Чи буває дим без вогню? Про «донецькі наїзди» на галицьких бізнесменів

Новина, яка напередодні цьогорічного Різдва, сенсаційною звісткою облетіла районний центр Рожнятів, що на Івано-Франківщині, і миттєво поширилася по довколишніх селах, не на жарт стривожила горян. З уст в уста передавали, що, буцімто, на власника виробничо-комерційної фірми «Дзеркало» «наїхали» донецькі. Тож, після непрошеного візиту, пан Михайло відлежується в лікарні і вже не є господарем перспективного в регіоні підприємства з виготовлення дзеркал, а тільки виконавчий директор з 40% акцій. А ще, люди шепочуться, що постраждалого неабияк залякали.


З часу появи цієї новини – минуло понад місяць, а чутки не лише не вляглися, але й «обросли» новими «фактами».

Подейкують, що в такий спосіб постраждали від заїжджих: підприємство «Сивуля», власником якого є депутат Івано-Франківської обласної ради М. Мердух, ресторан «Ганц», що в смт. Брошнів-Осада, – господар цього популярного закладу Б. Ганцюк, – відомий серед краян «керон» – успішний заготівельник деревини в Росії.         

Подібний розголос серед громадськості Рожнятівщини, мав хіба що дворічної давності факт арешту (за звинуваченням у корупції) спеціаліста Рожнятівської районної ради Оксани Мельник. Тоді, чи не вперше з часу незалежності, зокрема і за період неефективного керівництва (в районі) і багатьох регіонах «помаранчевими», тотальна боротьба з корупцією знайшла показове завершення: держслужбовця-жінку взяли «на гарячому» за спробу владнати земельне питання шляхом підкупу сільського голови с. Князівське п. Василишина. Залишити посаду довелося за отриманий «гонорар» у розмірі 200 доларів і керівнику земельного відділу РДА пану Є. Кидику.

Після суду люди іронізували, що, мовляв, жінку би не запроторили в буцегарню (відкупилася б), якби поводилася скромніше і не грозилася б назвати прізвища інших посадовців, ласих на нечисті гроші. 

Треба сказати, що мало приємного і в нинішній ситуації, бо чимало громадян, бізнесменів неабияк стурбовані та мотивують ці «наїзди» спробою нової влади в такий спосіб залякати свідомо активних галичан, помститися їм за нелюбов до Президента України Віктора Януковича.

«Те, що я чув про Іванишина та про що вже й кудкудакають кури, – стопроцентна правда, – каже підприємець з Рожнятова п. М. (прізвище і адресу проживання, на жаль, співбесідник назвати відмовився, аргументуючи, що подібна «відвага» може коштувати йому дорого, як, на його думку, і організаторам протестів підприємців на Майдані в Києві). Доказати про постраждалі «Сивулю» та «Ганц», чоловік не може. Але не забув підгадати, що, «півроку назад в обласному центрі теж балакали про «наїзд» донецьких на власника готелю «Надія» Мирослава Бойка. Подібне відбувалося і в Калуші, Косові…».

У Миколи Баранюка – інженера за фахом з Рожнятова – свої пояснення цьому: «Диму без вогню не буває… Таке творилося у дев’яностих. Тоді рекет гуляв по дорогах, на ринках, по заводах. Бандити тягнули ковдру собі, чиновники – собі, а міліція – всіх кришувала…

А тепер чуємо, що «Три п’ятірки» – донецькі прибрали, «Велика кишеня» (у Франківську) – уже невелика…». 

На думку колишнього голови Рожнятівської райдержадміністрації Володимира Семковича (за часи його керівництва, районний центр якісно видозмінився), те, що люди говорять «не більше, ніж вигаадки». Він також каже, що особисто з цього приводу говорив з «потерпілими» і ті у відповідь тіки посміялися з такого недоречного «жарту» і запевнили, що все – неправда.

Як навчити чиновників чесно служити людям, викорчувати хабарництво, поголовну корупцію – має готові «рецепти» п. Тарас Стефанів з Долинського району. Вісім років тому, разом з дружиною Оксаною, тридцятирічний прикарпатець виїхав по «Green Сard» до США. Живуть молоді люди в Нью-Йорку. Обидвоє працюють водіями: Тарас – на далеких перевезеннях вантажів, дружина – водить автобус. До батьків, в Україну, приїжджають часто, тому мають змогу порівнювати, робити висновки, співставляючи, як – «там» і як – у нас: «Американці гордяться своєю країною, бо Конституція США – по-справжньому гарантує і чорним, і білим всі права та свободи. Не має значення, скільки маєте грошей у кишенях. Суд підкупити ні на Алясці, ані в Філадельфії чи Каліфорнії – неможливо… Там чиновники теж живуть небідно, але доходи та видатки свої декларують. В українських посадовців – маєтки по всій Європі, але ніякі служби цим не цікавляться. У США діти багатіїв змалу знають брудну роботу, її не цураються перед тим, як стати до серйозного бізнесу. У нас, на Україні, де хочете – знайдете приклади успішного бізнесу, який провадять сини та дочки великих «босів». Я кажу про всіляких керівників.

Люди бояться, не запитають, звідки великі статки появилися у політиків, сільських голів, не мають виробленої звички вказати на службовця, який хоче працювати лишень за хабарі…».

Гість обурюється поганими дорогами, невихованими міліціянтами: «Дороги – паршиві, бо ті, що їх ремонтують і будують, – кладуть у свої гаманці більше, ніж вкладають у відновлення. Від’їжджаєш на Україну –  і, найперше, – потрапляєш у багно, яму на дорозі… Торік ми були – жахливі шляхи. Цьогоріч  – нічого не змінилося у провінціях… Когось за такі безпорядки покарали?.. Мамі допомагали зробити опалення в будинку. Купу дозволів треба, довідок всяких. Не напишуть… Вимагають «віддяки»… Підете поскаржитися?.. З неба не впав, знаю, на яку потім неприємність можна чекати… через те, що говорю багато, як американські порядки людям служать…».

Зауважимо, новопризначений голова Рожнятівської РДА М. Філіпович ( від Партії регіонів), та його команда, на противагу попередній, налаштована дати рішучий бій корупції. Нині під вартою за підозрою у співучасті, пов’язаній з розкраданням бюджетних коштів, виділених на берегоукріплення, перебуває і екс-заступник голови РДА І. Дирів. При отриманні хабара також спіймали і колишнього селишного голову райцентру Р. Федоренка.

В районі, за словами очільника, створена мобільна група з виявлення порушень законодавства (розкрадання коштів, корупційні діяння) у держустановах району, держлісгоспах. 

Що міг би сказати про часто згадувані людьми «наїзди» донецьких районний голова? Понад тиждень тому, на одній із нарад активу, М. Філіпович, на настійне прохання «відомого бізнесмена», спростував всілякого роду чутки про, буцімто, завдані тому моральну шкоду, а також привласнення «донецькими» його майна.  

«Це – вигадки, – не сумнівається М. Філіпович, – хоча в народі кажуть, що диму без вогню не буває. Комусь хочеться спаплюжити добрі справи нової влади…».

 

Богдан Пилипів,

член спілки журналістів України спеціально для «ОстроВ»

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи