 2009 році уже близько - 1 млрд. 600 млн. грн.

"Скромні" апартаменти Президента однієї з найбідніших країн Європи…

Отож, у кінці 2002-го за рішенням депутатів Івано-Франківської обласної ради президентська резиденція отримала в користування 10 900 гектарів карпатських лісів. Туди спеціально завезли плямистих оленів і рідкісних муфлонів. На території є також ставки з осетринами, басейни, гірськолижний витяг. В результаті цього рішення у Солотвинського держлісгоспу забрали одну третину загальних площ лісів. Зрозуміло, що це автоматично позбавило людей роботи… І дивно, що при Кучмі, незважаючи на шалене безробіття в цьому регіоні, на будівництві президентського комплексу працювали не місцеві жителі, а приїжджі робітники з Києва і з-за кордону.

За словами селян, і наш нинішній, найнародніший і найдемократичніший, президент В.Ющенко обслугу, зокрема кухарів, привозить із собою. Місцевим мешканцям в резиденції довіряють служити лише прибиральниками та садівниками. Та гуцулам зрештою не звикати до життя поруч з царями. Ще з цісарських часів коли Франц Йосиф та його свита полюбляли прикарпатські курорти, мешканці Карпат звикли до своєї ролі прислуги в королівських палатах…

Цікаво, а в яких апартаментах живе, перебуваючи в резиденції, Президент однієї з найбідніших держав Європи? - В палаці може розміститися 5 VIP-персон. На території резиденції у триповерховому приміщенні розташований пансіонат на 80 місць, у якому облаштовано 10 апартаментів, 9 номерів "люкс", 21 номер "напівлюкс". У спальному корпусі пансіонату є: бар, ресторан, їдальня, приміщення для проведення прийомів і конференцій, а також кухонний блок, міні-пекарня, пральня, автоматична телефонна станція, складські приміщення. На території резиденції є чотири двоповерхових котеджі на 14 місць. У комплексі функціонує підсобне сільське господарство.

За деякими даними, площа "дачі" може сягати 5 тисяч квадратних метрів. Три поверхи плюс підземні приміщення, де знаходиться 25-метровий басейн, різноманітні "джакузі" й сауни, фонтанчик із джерельною водою. Тут все автономне, - водопостачання, електроенергія, опалення. Довкола комплексу трирівнева охорона - надійні київські хлопці. Біля комплексу, в 600 метрах - гелікоптерний майданчик, який з'єднаний з основним приміщенням міні-автобаном.  Хоча далеко не все це перераховано в описі резиденції на сайті ДУСа.

А наміри були як завжди… благородні

 

Початок і наміри нового Президента були дуже хороші і благородні. Після Помаранчевої революції все, що було пов'язане з Л.Кучмою та його режимом, планувалося корінним чином змінити. Першим ділом взялися за "резиденцію Гута". Тоді Керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк (власник "Нашої Ряби") розповів, що ДУС збирається "резиденцію Гута" здавати в оренду: "Є бізнесмени, готові орендувати. Там можна проводити форуми, бізнес-конференції".

Так, івано-франківська газета «Західний кур'єр» у березні 2005 року подає таку інформацію: «Новий Президент України Віктор Ющенко органічно не любить всього того, що було так до душі Леонідові Кучмі: він не хоче сидіти на тому самому дивані, за тим самим столом, відпочивати на тій самій дачі". Однак новий лідер не тільки сидить на диванах Кучми, але вже здається перевищив свого попередника у масштабах пишноти побуту.

Ющенко не був оригінальним. Щось подібне говорив і президент найбіднішої країни Південної Америки, - Болівії, - Ево Моралес. Він після перемоги на виборах в 2005 також відмовився в'їжджати в свою резиденцію в Сан-хорхе, пояснивши це тим, що народився в хатині індійців аймара і не звик до розкоші. Та все ж таки він переїхав в резиденцію, щоб "працювати 24 години в добу". Правда, перед цим, він зробив "дуже важливий" запобіжний захід  - запросив шаманів аймара, які здійснили обкурювання і приношення богам, очистивши резиденцію від поганих духів. 

 

Наш Президент також провів багато заходів: "резиденцію Гута" переосвячували священики різних конфесій, відвідували журналісти різних ЗМІ і т.д. А от ритуал обкурювання і приношення богам, очищення резиденції від поганих духів - не провів, упустив, не підказали. Шкода…

 

Де тулиться (мешкає) народний Президент?

 

Звичайно, що після усього вище викладеного у читача виникає питання, а де Ющенко проводить більшу частину року, де він мешкає, щоб не попав бува у злидні після своєї відставки з посади Президента? – Можемо заспокоїти, живе В.Ющенко в селі Безрадичі, за 30 км від Києва. Там у Президента Ющенка насправді царський маєток. Одним боком він впирається у величезну кручу, іншим - виходить на луг. Разом з озером займає не менше гектара. В озері плавають лебеді, понад озером стоять два великі вітряки, ще один - в обійсті Віктора Андрійовича, біля самого цінного, що є в господаря,– пасіки. Український народ повинен радіти за свого Президента, виходить недарма прості люди виходили на Помаранчеву революцію, мерзнули в наметах. Зміни відбулись! Направду, радісно на серці, коли бачиш, що ще один українець доробився і став жити добре. Так, вартість будинку президента в селі Безрадичах ріелтори оцінили приблизно від 1 до 1,7 млн. доларів. Розмір ділянки від 40 до 60 соток, а сам будинок площею понад 600 квадратних метрів. На території садиби п’ять приміщень: лазня, хата-музей, будинок-кабінет господаря, двоповерховий будинок, де приймають гостей та "бджолина хатинка" в якій зберігаються соти. Також на території садиби є сад. Подбав наш народний Президент і про житло у Києві. Згідно із декларацією Ющенко також володіє квартирою в Києві, площею 471,9 квадратних метри по вулиці Малій Житомирській. ЇЇ вартість ріелтори оцінили від 1,4 до 2,4 мільйонів доларів.

«Віктор Андрійович каже, що в нього душа розривається, коли до Секретаріату приходять люди та просять 100 гривень на лікування дитини, а в його кабінеті — золото, кришталь та інші «султанські» предмети розкоші», — розповідав у 2005 році Ігор Тарасюк. Окрім того, на думку керівника ДУСі, від будівлі на Банковій, 11 віє негативною енергією - саме тут у сталінські часи розташовувалася одна з будівель НКВД. Та як І.Тарасюк не переймався, щоб бодай Ющенка не заразило негативною енергією кучмізму, - не вберіг...

Турбота і милосердя

Пригадується, ще одне передвиборче гасло: "Бандитам тюрми". Знаючи про те, що В.Янукович був двічі судимий, більше нічого не потрібно було говорити. Всі розуміли з півслова, кого чекають тюрми коли Ющенко стане Президентом. Люди вірили, люди молилися на Месію, священики казали, що він святий, що мало не вчора він "зійшов з небес", що він гідно пройшов мученицьке боже випробування, - "отруєння" диявольськими силами. З цим "сходженням на землю" пов'язували визволення від злочинного режиму, настання щастя і благоденства, добробуту і стабільності на "многі і благі літа".

В Ющенка добре серце, він вміє прощати, тому він не міг кинути свого колишнього суперника по виборчих перегонах на призволяще, залишити його без даху над головою. І тоді, щоб В.Януковичу не було так гірко після поразки на президентських виборах, В.Ющенко зжалився і вирішив подарувати Віктору Федоровичу на його день народження урядову дачу в урочищі Межигір'я. Дійсно хай і він має резиденцію, - резиденцію тіньового, опозиційного уряду. Отак Ющенко не на словах, а на ділі втілив гасло: "Схід і Захід разом". Тепер коли Янукович також має "резиденцію", Ющенко може спати спокійно, - Віктор Федорович не помре в злиднях.

Нагадаємо, урочище Межигір'я знаходиться в 10 км на північ від Києва і відоме як резиденція Княгині Ольги. У радянські часи на території урочища проживав перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький. В лютому 2007 року ЗМІ повідомили про те, що Президент Віктор Ющенко секретним розпорядженням виділив лідерові Партії регіонів Віктору Януковичу урядову дачу Межигір'я в селі Нові Петрівці. У ній з 2003 року і до цих пір проживає екс-прем'єр Віктор Янукович.

Рано вранці 9 липня 2007 року Віктор Ющенко по телефону привітав тодішнього прем'єра з днем народження. А вже через декілька годин Президент підписав секретне розпорядження. Документ свідчив: урядова дача на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" надається в користування главі Кабміну Віктору Януковичу. Згодом цей документ не з'явився ні на сайті Президента, ні в інших відкритих джерелах. Єдине офіційне підтвердження того, що розпорядження існує, надало Державне управління справами. Територія цієї резиденції займає 136,8 гектара. Вона обнесена п'ятиметровою залізною огорожею по периметру, і усередині її охороняють бійці підрозділу "Титан". Того ж 9 липня 2007 року на сайті Президента з'явився інший документ – Указ Ющенка,  яким він зобов'язав прем'єра виконати вирішення РНБО і забезпечити фінансування дострокових виборів…

Епілог

Можна пригадати, що 2004 року кандидат у Президенти Віктор Ющенко обіцяв: бандитам тюрми, рішучу боротьбу з корупцією, усунення олігархів від влади, докорінну зміну стилю діяльності Адміністрації Президента. Однак навіть поверховий аналіз показує, що в більшості випадків обіцяного не виконано. Жоден із бандитів у політиці, про яких говорив В. Ющенко, так і не сів на лаву підсудних. Корупція не стала меншою, ніж була за часів Кучми. Олігархи захопили владу повністю. Єдине що вдалося "реформувати" в Адміністрації Президента, то це перейменувати її в Секретаріат. Та й під великим питанням – чи стала Україна в 2009 році ближчою до НАТО та Європейського Союзу ніж у 2003 чи 2004-му?

Тепер, через роки після Помаранчевої революції, стає очевидним, що Віктор Ющенко зміг консолідувати політиків та український народ лише для просування себе на президентську посаду. То що ж, власне, дала ця консолідація українцям та Україні? Адже стає все очевидніше, що нині гаранта дедалі більше цікавить конвертація влади у гроші: набуття маєтків, “хатинок” та грошовитих “любих друзів”.

 

Сергій Стефанко "ОстроВ"

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи