Р. Марцінків: Ми взяли стратегію на перехід на альтернативні види опалення

Лідер Івано-Франківської міської організації ВО «Свобода», секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків розповів кореспонденту «ОстроВ» про проблеми комунальних підприємств міста Івано-Франківська.

- Руслане Романовичу, щойно івано-франківці полегшено зітхнули, коли побачили , що влада нарешті по-дорослому взялась за дороги, як раптом у місті зупинились 400 ліфтів. Що стало причиною страйку комунальників і які наслідки?

- Зважаючи на великі проблеми, депутати взялися до заходів реформування ЖКГ Івано-Франківська ще в лютому. Тоді нас насторожило те, що на КП «Івано-Франківськліфт» фонд оплати праці, який становить 144 тис грн. на місяць, є надто великим. Для порівняння, в Тернополі діє подібне комунальне підприємство, яке обслуговує 250 ліфтів, де працює 16 людей і підприємство немає жодних боргових зобов’язань ані перед Пенсійним фондом, ані перед податковими інспекторами. «Івано-Франківськліфт» обслуговує 480 ліфтів і там працює 57 людей.  Ще тоді ми звернули увагу директору підприємства пану Федорину, що він міг би виготовити ліцензію на проведення технічної експертизи ліфтів, що дало б можливість підприємству заробляти кошти. На ці роботи, до речі, ми виділили 580 тис грн.. Втім,  керівник «Івано-Франківськліфт» ці зауваження тоді не врахував.  

Про страйк комунальників і відключення ліфтів у місті депутати дізнались зі ЗМІ. Жодного звернення від керівників підприємства ми не отримували. Коли довідались про відключені ліфти,  ми скликали позачергову сесію, на якій заслухали керівника «Івано-Франківськліфт» та двох заступників мера міста. За цю ситуацію притягнуті до дисциплінарної відповідальності всі і навіть керівники ЖЕО. Їхня заборгованість перед КП «Івано-Франківськліфт» складає понад 2 млн. 401 тис грн!

Переді мною – штатний розпис підприємства. Відповідно до нього, директор КП «Івано-Франківськліфт» отримує 6 тис 250 грн. на місяць, головний інженер -  5 тис 487 грн, головний бухгалтер – 5 тис 182 грн. і т. д. Майстри отримують понад 3 тисячі на місяць. Середня заробітна плата тут одна з найвищих і складає 2,5 тис грн.. Загалом, адмінапарат комунального підприємства отримує понад 48 тис грн. щомісяця!

Сьогодні ми винайшли кошти і здійснюємо поетапно погашення заборгованості перед людьми. На рахунки комунального підприємства переказано 194 тис грн. Водночас, ЖЕО повернули  «Івано-Франківськліфту» 68 тис грн. боргу.  7 липня ми будемо розглядати на сесії порядок громадських слухань на встановлення побудинкових тарифів, в тому числі і тарифів на обслуговування ліфтів. На 1 жовтня ми плануємо отримати цей тариф, який вже діє у Львові та Тернополі. 

-Депутати міської ради  рекомендували меру Івано-Франківська не продовжувати трудову угоду з діючим керівником «Івано-Франківськліфта». Ви пропонували меру кадрове рішення цього питання?

- Ми висловили свою позицію. Вважаємо, що керівник не повинен був допустити зупинку ліфтів у місті. Страйккомітет не був почутий, але керівник цього підприємства не повинен був вдаватися до крайніх заходів. Вони могли прийти під стіни білого будинку…вимагати…

 Якщо сьогодні зупинили ліфти, то це означає, що завтра можуть відключити тепло, газ чи воду у випадку невиплати зарплати на підприємствах? Я підкреслюю, що жодних  попереджень про відключення ліфтів я не отримував!

- Ліфти в Івано-Франківську перевірятимуть в усіх багатоповерхівках, чи лише в тих, які обслуговують комунальні ЖЕО?

- В Україні вже були проблеми з ліфтами, які приводили й до смертельних випадків. Нині є ряд державних актів, які зобов’язують провести експертизу усіх ліфтів, незалежно від форми власності фірми, яка їх обслуговує.

-Нинішми узгоджуємо, щоб таку експертизу проводило КП «Івано-Франківськліфт». Заступника міського голови зобов’язано провести потрібні заходи для цього. Вже подані документи на отримання ліцензії, фахівець пройшов необхідне навчання. Для комунального підприємства виконання експертних робіт дасть можливість отримати додаткові кошти та покрити борги із заробітної плати.

- Скільки ще в Івано-Франківську є  комунальних підприємств, які мають проблеми з виплатою зарплати?

-Найбільш гостро сьогодні стоїть питання зарплати в трьох комунальних підприємствах : Асфальтовий завод, ЖЕО №6 та «Спецкомбінат». Загалом, в місті є 18 комунальних підприємств. Втім, деякі з них проходять процедуру ліквідації.

- Що відбувається на КП «Спецкомбінат»?

-Там ми поступово виходимо з боргової ями. Бо, погодьтесь, дивно, що таке підприємство може бути збитковим. Я не уявляю, як цвинтар можна оголосити банкрутом. Нещодавно ми зробили робочу нараду, перевірили стан підприємства. Нині там надзвичайно низькі розцінки на ритуальні послуги. До прикладу, бронювання місця на цвинтарі становить 8 грн. 68 коп. – одноразова платня.

Треба сьогодні визначити перелік послуг, які може виконувати це підприємство, бо більшість з них, як виявилось, надається неофіційно. Люди платять гроші, а в бюджет не надходить жодної копійки. Водночас, конкуренцію складають багато приватних фірм, які працюють на ринку ритуальних послуг.

Вже на наступній комісії, яка займається питаннями ЖКГ, заслухаємо ще раз керівництво «Спецкомбінату» і приймемо рішення для узаконення послуг цього підприємства, щоб вони принесли доходи і зменшили на підприємстві існуючі борги. Окрім того, в міському бюджеті закладено 1,5 млн. грн. на викуп додаткової землі у громади села Чукалівка, яку будуть використовувати для поховання людей.

- Як «Івано-Франківськтеплокомуненерго» вирішує свої боргові зобов’язання напередодні опалювального сезону?

-Борг підприємства сьогодні складає 140 млн. грн.. Є  Постанова Кабміну, яка дозволить списати газові борги підприємства. Нині вони сягають до 120 млн. грн.. В межах 78-79 млн. грн. боргу за газ, сподіваємось, буде списано. Втім, боргова яма залишиться. Тому будемо вживати заходів, щоб підприємство увійшло в опалювальний сезон нормально.

Наразі працює робоча комісія з питання роботи котельні на вулиці Індустріальній,34,  яка за рішенням Верховного Суду України перейшла у власність ВАТ «Прикарпаттяобленерго».

- Чи поверне це підприємство кошти в бюджет, які були використані на утримання котельні на Індустріальній?

- Сьогодні крапку у численних судових процесах поставив ВСУ. Інше питання, є судовий позов про те, що громада міста має повернути моральні збитки підприємству у сумі 6 млн. 200 тис грн. за використання цієї котельні. Не секрет , що  котельня на Індустріальній обслуговує 38% мереж міста і є однією з найстаріших. На її утримання з міського бюджету були виділені мільйони. Проте, «Прикарпаттяобленерго» має намір не лише повернути цю котельню, але й приватизувати земельну ділянку біля неї.

Нині керівництво обленерго виходить з пропозицією пробачити борг громади за можливість отримати цю землю. Ми готові віддати котельню, але енергетики не мають ліцензії на виконання цього виду діяльності – опалювання будинків. Тому керівництво обленерго знову пропонує місту орендувати котельню на Індустріальній і вкладати далі кошти на обслуговування мереж. А там сьогодні є 26 поривів, на ремонт яких треба немало грошей. Ми ставимо питання про виділення , бодай частково, коштів на ремонт мереж з рахунків «Прикарпаттяобленерго», бо це їхні мережі. Перемовини тривають. Переконаний, що мешканці не можуть страждати через це та й  віддати приватній фірмі кошти, які потрібні на ремонт дахів чи під’їздів у місті буде теж не правильно з боку влади.

- В Івано-Франківську колись буде розморожене питання автономного опалення, як скажімо, це зроблено в Ужгороді, де наступний опалювальний сезон уже відбудеться без централізованого теплопостачання?

- Сьогодні є судове рішення і протест прокурора, які забороняють відключення людей від централізованого опалення, навіть по стояках. Втім, на останній комісії, ми дали дозвіл на встановлення автономного опалення для двох будинків на вулицях Івана Павла Другого і Тролейбусній. Також, ми маємо перелік  тих будинків, де частка індивідуального опалення складає 60%. Там вживаємо заходів, щоб решта мешканців також погодились відключитись від централізованого теплопостачання. Є й такі будинки, де лише одна людина протестує проти автономного теплопостачання. Дозвіл на встановлення автономки можна отримати лише за погодженням усіх жильців будинку.

Наступного року в місті буде реалізовуватись проект ЄБРР, який дозволить розпочати ремонт наших мереж. Ми взяли стратегію на перехід на альтернативні види опалення. Прогнозую, що за кілька років ціна на газ в Україні стоятиме дуже гостро.

Розмову записала Ірина Дружук, «ОстроВ»

Статьи

Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Страна
12.04.2024
11:24

"Экономическое бронирование" от мобилизации: работа в "белую" или "налог на трусость"?

"На одного воина, который защищает Украину, должно быть 8 человек, которые обеспечивают экономически содержание этого воина. Надо находить те меры и средства, которые могут способствовать поднятию уровня экономики".
Все статьи