9 травня у Львові — День перемоги чи провокацій?

Не секрет, що День перемоги 9 травня викликає неоднозначну реакцію у мешканців Західної України. І саме на цьому благодатному ґрунті різноманітні політичні сили намагаються заробити політичні дивіденди. 

Вочевидь, саме на це розраховують представники руху «Російська єдність» з Криму, які планують провокативну акцію — марш до Дня перемоги у Львові. Нещодавно представники цієї організації  відвідали Львів, де зустрілись з представниками Ради ветеранів Львівської області, Російського культурного товариства Львова, Координаційної ради організації російських співвітчизників західних областей України, місцевої організації ПСПУ та іншими «патріотами України».  

Ще не отримавши жодного дозволу на проведення акції, організатори вже обговорили маршрут і формат маршу 9 травня, навіть до таких дрібниць, де зможуть зупинитись автобуси з учасниками. «Сподіваємось, що у міськради Львова, обласної адміністрації вистачить розуміння віднестись, на мій погляд, до найголовнішого свята в році, до всеукраїнського заходу зі всією відповідальністю, що у львівської влади вистачить розуміння не перешкоджати урочистостям і прямо виконати указ Президента України про святкування Дня перемоги», — сказав один із організаторів маршу Сергій Юхін, повідомила прес-служба «Російської єдності».  

Про підтримку «Російської єдності» також заявила проросійська організація «Дозор» з Одеси, яка оголосила про збір бажаючих взяти участь у проведенні маршу у Львові.  

Міському голові Львова і справді вистачило розуміння ситуації. Він назвав заплановану акцію провокацією. «Все, що робиться у межах закону підтримується міською радою. Адже Львів завжди дотримувався християнських традицій вшанування полеглих. Тими, хто хоче провокувати сутички, мають зайнятися правоохоронні органи. Львів з повагою ставиться до всіх жертв Другої світової війни і нікому не прийде в голову забороняти вшанування пам'яті загиблих. Однак, всім треба пам'ятати, що під час цієї жахливої війни сотні тисяч мешканців Західної України загинули і від рук Червоної армії та радянських спецслужб. Тому у львів'ян гучні святкування цих подій під червоними прапорами та проросійськими гаслами викликають неоднозначні почуття. І з цим треба рахуватись», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.  

За словами мера, якщо громадяни України, чи громадяни інших країн будуть влаштовувати дійства, які будуть порушувати спокій мешканців міста Львова, своїми діями проявляти наругу над націоналами символами, Львівська міськрада буде звертатись до правоохоронних органів. 

Секретар Львівської міськради, представник ВО «Свобода» Василь Павлюк запропонував «Російській єдності» спробувати провести марш і запевнив, що Львівська міськрада не дасть дозволу на проведення такої акції.   

Місцевий осередок партії «Фронт змін» пішов ще далі — 12 квітня Львівська обласна організація партії звернулась до Львівського окружного адміністративного суду з позовною заявою, щоби зобов'язати Львівський міськвиконком заборонити проведення масових заходів партією "Російська єдність" 9 травня 2011 року, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ФЗ. Суд ухвалив відкрити провадження у справі.  

У «Фронті змін» вважають ініціативу пройтись центральними вулицями міста під червоними прапорами СССР та проросійськими гаслами вкрай зневажливою та провокативною і такою, що розколює українське суспільство. "Львів — європейське багатонаціональне місто, у якому завжди з шаною та повагою ставляться до культури та історії інших держав. Але зважаючи, що 9 травня у Львові одночасно відбуватимуться заходи, які мають протилежне політичне та ідеологічне спрямування по відношенню до маршу, що організовує " Російська єдність", можуть виникнути масові заворушення. Ми зобов'язані не допустити такого розвитку ситуації", — сказав голова ЛОО ГО "Фронт Змін" Степан Кубів. 

Цікаво, що 5 квітня Львівська обласна рада прийняла заяву про недопущення вивішування червоних радянських прапорів на всіх адміністративних будівлях 9 травня. Депутати відзначають, що замість вшанування пам’яті десятків мільйонів українців полеглих в часи Другої світової війни центральна влада і окремі органи місцевого самоврядування знову планують організувати бучні відзначення в день так званої перемоги у міфічній ВВВ — «Великій Вітчизняній Війні».  

«Львівська обласна рада вимагає від центральної влади припинити поширення та увічнення радянських міфів про ВВВ і 9 травня. В Україні 21 століття вже не слід жити у світі комуністичної пропаганди про 9 травня. Хоча і сьогодні, нащадки колишніх чекістів та їх поплічників, що на 20 році незалежності досі є українськими чиновниками і депутатами, змушують українців відзначати святковими заходами цей день, ще й на додачу з копією прапора держави — найбільшого ворога нашої нації», — йдеться у заяві. 

Про День перемоги говорив і Президент України Віктор Янукович під час свого візиту до Львова 11 квітня. Він вкрай негативно відгукнувся про небажання святкувати 9 травня і закликав львів’ян ще раз «подумати». 

Отже, виглядає на те, що і цього року 9 травня у Львові буде «весело»: з провокаціями, червоними прапорами в руках у одних і під ногами інших, безпрецедентними заходами безпеки тощо. Можливо, це «регіональній» владі та її сателітам потрібно нарешті подумати і зрозуміти: чому Львів не хоче святкувати День перемоги?

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи