У Франківську люди не хочуть змін – Ю.Соловей

Завтра в Івано-Франківську відбудеться перша установча сесія новообраної міської ради. Пропонуємо читачам сайту розмову з депутатом Івано-Франківської міської ради Юрієм Солов’єм, лідером організації «Громадський форум», і головним опонентом діючого міського голови Івано-Франківська.

- Пане Юрію, вашу поразку на пост міського голови Івано-Франківська ви списуєте виключно на фальсифікації. Розкажіть, яким чином вони відбувалися?

- У чинному Законі про місцеві вибори був початково закладений механізм мінімального фальшування. Ми не мали доказової бази, яка б довела фальшування більше 10% голосів на кожній дільниці. Фальсифікатори дуже точно використали норми Закону, який не дозволяє визнати результати виборів в окремій дільниці, якщо фальсифікації навіть були, але їх об’єм не перевищував10%. Якщо на виборчій дільниці голосували 1000-1500 осіб, то 100 бюлетенів можна було вкинути зовсім безкарно, знаючи наперед, що якщо навіть буде доведено факт вкидання, все одно, це не буде підставною для скасування виборів та проведення повторного голосування. Зауважте, Закон каже, що «люфт» може бути навіть 10% порушень. А ми програли менше ніж 5%. Але з точки зору Закону - все нормально.

- Який же ж був застосований механізм фальшування?

- На всіх виборчих дільницях були два списки виборців: так званий «уточнений список» виборців, який отримали за день до виборів, і, який був повною копією основного списку виборців. Якщо людина проходила за пропискою - вона йшла по основному списку, якщо приходила підставна особа без приписки - її записували в уточнений список і видавали бюлетені для голосування.

Всі ми розуміємо, що діючі місцеві вибори були репетицією наступних парламентських виборів. І якщо говорити чесно, то не одна Партія регіонів фальшувала вибори. А у нас на Заході це робила якраз не Партія регіонів, а діюча влада, яка представлена  людьми далекими від Партії регіонів.  

Що відбулося у Франківську -  всі екзитполи зафіксували мою перемогу по відношенню до діючого мера з різницею в 3,5 %, а коли прийшли дані з дільниць, то в цих даних ситуація була прямо протилежна.

Я також не знімаю відповідальності з кожного з нас, бо та явка, яка склала на виборах близько 40-45% реально, дозволяла владі фальшувати. Тому, коли ми говоримо, що влада щось робить зле, то треба запитати себе, а чи я все зробив для того, щоби ця влада не мала можливості фальшувати.

- Чи є доцільність, на вашу думку, щоб добитися виборів міського голови в два тури?

- Я вважаю, що це законодавча норма може змінити існуючу ситуацію. У нас міським головою стала людина, яка взяла 24 тисячі голосів з 250-ти тисячного міста.  А ще для прикладу, візьмемо ситуацію, коли є 5 кандидатів на пост міського голови і, коли 4-ро з них кажуть, що треба ремонтувати будинки, створювати робочі місця, а інший каже, що треба будувати космодром. І ось 4-ро набирають сумарно 40%, а той один - 20% і він виграє, то хіба це означає, що в місті треба будувати космодром?

Ми на рівні Асоціації регіональних лідерів, до якого входить наша організація, лобіювали внесення змін в Закон про місцеві вибори, де передбачалася двох-туровість виборів, принаймні, для міст з більше ніж 100 000 виборців. Тому що мер все-таки повинен опиратися на більшість виборців міста.

- В Івано-Франківську, отже, мером залишився Віктор Анушкевичус

- Технологією залишення при владі В. Анушкевичуса були такі речі: це адмінресурс, фальшування виборів та максимальне обливання брудом свого основного конкурента, тобто мене.

Хоча він це особисто не робив. Скажімо, на зустрічах з виборцями ми бачили міського голову, який казав, що він ніякими брудними речами займатися не буде. Але не виключено, що його люди (апаратні чиновники) розповсюджували містом різного роду чутки. Начебто я набрав кредитів, і все місто буде відтак відпрацьовувати ці кредити. І це при тому, що я здавав декларацію про доходи, коли подав документи на посаду міського голови, де було чітко зазначено, що я не маю жодного кредиту. А, зрештою, хай мені покажуть людину, яка може так просто, не маючи фінансово-економічного підґрунтя, взяти кредити.

А ще лякали бюджетників, що я їх всіх позвільняю з роботи. Були й такі, що говорили ніби я представник якоїсь секти. Вже навіть жарти ходили, що будуть казати, що я негр.

- Ще казали, що всі соціальні крамниці ви закриєте відразу після виборів…

- Ну, ось сьогодні ми з вами розмовляємо, вже двадцять днів по виборах, а всі соціальні магазини та соціальні аптеки продовжують працювати. І будуть працювати завжди, і це також свідчить про ті брехливі чутки, які розпускалися про мене. 

Міський голова ні разу не інформував комісію виборчу комісію про проведення своїх зустрічей з виборцями, натомість я постійно подавав інформацію про свої зустрічі і ось кожна моя зустріч з людьми починалася з того, що підставні особи, причому одні й ті ж задавали мені провокаційні запитання. 

- Вам не образливо, що 4 роки ви працювали для міста, втілювали певні проекти, виступали в ЗМІ, а в підсумку - поразка на виборах мера та 3 депутати в міськраді так само як і в партії УДАР, представники якої просто використали бренд Кличка?

- Якщо люди обирають представників політичних партій, яких вони навіть не знають, хто вони такі, але голосують за бренд, то це свідчить про певний стан нашого суспільства, тобто про його політичну радикалізацію та політизацію.

- Зрештою, більшість в нашому місті таки проголосувала за партію Тягнибока…

- Я думаю, що люди, які голосували за «Свободу» в першу чергу керувалися тими останніми подіями, які відбувалися в українському суспільстві: а це зближення України з Росією в частині продовження терміну дії Чорноморського флоту на території України. Люди керувалися цими мотивами. Якщо говорити по суті, то на мажоритарних округах пройшли представники в першу чергу від політичної партії, а не господарники. Сьогодні люди перевели господарський стан справ в місті у політичну площину. А нашим гаслом завжди була господарка, а не політика.

Тепер же «Свобода» отримала повну більшість в міській раді - 34 голоси, тому за все, що буде діятися в місті, вони будуть відповідати на рівні з діючим мером. Вони з Анушкевичусом несуть повну відповідальність за всі процеси і, звичайно, за кадрову проблему. Вона як була, так і залишається. 

- Яких наслідків слід очікувати?

- Наслідки будуть поганими. Пан Анушкевичус показав, як можна довести місто з одного з найкращих до одного з найгірших в Україні. Він застосовував філософію «А є ще гірші міста в Україні», замість того, аби запитати «а покажіть мені найкраще місто». Тому сподіватися, що завтра будуть якісні та позитивні зміни - це абсолютно безперспективно.

- А чи ви готові допомогти владі, так би мовити, підставити плече, ну, як депутат скажімо…

- Справа в тому, що перш за все, треба було вести виборчу кампанію культурно. На жаль, наш діючий міський голова продемонстрував іншу кампанію по суті. Тож, тепер таким чином загнав себе самого в пастку, бо не можна, обливши тонами бруду свого опонента, потім шукати якісь компроміси для того, щоб місто розвивалося. Треба все-таки навчитися вести кампанію так, щоб можна було після кампанії потиснути один одному руки і сказати «кампанія закінчилася - давай працювати разом для міста».

Коли під час кампанії застосуваються технології нижче пояса, то після цього пожати руку не вдасться ніколи. Тому вважаю, що міський голова В.Анушкевичус цим самим прирікає себе на тотальні невдачі. Тобто він сприймає владу як самоціль. А що дальше робити з цією владою - він не знає. А найперше треба зрозуміти, щоб владою ефективно управляти, треба знаходити точки дотику та компроміси з іншими гравцями на нашому франківському полі. 

- Отже, точки дотику поки що не знайдено?

- Я можу простити, але коли він вийде на телебачення і вибачиться публічно за ті речі, які він робив під час кампанії і це виключна умова. Коли він скаже «я брехав», то...

- Виглядає  трохи не реально…

- А як я можу вступити в діалог, коли під час кампанії мене називали злодієм, а в мене є сім’я діти ростуть?.. Він вирішив здобути владу любою ціною – це помилка. Любою ціною владу ніколи не треба здобувати, тому що вона тоді не буде працювати.

- Чи є спроби міської влади вести з вами переговори?

- З нами ніхто не веде переговорів, не зважаючи на те, що ми маємо трьох депутатів. Ніяких пропозицій до нас щодо формування виконкому та представницької влади не надходило.

- А чи ви ведете переговори з іншими депутатами про створення бодай якоїсь коаліції?

- Справа в тому, що як і в період до виборів, коли ми займалися фактично не веденням кампанії, а боролися з адмінресурсом, з тонами неправди, яка виливалася як особисто на мене так і на мою команду, і коли ось останні три тижні, замість того, щоб відійти від виборів та обговорити плани на майбутнє, ми змушені відстоювати нашого законного третього депутата, бо міська ТВК грубо ігнорує норми законодавства і не виконує рішення суду. У нас зараз просто фізично часу на ведення переговорів немає.

- А чи зможете ви якось особливо впливати на ситуацію, маючи трьох депутатів з 60-ти?

- Нас, як то кажуть «мало, но ми в тельняжках», тож не зважаючи на той незначний депутатський склад, який ми отримали, повірте, нам буде що сказати в міській раді. «Громадський форум» навіть не бувши в раді на протязі останніх років був чи не єдиною реальною опозицією до міського голови та виконкому. Не будучи у владі, нам вдалося лобіювати вирішення багатьох проблем для мешканців міста Івано-Франківська. Тому можу сказати, що навіть і три депутати - це достатньо серйозна сила. І якщо якийсь чиновник ще до сьогодні мріяв, що буде собі гарно жити і не зважати на «Громадський форум», то він дуже помилявся.

 - Що буде з вашою командою? Ви залучили багатьох відомих фахівців, які мали певні надію на владу, але вибори програні…

- По-перше, «Громадський форум» завжди визначав своїм пріоритетом те, що місто - це господарка, а не політика, і під цю ідею нам вдалося об’єднати багато грамотних та розумних людей з різних сфер. І ми всі, як об’єднання, і далі будемо працювати в місті і реалізовувати наші проекти, більше того, ми сьогодні маємо хоч і невеличке, але представництво в міській раді, і будемо відстоювати інтересів мешканців міста. Можу сказати одне: команда наша збереглася, вона працює і працювати буде.

А по-друге, прошу розуміти, що у нас на протязі чотирьох років, від коли працював «Громадський форум», не було самоцілі виключно здобувати владу в місті Івано-Франківську. Ми реалізовували ті проекти, які дозволяли розвивати наше місто, покращувати його. В нас не було спочатку якихось цілей зайняти посади і в т ч. міського голови. То вже у процесі роботи постало питання щодо більш ефективного втілення наших ідей добре було б мати представництво у владі.

- І на закінчення, ваші щирі враження про вибори, які минули.

- Скажу вам про своє відчуття під час тої кампанії. На жаль, воно дуже негативне, але висновок такий: люди не хочуть змін. Вони звикли жити так, як живуть. І вони керуються не принципом «я хочу щось краще», але «аби не було гірше». Отже, з того видно, що реформи Івано-Франківську не потрібні.

 

Розмову записав Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи