ПР на Львівщині: бий своїх, щоб чужі боялись?

1 квітня працівниками прокуратури Львівської області спільно з МВС було затримано голову однієї з районних адміністрацій Львівщини та його спільників, які вимагали 120 тисяч доларів хабара у підприємця за вирішення земельних питань. У корупційній схемі були задіяні керівник місцевого відділу "Центру державного земельного кадастру" та ще один посередник, повідомили кореспондента «ОстроВ» у ВЗГ ГУМВСУ у Львівській області.  

Як з’ясувалось, таким чином намагався «підзаробити» Василь Чернянський, голова одного з гірських районів Львівщини — Турківського. За сприяння у виділенні двох гектарів карпатської землі спільники вже встигли отримати першу частину хабара — 33 тисячі доларів.  

Частину хабара на суму 17 тисяч доларів правоохоронці виявили на робочому місці начальника відділу "Центру державного земельного кадастру". А у помешканні голови райдержадміністрації при проведенні обшуку знайшли 15 тисяч доларів хабара. Окрім цього, оперативники виявили тут ще близько 270 тисяч гривень та 6 тисяч доларів.   

Прокурором Львівської області вже порушено кримінальну справу стосовно голови РДА за вимагання та одержання хабара. На даний час Галицьким районним судом міста Львова трьом підозрюваним у скоєнні даного злочину обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі прокуратури Львівської області.  

Цікаво, що Василь Чернянський не лише очолює Турківську РДА, є депутатом місцевої районної ради, а й в лютому 2011 року його було обрано головою Турківської районної організації Партії регіонів. 

Місцеві партійці стали на захист свого керівника. У заяві політради Турківської районної організації Партії регіонів дії правоохоронців названо «провокацією корумпованих структур проти керівника Турківщини, щоб «посунути» з посади неугодного місцевим олігархам керівника», а справу проти голови РДА — «замовленням» політичних опонентів та заздрісників».  

У Партії регіонів вважають, що ціллю опонентів Василя Чернянського є отримання керівництва над перспективним районом, який є одним з базових, де влада планує будувати об'єкти спортивної та туристичної інфраструктури при підготовці до Зимової Олімпіади 2022 року.  

Місцеві регіонали також нагадують, що під час президентських та місцевих виборів саме Турківський район, де Василь Чернянський очолював виборчий штаб, віддав рекордну для Львівщини кількість голосів за Віктора Януковича та Партію регіонів — понад 14%. В ПР вважають, що під керівництвом Василя Чернянського Турківщина почала динамічно розвиватися, що відзначив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк у березні цього року.  

За свого колегу заступився і голова Львівської обласної організації Партії регіонів, нардеп  Петро Писарчук, який теж не виключає, що справа щодо затримання голови Турківської РДА є замовною. «На користь замовності справи проти Чернянського говорить і той факт, який розігрався з його затриманням. Тому що я особисто багато разів повідомляв в правоохоронні органи про набагато більш кричущі факти розкрадання землі і бюджетних коштів, але реакція на такі повідомлення, м'яко кажучи, була нульовою. І відомо чому. Не є секретом для багатьох, що міліцейська верхівка області разом з родинами володіють бізнесом і землею. Нам, дійсно, потрібно подолати корупцію, але не вибірково», — сказав Петро Писарчук, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛОО ПР.  

А от голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк виступив за найсуворіше покарання для голови Турківської РДА, якщо факт отримання хабара підтвердиться. Мовляв, для сьогоднішнього Президента перед законом всі рівні.   

Загалом закиди у замовності і провокативності справи з уст регіоналів виглядають доволі дивними, враховуючи під чиїм контролем сьогодні перебувають правоохоронні органи. Якби такі заяви лунали з уст, наприклад, бютівців, то це ще можна було б зрозуміти.  

Також варто відзначити і те, що у львівських регіоналів вже давно не все гладко у внутрішньопартійних відносинах. В цьому ракурсі також можна згадати нещодавній публічний конфлікт між вже колишнім головою Львівської міської організації ПР Ігорем Гладишем та керівником обласного осередку Петром Писарчуком.  

Тож, ймовірно, затримання голови Турківської РДА — це внутрішня боротьба між членами партії влади або ж показове покарання корупціонера зі свого табору, щоб було менше підстав звинувачувати владу у тиску на опозиціонерів. Або ж і те, й інше одночасно.     

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи