Львівщина: „тушківському” роду нема переводу

Процес „тушкування” на Львівщині йде повним ходом: в районах Львівщини головами райрад обирають регіоналів. Такий успіх Партії регіонів забезпечують новоспечені „тушки”, які ввійшли до складу місцевих рад з націонал-демократичного табору. А у Львівській облраді «торги» ще тривають.  

Так, головою Перемишлянської райради  на Львівщині 11 листопада було обрано голову місцевої райдержадміністрації, регіонала Петра Бучка. Це стало можливим завдяки підтримці депутатів від „Батьківщини” і „Фронту змін”. Водночас  голова Львівської обласної організації Партії регіонів, нардеп Петро Писарчук закликав не робити із цієї події сенсації. Мовляв, голову Перемишлянської райради обирали не за партійною приналежністю, а за професійними якостями.  

А 19 листопада на першій сесії Самбірської районної ради нового скликання головою ради обрали регіонала Геннадія Дейниченка, теж голову місцевої РДА. Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської обласної організації ВО „Свобода”,  Партія регіонів має у Самбірській районній раді 7 мандатів із 76, тобто для голосування за їхнього кандидата на посаду голови районної ради регіоналам були необхідні щонайменше ще 32 голоси. І націонал-демократи ці голоси дали. 

«Робота» по «тушкуванню» триває і в інших райцентрах Львівщини, зокрема в Бродах. „На місцевих виборах голова Бродівської райдержадміністрації та його заступниця не спромоглися перемогти в мажоритарних округах навіть до районної ради. Хоча вони розчищали собі шлях, як могли, — цькували своїх опонентів, змушували їх знімати кандидатури, погрожували звільненням з роботи і т.д. Але й це їм не допомогло — виборці своїми бюлетенями сказали все, що вони думають про цю владу. І от тепер Віктор Гузь та Марія Пасічник, очевидно, щоб хоч якось вислужитися перед центральною владою, правдами й неправдами намагаються "протягти" на посаду голови районної ради свою людину — йдеться про кандидатури Назара Котишина або Миколи Вигінного. І це при тому, що в районну раду пройшов один (!) регіонал. Таке викривлення волі виборців та результатів виборів було би вершиною цинізму”, — сказала голова Львівської обласної організації ВО „Свобода” Ірина Сех. 

Щодо Львова, то ситуація у Львівській міськраді прогнозована — тут більшість отримала «Свобода». А от у Львівській облраді, де ніхто абсолютної більшості немає, інтрига зберігається. Зараз триває переговорний процес по розподілу «портфелів» та «портфельчиків» у облраді, і на сьогодні вже вимальовується коло основних претендентів на посаду голови ради.  

ВО „Свобода”, яка має найбільшу кількість депутатів у облраді, своїм кандидатом на посаду голови облради визначила Олега Панькевича, заступника голови ВО „Свобода”, повідомляє „Галінфо”. Водночас, як стверджує голова Львівської ОДА Василь Горбаль, „Свобода” уникає активних переговорів щодо розподілу керівних посад.  Цьому може бути лише одне пояснення: якою б вартісною не була б посада голови облради, „Свобода” не хоче брати на себе відповідальність за ситуацію в регіоні. Адже голова облради — це відповідальність, яка може боляче вдарити по рейтингу партії. Крім цього, свободівцям набагато легше працюється в опозиції.  

«Про цю позицію «Свободи» заявив губернатор, що представляє Партію регіонів. Може з його точки зору вона не є активною, важко сказати, яку активність хотіла би бачити в «Свободі» сторона, яка, умовно кажучи, є конкурентом. Але і з іншої сторони ця неактивність «Свободи» може мати і політичне обґрунтування. В 2012 році, а може й швидше, відбудуться парламентські вибори. І чи готова «Свобода» формувати більшість, брати посаду голови, а відтак брати на себе відповідальність за стан справ у області, а надто в умовах, коли влади як такої немає в їхніх руках, бо обласна рада є представницьким органом, який здійснює функції контролю і не тримає в своїх руках виконавчу владу. А з точки зору виборців запитання будуть. Тобто чи не вигідно «Свободі» в цій ситуації бути в опозиції, що вона вміє дуже добре робити, набирати балів, з тим, щоб вийти на парламентські вибори з опозиції. Опозиційний майданчик є завжди вигіднішим, ніж позиції влади», — сказав кореспонденту «ОстроВ» львівський політолог Юрій Шведа.                 

Влада вже має свого кандидата на посаду голови облради — це екс-голова Львівської ОДА Олександр Сендега. Як заявив під час брифінгу діючий губернатор Львівщини Василь Горбаль, кандидатура Олександра Сендеги могла б консолідувати облраду. Однак той факт, що він став депутатом по списку Партії регіонів, стримує деякі політсили від його підтримки. Поки що.   

Експерти вважають, що саме від активності Партії регіонів як провладної сили і «Свободи» як найбільшої фракції залежить, хто керуватиме облрадою. «Однорідної більшості обласна рада немає, на відміну від міськради, де є абсолютне домінування партії «Свобода». У обласній раді витворились такі два політичні центри тяжіння, як ведуть між собою боротьбу за можливість формування навколо них більшості, а відтак розподілу керівних посад, насамперед посади голови обласної ради. З однієї сторони це є Партія регіонів, яка на сьогодні представляє виконавчу владу області, а з іншої сторони це явний фаворит симпатій виборців, який має найбільшу фракцію в обласній раді — «Свобода». Всі інші політичні сили не мають такого значного представництва, яке давало би їм можливість на формування навколо них певної більшості. Немає такого суттєвого представництва і Партія регіонів. Але з огляду на те, що це правляча партія, представляє виконавчу владу, вона має в свої руках певні владні важелі і, очевидно, може їх при нагоді застосувати при розподілі, при «торгах» і т. д. В першу чергу це стосується мажоритарників, які хоча і є певною мірою приналежними до тих чи інших політичних сил, але у своєму виборі мають певну якусь свободу на особисте вирішення питання до кого примкнути. І це не мало не багато половина депутатів облради», — сказав кореспонденту «ОстроВ» Юрій Шведа.   

Проте інші політичні сили теж мають своїх кандидатів. Народний рух України висуває на посаду голови Львівської облради Василя Куйбіду — заступника голови НРУ, екс-міністра регіонального розвитку та будівництва. При цьому рухівці заявляють, що посада голови облради для них не самоціль і вони готові поступитися. Однак в такому випадку НРУ очікує певних „компенсацій” у вигляді керівних посад профільних комісій облради.   

„Фронт змін”, що має другу за кількістю депутатів фракцію в облраді, теж має свого претендента — голову Львівської обласної організації партії, екс-кандидата на посаду міського голови Львова та колишнього голови правління „Кредобанку” Степана Кубіва. Хоча офіційно про висування Степана Кубіва на посаду голови ради фронтовики не заявили, на відміну від своїх колег з НРУ.  

Водночас експерти вважають, що вплив «міноритарних» політичних сил на обрання керівництва облради не буде вирішальним. «Звичайно, не можна забувати той компонент, який представлений політичними силами і фракціями, які хоча і не мають переважаючої більшості у облраді, але мають певний пакет «акцій», який дає їм можливість в умовах відсутності домінуючої політичної сили прилучившись до когось сформувати більшість. В першу чергу це мова йде про партію «Фронт змін», яка має достатнє представництво. Але знову ж таки, весь результат буде залежати від того, які здібності до проведення переговорів і до формування коаліцій проявить одна і друга сторона (Партія регіонів і «Свобода»  — авт.). Вибори це одне, але починаються наступний етап, і він починається певною мірою з чистого листа. І тут виграє той, хто докладе більше гнучкості, може запропонувати більше можливостей до обговорення, компромісів. Це дуже тонка гра», — сказав кореспонденту «ОстроВ» Юрій Шведа.   

За інформацією прес-служби Львівської облради, перше засідання сесії нового скликання відбудеться 30 листопада. Отже тоді і підрахуємо: скільки «тушок» назбирається у новій Львівській облраді. У те, що перебіжчиків не буде, щось не дуже віриться.    

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи