Ми голосуємо, вони керують. Огляд галицької преси

«Чергову річницю помаранчевого Майдану відзначили Майданом підприємницьким. Правда, стрепенулися українці тільки тоді, коли влада почала лізти до їхніх гаманців, - пише тернопільська газета «Вільне життя».

- Як довго «протягне» «Майдан-2» — невідомо, та активісти настроєні рішуче: погрожують відправити у відставку уряд та оголосити імпічмент Президенту.

Масові акції протесту проти прийняття нового Податкового кодексу наразі аполітичні, хоча опозиційні партії всіляко намагаються взяти в них участь. Що ж, підприємці не проти, що політики їх підтримують, але «на передову» власників партквитків пускають неохоче».

Зате самі охоче йдуть до партійних діячів та до представників влади на місцях.

«22 листопада у найбільшій івано-франківській залі — в обласному музично-драматичному театрі ім. І. Франка був повний аншлаг, - пише газета «Галичина». - Цього разу, тутточився непростийдіалог влади і бізнесу. Приватні підприємці краю активно відгукнулися на особисте запрошення голови облдержадміністрації М. Вишиванюка до відвертої розмови з приводу їх занепокоєння ухваленням Податкового кодексу та активним несприйняттям цього документа.

У коментарі для преси Михайло Вишиванюк зазначив: Таку зустріч владі потрібно було провести, як тільки-но з’явився проект Податкового кодексу, та обговорити його з підприємцями всіх сфер діяльності. Але я, на превеликий жаль, понадіявся, що ця робота йде. І мені доповідали, що проект кодексу обговорюється, звітували про те, скільки людей взяли участь. Але, як сьогодні виявилося, все це була неправда. Ніхто  проект Податкового кодексу з людьми не обговорював і критичні зауваження, які просив Кабінет Міністрів, щоб йому направити безпосередньо від самих виробників, підприємців, ніхто не подавав. І це наша найбільша помилка. Це проблема не лише нашої області. Я думаю, що це проблема всієї України, що до обговорення проекту Податкового кодексу підійшли формально».

Зустріч закінчилася повним провалом для влади: Вишиванюка підприємці освистали і запропонували йому трохи попрацювати… таксистом. Івано-франківська газета «Репортер» відзначила підприємця  Оксану Дутку людиною тижня на Прикарпатті за сміливість і креатив під час виступу перед головою ОДА Михайлом Вишиванюком та багатолюдною аудиторією.

«На зустрічі місцевої влади з представниками бізнесу Оксана Дутка першою зголосилася висловити думку підприємців, зокрема завзято відстоювала позицію таксистів. Її майже 20‑хвилинну промову зал декілька разів переривав аплодисментами.

Крім того, жінка розповіла, що кілька років намагалася потрапити на роботу в ОДА. За її словами, червоний диплом, курси діловодства і найкращий результат на екзамені чомусь так і не допомогли їй працевлаштуватися у владі. Але її двічі (!) занесли у держрезерв.

Це ще не все. Відійшовши від теми, Оксана Дутка запропонувала Михайлові Вишиванюку… попрацювати таксистом. «Навіть на посаду найдрібнішого чиновника ви не берете людей з вулиці. У вас є свої методи підбору персоналу, – сказала вона. – А от до нас черги нема. Ми вас запрошуємо в будь-яке таксі. Коли ви прийдете, то ми візьмемо вас з руками і ногами, бо беремо всіх, хто має два роки стажу. Лише охочих не так багато. Попрацюйте з нами хоча б місяць, і тоді я б хотіла почути вашу думку про податки, хто і як їх має сплачувати».

В Галичині запахло революцією…Львівська газета «Поступ» пише:

«Здавалося б, те емоційне піднесення, той демократичний рух, який був в 2004 році більше ніколи не повториться, проте події останніх днів переконують нас у зворотному. Цього разу новонароджений середній клас у вигляді дрібного і середнього бізнесу відстоює своє право на існування у рідній державі.

Підприємці попри заборону громадських акцій на Майдані столичною владою заявляють про свою готовність стояти до останнього, а у випадку підписання Податкового кодексу Віктором Януковичем ініціюватимуть проведення референдуму про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і Президента. Наразі влада зайняла вичікувальну позицію. З однієї сторони, вона ніби й готова вислухати вимоги підприємців, але з іншої, йти на 100% поступки не збирається».

Проте не всі так оптимістично сподіваються на наслідки протесту. Відомий український письменник  Тарас Прохасько на сторінках газети «Галицький кореспондент» висловлює свої доволі песимістичні думки:

«Але ж у нас революції… пара. Несправжні. Просто ми так хочемо їх називати, бо точно не знаємо, що це таке. Революціями ми називаємо масові акції, коли багато людей були радісно збудженими. Потім намагаємося вчинити з ними так, як із запровадженням нового Нового року, сподіваючись, що подібне збудження наступатиме вже від того, що відтепер це свято…

Тому я хотів би, щоби цього разу з акції протесту нічого не вийшло. Щоби одна із сторін виявилася не такою слизькою. Щоби хтось уперся і наважився сказати «нє» до краю, без але. Скажімо, щоби влада розігнала всі ці зборища і примусила себе поважати. Щоби посадила активістів у тюрми, побила демонстрантів, не залишила жодної надії, що можна якось викрутитися і важко, але співіснувати з нею.

Для того, щоби революція була олімпійською, потрібний гідний суперник. І знання, що ти зовсім виграв, або зможеш ще виграти згодом, або краще взагалі не пхатися. Але знати про себе чисту правду. Це і є революцією. І тоді – ніяких свят».

Влада схоже прислухається до Прохаська і діє нагло та впевнено. «Ми голосуємо, вони керують» - з таким заголовком виходить західноукраїнська газета «Експрес»:

«Партія регіонів активно перебирає владу над місцевими радами Західної України. Обласні та районні ради поволі знаходять своїх керівників. І неабияким здивуванням для жителів західних областей стало те, що навіть місцеві ради в цьому регіоні дедалі частіше очолюють представники Партії регіонів.

Але ж місцеві ради – це не державні адміністрації, якими керує центральна влада! Це начебто місцеве самоврядування, де народ сам на місцях обирає собі депутатів. Як же у керівних кріслах рад опиняються люди з непопулярної у регіоні  політичної сили?

Такий результат – просто свідчення ефективного використання адмінресурсу на місцях. Це означає, що адміністрація досить ефективно спрацювала з кандидатами від мажоритарних округів, які були обрані не тільки за квотою Партії регіонів. Вони знайшли спільну мову, створили лояльну більшість у тих чи інших радах і обрали лояльного керівника районної чи обласної ради… У багатьох обласних і міських радах виникли свої так звані тушки. Часто їхню позицію купують просто готівкою».

Тим часом львівська газета «Високий замок» вивчає політичний феномен, так зване  «космацьке диво» - як Космач, гуцульська столиця, міг дати 72 відсотки голосів за партію Януковича

«Ні сном ні духом, мабуть, не відала б Україна про це «космацьке диво», якби не нардеп Василь Чуднов. Керманич Івано-Франківського обласного осередку Партії регіонів, нахвалюючи досягнення «регіоналів» на місцевих виборах, згадав і про рідний Космач. Там, каже, за «Регіони» проголосували 72 відсотки виборців… Свят-свят: у гуцульській столиці облюбували Партію регіонів? І хто – космачани, які на помаранчевому Майдані скандували «Гуцули вже тут – Януковичу капут!»? І це той Космач, де у 40-х роках була повстанська республіка і найбільше сотень УПА?!

- Правду кажуть, що за Партію регіонів у вас 72 відсотки проголосували?

- А вам то нашо?

- То так депутата Чуднова у Космачі люблять, що «Регіони» підтримали?

- Чуднов для села зробив... У присілку Ставник повінь забрала міст. І кілька присілків залишилися без сполучення. У тій частині - дві школи. Уявляєте, скільки там народу жиє? Люди ходили, просили. Щось там почали рити, але на тому скінчилося. Звернулися до Чуднова, і міст є. Чуднов приїхав дивитися, то казав, що щось там недобре зробили і що буде тоту бригаду знову визивати. Але міст вже зроблений, людям добре… Він ще раніше до Верховної Ради висувався, але за нього не проголосували. Обідивсі, бо хотів багато зробити для села. То він тоді йшов в однім окрузі з Ярославою Стецько (на парламентських виборах-98 Чуднов балотувався по округу №89, який включав Верховинський, Косівський, Надвірнянський райони, посів третє місце. – «ВЗ»). Стецько перемогла. Ну, то й шо з сего? А якби’с були тоді проголосували за Чуднова, то село вже би розквітало.

- Кажете, «Регіони» у вас не люблять. А кого люблять?

- Люди вже не знають, кого любити. Вірили то тим, то тим, а мають – ноль. Ше Ющенка у нас трохи піддержують, трохи Юлю. Один час, то дуже Юлю піддержували. Тепер так не довіряють… Демократи теж винні у тому, що сталося. Люди, які не зуміли скористатися владою, і собі нашкодили, і простому люду».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи