Консул РФ вже вчить українців правильної історії. Львів’яни проти

У Львові триває українсько-російська «холодна війна» за історію: Львівська міськрада та облрада вимагають звільнити консула Російської федерації у Львові Євгенія Гузєєва за його доволі своєрідне, м’яко кажучи,  бачення історії Галичини та української мови. А консул продовжує переконувати, що його історична правда найправдивіша. 

 

Все почалось 16 грудня минулого року під час пікету біля консульства РФ у Львові. Тоді Євгеній Гузеєєв під час спілкування з пікетувальниками заявив, що українську мову до Львова привезли більшовики: мовляв, раніше тут була руська мова (вочевидь, про Західноукраїнську народну республіку, українських Січових стрільців та ще в 19 столітті створені політичні партії, які в своїй назві мали прикметник «українська» консул не знає або «забув»). Крім цього, дипломат  підкреслив, що проект «Україна» створила колишня Австро-Угорська імперія, щоб віддалити Україну від Росії.

 

Серед висловлювань консула — «українську мову принесли більшовики сюди зі Сходу України. Вони організували тут українські школи і назвали вашу руську мову українською мовою»; «треба навчати дітей у школах, щоб вони розмовляли нормальною українською мовою – не суржиком галицьким, а нормальною українською мовою»; «проект «Україна» створили австріяки для вас, щоб відірвати вас від Росії, від Русі. Розділили нас».

 

Такі заяви та ще й з уст офіційного представника сусідньої держави не могли залишитись непоміченими. Народний депутат від НУНС Олесь Доній під час однієї з телепередач назвав висловлювання Євгенія Гузеєєва плювком в обличчя України, Конгрес українських націоналістів виступив з вимогою відставки консула «у зв’язку із ганебно низьким рівнем освіченості дипломата, який дискредитує Російську Федерацію в очах світового співтовариства», а ВО «Свобода» пообіцяла терміново відповісти на висловлювання представника РФ у Львові на сесії обласної та міської ради. МЗС же пообіцяло розібратись, і висловити своє «фе» як самому Євгенію Гузєєву, так і його керівництву в Росії.

 

Офіційних заяв також чекати не довелось: 30 грудня на сесії Львівської міськради було прийнято звернення до Міністерства закордонних справ України. «16 грудня Генеральний консул РФ Євген Гузєєв дозволив собі публічні провокаційні заяви, які свідомо принижують національну гідність українців. Ми розглядаємо подібні брутальні провокації не сумісні із статусом Генконсула, так як такі, що цілеспрямовано ображають честь та гідність українського народу, розпалюють міжнаціональну ворожнечу і містять ознаки втручання у внутрішні справи України», — йдеться у зверненні. 

 

Депутати відзначають, що подібні висловлювання дипломат дозволяв собі вже неодноразово, а відтак вимагають його відставки. «Слід зазначити, що провокаційні витівки такого штибу російський консул дозволяє собі не вперше. Так, 24 вересня 2010 року на прес-конференції в Ужгороді він висловився на підтримку діяча, який відкрито закликав до порушення територіальної цінності України. Віденська конвенція про консульські зносини 1963 року зазначає, що однією з функцій консула є підтримка дружніх стосунків між країною, яка посилає консула, і країною, яка приймає. Цілком очевидно, що образливі і провокаційні заяви пана Гузєєва не сумісні з духом і буквою цієї конвенції. Вимагаємо від Міністерства закордонних справ вжити заходів для дострокового припинення консульських функцій Генерального консула РФ у Львові п. Є. Гузєєва», — йдеться у зверненні. 

 

А вже 5 січня цього року і Львівська облрада прийняла звернення до МЗС України, де висунула вимогу не лише відставки, а оголошення Євгенія Гузєєва персоною нон-грата в Україні. "Дипломат Гузєєв у численних виступах фактично заперечив історичне існування української нації, української мови та української церкви. Довільно оперуючи цитатами з літературних творів та пропагандистських передмов до історичної літератури, виданої в радянські часи, Є.Ф.Гузєєв не сприяє порозумінню й налагодженню добросусідських взаємин, а фактично розпалює міжнаціональну ворожнечу та намагається ускладнити політичні стосунки двох держав і народів", — йдеться у зверненні. Паралельно депутати «проїхались» і по прем’єр-міністру Росії Володимиру Путіну, який, нагадаємо, нещодавно заявив, що росіяни могли б перемогти у Другій світовій війні і без українців.

 

А що ж консул? В грудні Євгеній Гузєєв оприлюднив відкритого листа, де намагається цитатами істориків та з художньої літератури обґрунтувати свої висловлювання щодо української мови, а 17 січня цього року консул РФ у Львові оприлюднив відповідь на заяву обласної ради від 5 січня. Дипломат звинуватив облраду в упередженості і став на захист російського прем’єра: «Прийнята депутатами заява дезінформує мешканців регіону і може нанести шкоду добросусідським відносинам між нашими незалежними державами», — йдеться у його зверненні.

 

Тобто Євгеній Гузєєв спокійно працює і на його перебування на посаді не вплинули ні думка громади та депутатів, ні реакція українського МЗС (якщо ця реакція взагалі була як про це стверджують в міністерстві). Хоча чого боятись: адже є інформація, що Євгеній Гузєєв працюватиме у Львові лише до лютого 2011 року, адже в нього закінчується контракт.

 

Експерти неоднозначно оцінюють ситуацію з російським консулом. Зокрема, політолог Анатолій Семенюк вважає, що  висловлювання Євгена Гузєєва тиражуються в ЗМІ як вирвані з контексту. «Оцінку слід давати цілому матеріалу, а не вирваним з контексту фразам. Тому це складне питання, щоб його можна було оцінювати тільки по декільком реченням», — сказав кореспонденту «ОстроВ» Анатолій Семенюк.

 

Експерт вважає, що звернення міськради та облради були прийняті без попередніх спроб розібратись в ситуації предметно. «Я думаю, що будь-які заяви мають робитись після вивчення питання. Я не знаю, наскільки депутати вивчали цю ситуацію, але моє враження складається, що в цілому ряді питань депутати намагаються активно займатись політикою і менше уваги приділяють питанням, які відносяться власне до компетенції їхньої діяльності», — сказав він.

 

Натомість політолог Тарас Возняк вважає висловлювання Євгенія Гузєєва спланованою провокацією.  «Дипломатичний етикет, в принципі, обмежує можливості висловлювання офіційних осіб такого високого рівня, котрі можуть викликати такий резонанс у суспільстві, де вони працюють. І в цьому сенсі я надзвичайно здивований насправді малограмотними оцінковими судженнями зовсім не історика і не культуролога — генерального консула Російської Федерації. Я не думаю, що дипломат такого високого рангу робив такі висловлювання абсолютно сам від себе, імпровізуючи. Очевидно, що це якась чи офіційна позиція, чи офіційне рішення черговий раз напружити ситуацію в Галичині та Україні в цілому. Звичайно, це димова завіса, щоб відвернути увагу від інших проблем», — сказав кореспонденту «ОстроВ» Тарас Возняк.

 

При цьому політолог вважає доцільним прийняття звернень Львівської міської та обласної ради з приводу висловлювань консула. «Суспільство повинно реагувати. Чи візьме це до уваги Міністерство закордонних справ України, це інше питання. Влада рано чи пізно зміниться, і за те, як вони працювали свого часу на своїх постах вони будуть відповідати: або тим, що їх буде звільнено з посад, або в інший спосіб», — сказав Тарас Возняк.

 

Яка мораль? Ми ще раз побачили ставлення наших братніх сусідів до нас. Якби український дипломат сказав би собі щось подібне про мову та історію в Росії, навряд чи це пройшло б так безболісно для нього. Адже що зараз роблять з українськими організаціями в Росії загальновідомо. Тож про яку дружбу і рівноправні відносини, про які заявляє сьогоднішня українська влада, може йти мова, якщо один друг іншого постійно принижує?

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ» 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи