У Львові шанують Бандеру лише на словах? (фото)

Націонал-демократи Львова знову мають чим зайнятись і на чому піаритись: Адміністрація Президента України офіційно заявила про скасування судом указу про присвоєння звання Героя України лідеру ОУН Степану Бандері. 13 січня біля пам'ятнику Степану Бандері відбулось виїзне засідання сесії Львівської облради, де було прийнято заяву із звинуваченнями на адресу президентської адміністрації та судів у роботі за вказівками Кремля. При цьому депутати підкреслили, що і Степан Бандера, і Роман Шухевич завжди будуть національними героями. 

Відкинувши пафос, необхідно зауважити, що легше говорити, ніж щось робити - це наші політики доводять постійно. І особливо галицький ура-патріотизм відзначається на пам'ятникові Бандері у Львові, адже вищезгадана сесія відбудувалась біля досі незавершеного монументу. 

Майже рік тому "ОстроВ" вже писав про "пробуксовування" у споруджені пам'ятника в повному комплексі. І єдині візуальні зміни за цей час - нова будівельна огорожа та риштування. Загалом будівництво вже триває вісім років і кінця краю не видно, хоча на будову справно виділяються бюджетні кошти. 

Нагадаємо, що проект монумента було затверджено ще в 2002 році, а безпосереднє будівництво розпочато наприкінці 2003 року. Офіційне відкриття пам'ятника Степану Бандері відбулося в жовтні 2007 року і було присвячене до 65-річчя Української повстанської армії. Власне офіційно було відкрито лише пам'ятник, а не весь монумент. 

Залишилась незавершеною Стелла української державності - 30-метрова тріумфальна арка на чотирьох колонах, кожна з яких символізує історичні періоди княжих часів, козацтва, Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, сучасності. 

Цікавою є позиція ВО "Свободи" з цього питання: якщо раніше "свободівці" заявляли, що пам'ятник перетворюється на довгобуд з метою "витягування" бюджетних коштів, то тепер, коли ВО "Свобода" має свого голову і найбільшу кількість депутатів у обласній раді - вони ініціювали подальше виділення коштів з бюджету. 

Так, в бюджеті Львівської області на 2011 рік, затвердженому 4 січня цього року, передбачено кошти на завершення будівництва пам'ятника Степанові Бандері у Львові в сумі 600 тис. грн., повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Львівської облради. Ці кошти вдалось акумулювати, зменшивши на 200 тис. грн. видатки на утримання управління майном спільної власності Львівської облради, на 200 тис. грн. фінансування Програми з підвищення кваліфікації державних службовців у 2011 році  та на 200 тис. видатки на утримання апарату обласної ради. 

При цьому голова Львівської облради Олег Панькевич дав доручення виконавчому апарату обласної ради нарешті розібратись: скільки грошей було витрачено на його побудову та які кошти потрібні для остаточного завершення спорудження пам`ятника. 

"Бюджетування" Степана Бандери не викликало захоплення у регіоналів. Депутат Львівської облради від Партії регіонів Ігор Грещук під час сесії 4 січня виступив проти виділення коштів з обласного бюджету на спорудження пам'ятника, назвавши це рішення політичним. При цьому він зазначив, що нічого проти Степана Бандери не має і висунув пропозицію створити окремий фонд, куди всі бажаючі могли б надати кошти на звершення монументу. 

Голова облради Олег Панькевич у відповідь запропонував регіоналам попросити і свого лідера "скинутись". "Гроші на пам'ятник Степанові Бандері взято із управлінських видатків облради та державної адміністрації. А ви краще зверніться до свого лідера Януковича, щоб він переказав гроші на пам'ятник Степанові Бандері", - сказав він, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода". 

На цьому свободівці вирішили не зупинятись. Вони заявили про необхідність якомога швидше завершити монумент всупереч політиці державної влади і попросили коштів на пам'ятник з бюджетів інших місцевих рад. На вже згаданій виїзній сесії 13 січня депутати Львівської облради серед іншого прийняли звернення до органів місцевого самоврядування, громадськості Львівщини з пропозицією активно долучитися до завершення будівництва пам`ятника Степанові Бандері у Львові. 

Регіонали ж вважають, що свободівці більше піаряться, ніж роблять реальні кроки на вшанування Степана Бандери. "Коли депутат нашої фракції Ігор Грещук запропонував не словом, а ділом допомогти добудувати пам'ятник провіднику національного визвольного руху коштом депутатів, "свободівців" чомусь така ініціатива обурила. То ж треба чітко розрізняти піар-акції політичних сил та реальні справи", - сказав голова фракції ПР у Львівській облраді Михайло Сендак, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі ЛОО ПР. 

На фото Ви можете побачити і порівняти, що зроблено для добудови пам'ятника Степану Бандері за останній рік. Замість епілогу можна відзначити, що недобудований пам'ятник голові ОУН це сором для львів'ян. А свідоме "проїдання" бюджетних коштів на монумент, яке вже тягнеться роками - це ще більший сором… 

Березень 2010 року

Січень 2011 року

Січень 2011 року

"Ефективне" використання бюджетних коштів дається взнаки. Січень 2011 року

Пам'ятник постійно охороняють міліціонери. Січень 2011 року

Олександр Сніжинський, "ОстроВ"

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи