“Свобода” пояснює результат ПР в Тернополі і хоче всіх відправити в армію!

В березні відбулися позачергові вибори до Тернопільської обласної ради і викликали чимале зацікавлення українського політикуму. Сьогодні рада приступила до роботи. Про перші рішення ради розповідає депутат обласної ради, член ВО «Свобода» Михайло Морозенкович Тимошек.  

- Певні українські політики ще досі стверджують, що вибори в Тернопільську облраду нелегітимні, яка ж сьогодні ситуація в раді?

- Рада приступила до роботи, вже обраний голова, заступник, вже почали працювати комісії. На сьогоднішній день проводяться організаційні комісії, рада вступила в законні права і працює в посиленому режимі. Часу небагато, а зробити хочеться багато справ. Очолив обласну раду представник нашої політичної партії - Кайда Олексій Петрович.

- Тернополяни нарікають, що це людина не з Тернополя, а зі Львова. Зрештою й голова ОДА (Чижмар Юрій Васильович) також не місцевий - із Закарпаття…

- Насамперед скажу, що О.Кайда – уродженець міста Бердянська. Ми добре знаємо, хто нарікає – це представники певних політичних сил.

- Насправді, про це мені говорили прості мешканці міста Тернополя.

- Люди на Тернопільщині, якщо взяти до уваги три роки попередньої діяльності обласної ради, взагалі не знали, хто є головою облради. Вони й не могли знати, бо два роки рада була недієздатна: тривали постійні суди, пересуди, постійні політичні війни. Що стосується О.Кайди, то насамперед – він є українець. Крім того, він мав право балотуватися в будь-якій області України як громадянин України. Ніхто ж не питає, чому голова Львівської ОДА В. Сеник – уродженець Тернопільщини. Так само як голова Івано-Франківської обласної ради І.Олійник також народився на Тернопільщині. 

 

- Так, але люди, яких ви назвали, тільки що й народилися на Тернопіллі - їхнє ж навчання, кар’єра, політичний досвід склалися відповідно у Львові та в Івано-Франківську, де їх обрали на згадані посади.

- Не думаю, що це має суттєве значення хто і звідки. О.Кайда – був заступником лідера нашої партії О.Тягнибока, депутатом Львівської обласної ради. І ми повністю йому довіряємо. Тим паче, що людину треба судити по ділах. На даний момент у нас йде формування команди голови обласної ради. Для цього ми започаткували проект «Експертна рада» при голові облради, до якої будуть входити різні фахівці. Такого ще ніколи не було. Тут будуть вивчати думку експертів, людей, які стикаються з різними галузями нашого господарства, економікою, соціальною сферою. Це не буде політична структура.

- Скільки депутатів у вашій фракції ВО «Свобода» і чи ви сформували якусь коаліцію?

- Зараз наша фракція зараз налічує 50 депутатів. Для прийняття рішень потрібно 61 голос. Коаліції жодної підписаної немає і не планується. Депутати від УНП намагалися підсунути нам коаліцію. Але ми вже маємо гіркий досвід коаліції у Верховній Раді, яка де-юре є, а де-факто – не існує. На першій сесії нашої новообраної обласної ради ситуація склалася дуже парадоксальна - БЮТівці взагалі не взяли мандатів. А ті фракції, депутати від яких взяли мандати, прийшли на узгоджувальну нараду, де було прийняте справедливе рішення: розприділити посади за тією кількості, яку набрали партії на виборах, не беручи до уваги Партію регіонів, оскільки «регіони» зразу заявили про свою опозиційність. Тому квоти встановили такі: «Свободі», яка набрала найбільше голосів - посада голови ради, «Єдиному центру» – перший заступник голови ради, УНП – заступник голови ради і «Нашій Україні» - голову бюджетної комісії. Тобто охопили весь спектр політичних партій, згідно того, хто скільки набрав - отримував пропорційну квоту в керівництві. Всі рішення в облраді на даний момент приймаються 90 голосами, партія Регіонів не голосує, або голосує «проти».

 

- Чому ж партія Регіонів так себе веде? З чим це пов’язано?

- У партії регіонів у Тернополі специфічний керівник – колишній народний депутат Орест Павлович Муц. На кожній сесії він влаштовує шоу. Для чого це робиться? Щоби їхнє керівництво у Києві звернуло увагу на нього.

- Де найбільше партія Регіонів набрала голосів?

- На півночі області, там де є церква Московського патріархату. Ми там зайняли десь 3-тє місце по кількості виборців, що за нас проголосували. По великому рахунку, ми не виграли тільки в цьому районі. На півночі виграли партія Регіонів і БЮТ. Там знаходиться відома Почаївська лавра, яка має великий вплив на місцеве населення.

- Яка ж тоді ситуація із колишнім головою ради, представником БЮТу?

- Микулинко Михайло Архипович, попередній голова ради, діє за стандартною схемою: чиновник, після того, як втрачає посаду, дуже швидко починає хворіти. Крім того, БЮТ подав у Львівський Апеляційний суд судовий позов щодо визнання недійсними результатів виборів в Тернопільську облраду.

 

- БЮТівці стверджують, що вибори були сфальсифіковані?

- Це неправда. Була задіяна величезна кількість спостерігачів і ніхто цього не підтвердив. Хоча треба взяти й до уваги специфіку цих виборів – всі судові перипетії, призвели до того, що люди до останнього дня не знали, чи вибори відбудуться чи ні. І слава Богу, що явка була досить великою по селах. Чому по селах - тому що, всі колізії відбувалися в Тернополі і в Києві, а до сіл не дійшла інформація про те, що вибори були відмінені. Їм запрошення роздали і вони прийшли голосувати. В Тернополі, де інформації було більше, явка була низька.

А що стосується БЮТ, то вони взагалі не проводили агітацію, дезінформували

населення відносно відміни виборів і у підсумку - програли.

 

- БЮТівці заявили, що не заперечують, щоб представники «Свободи» покерували в області, яка є одна з найбільш дотаційних в країні. Мовляв люди побачать, що з того вийде.

- На сесії облради було прийнято звернення до уряду і до Премєр міністра Ю.Тимошенко не шкодити нам (у нас зараз заблоковані рахунки казначейства по виплаті зарплати членам ТВК). Якщо кабінет міністрів буде шкодити Тернопільській раді, то буде досить важко працювати. У нас є певні напрацювання, які ми мусимо зробити в першу чергу: збудувати сміттєпереробний завод, бо зараз ситуація зі сміттям та відходами склалася критична, по-друге, зробити аеропорт в Тернополі; по-третє, відкрити сільськогосподарський оптовий ринок (на землях комунальних, а не приватних, тому що тоді зможемо регулювати цінову політику). 

- А що стосовно національної політики?

- У міській раді зареєстровано проект рішення, який поки що не може набрати достатньо голосів, про патріотичне виховання молоді. Цей проект розроблено спільно з військовими, оскільки в нас в області є артилерійська бригада. Колись школярі, які закінчували школи, завжди ходили на полігон стріляти. Нажаль, на це тепер коштів не має. У нас є різні патріотичні громадські молодіжні організації, але їх всіх кинули на самоплин.

- Але ж ваші опоненти з БЮТу навпаки пропонують ідею професійної армії і відміни військової повинності для юнаків?

- Перепрошую, це був блеф, який народ проковтнув. І коли ми їздили по селах з агітацією, перше запитання люди ставили: чому дітей забирають в армію, коли Премєр-міністр обіцяла, що вони не підуть служити?

 

- Виходить, що хлопці на Тернопільщині хочуть йти в армію?

- Зараз ситуація різнопланова. Все-таки, культ армії, культ військової служби треба повертати. Коли спілкуюся з старшими людьми, вони мені розказують, що якщо колись в селі когось не брали в армію – це був позор.

- Ви б хотіли, щоб в армію йшли всі юнаки?

- Так. Тоді молодь буде досвідчена, буде сильна держава, будуть сильні війська. Як можна говорити про незалежність держави, коли військ немає, або немає навіть підготовлених молодих людей?

 

- Як щодо вступу до НАТО?

- Позиція задекларована нашим лідером. На даний момент наш пріоритет – це вступ України в НАТО. Але з умовою – йти туди, де нас чекають. Зараз ми бачимо ситуацію, що НАТО нас не чекає. Тому нам, насамперед, треба розбудовувати власну армію. Маємо за приклад Грузію - коли агресія проти них була застосована, але жодна країна їх не підтримала.

- Вас часто критикують за націоналізм, який ви проповідуєте?

- Якщо брати націоналізм – це завжди було добре почуття, адже націоналізм – це любов до нашої держави. Нам треба навчитися любити своїх українців. Ми всі любимо Україну, а не любимо українців. Треба навчитися любити свою націю. А почуття – це завжди радикальні поняття. В іншому разі – це взагалі не почуття. На рахунок ксенофобії, яку нам закидають, у нас дуже чітка відповідь: ми партія, яка зібралась захищати українців. В закарпатців є дві угорські партії. В цьому проблеми нема. Є партії, які заявили, що вони захищають російськомовне населення. А захищати українців через те, що українці є титульною нацією, і що складають близько 78% населення України не можна? А всі фінансові ресурси знаходяться в руках не українців. Получається парадоксальна ситуація: українці – є титульною нацією, українці складають її більшу частину, українці – найкращі трудівники.( Доречі, Тернопільська область дала найбільше заробітчан в Західну Європу, а там, якщо не працюєш – тебе виженуть). Отже, наші люди хочуть і вміють працювати, а керують ними - не українці. По великому рахунку, зараз українців ставлять на коліна.

- Кого з «неукраїнців» маєте на увазі?

- Наприклад, той же Фельдман. Або велика частина депутатів Верховної ради, які в графі «національність» ставлять прочерк або нічого не пишуть взагалі. Значить, не вважають себе українцями.

 

- Ідеї вашої партії чимось нагадують австрійську партію «Свобода» Йорга Хайдера. Чи у вас є з ними якісь стосунки?

- Йорг Хайдер загинув півроку тому в автомобільній аварії. Наш лідер, Олег Ярославович Тягнибок, повернувся із зїзду правих політичних партій Європи. Європа уже прокидається від лібералізму і соціалізму. Європу вже «дістали» нелегальні емігранти, мусульманізація. Європа прокидається і Україна також - це показали Тернопільські вибори. Щодо наших стосунків з правими партіями, то зараз вони будуть налагоджуватися ще активніше, тому що австрійська партія «Свободи» починала аналогічно до нас – з провінції Карінтія, де вони виграли вибори. Думаю, через обласну раду зможемо покращити стосунки не тільки з австрійськими, але й з усіма правими партіями Європейського Союзу. Вибори на Тернопільщині – це доказ того, що наша область завжди була націоналістична, завжди була патріотична, та ж помаранчева революція звідси від нас пішла. І ось тепер ми бачимо, що ВО «Свобода» є прохідною партію до українського парламенту. Наш лідер О.Тягнибок їздить постійно по різних зустрічах, особливо по центральній Україні. Тому що центральна Україна - це є пласт українства і він зараз піднімається, і на нього ми найбільше розраховуємо.

Розмову вів Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи