БИТВА за 60-того (депутата Івано-Франківської міськради)

В Івано-Франківську в депутатському корпусі завжди щось не сходиться. В минулій каденції (2006-2010 років) через специфічну роботу міської виборчої комісії, склад якої міняли тричі, замість 60-ти депутатів наплодили на одного більше. Тоді (в 2009 році) 61-им став депутат Іван Онуцький. Свого часу (в 2007 році) його позбавили депутатського мандату за те, що відмовився вступати до франції блоку НУНС, від якого, власне, й став депутатом. Оскільки Закон про імперативний мандат в ті часи також міняли кілька разів, а І.Онуцький вчасно звернувся до суду, то через два роки, після всіх можливих судових засідань, він таки відсудив своє право на депутатське місце. Однак це місце вже було зайняте іншим кандидатом. Відтак в комісії виникли суперечки, що ж робити з рішенням суду, і кого виводити з депутатів, щоб пан Онуцький знову ним став. Плутанина досягла такого рівня (оскільки відкликували з депутатів не тільки одного Онуцького, а ще частина представників депутатського корпусу переходила у виконком на посади не сумісні з депутатським званням), тому вирішили й постановили: бути 61-ому депутатові в Івано-Франківській міській раді. І так було. Аж поки не відбулися нові вибори в жовні 2010 року.

До речі, вносячи зміни до Закону про місцеві вибори, народні депутати наперед потурбувалися про кількісний склад депутатського корпусу, адже, якщо раніше це питання було віддане на розгляд самих сесій міських рад, то тепер Верховна рада визначила квоту для міських рад для різних міст і віддала їх долю на вирішення в обласні ради. Таке місто як Івано-Франківськ отримало квоту на кількість депутатів від 40 до 60 осіб.

В серпні цього року, коли питання про визначення кількісного складу івано-франківської міської ради вирішувалося на сесії обласної ради, депутат облради Р.Марцінків, член партії ВО «Свобода», чомусь вперто домагався встановлення квоти 40 депутатів для Івано-Франківської міської ради. І навіть тричі виносив це питання на розгляд, проте воно не набрало навіть трьох голосів «за». У підсумку - Івано-Франківськ отримав право мати 60 депутатів.

І ось пройшли вибори, які тотально й несподівано (навіть для себе) виграла в Івано-Франківську ВО «Свобода» (34 депутати з 60) і раптом виявилося, що у списках «тягнибоківців» не вистарчає одного кандидата. Вийшло так, що від «Свободи» було висунуто 30 кандидатів на 30 мажоритарних округів та ще 30-теро за партійним списками. Проте, 20 кандидатів-мажоритарників були ще й паралельно у партійних списках (для підстрахування). Відтак 24-ро з мажоритарників «Свободи» вибори виграли на своїх округах, а за списками їх партія дістала право на 11 депутатських місць. Проте у списку таких (вакантних) виявилося тільки 10-теро. Внаслідок цього в раді замість 60-ти депутатів стало 59 і такий кількісний склад був затверджений міською виборчою комісією.

Але, оскільки, святе місце порожнім не буває, то один з кандидатів-списочників від партії «Третя сила», бізнесмен Роман Тимків вирішив скористатися унікальною нагодою і стати 60-тим депутатом. Для цього він звернувся до Івано-Франківського міського адміністративного суду, де доказав, що саме у нього найбільший відсоток (після коми) на його третьому місці у партійному списку «Третьої сили» для зарахування до депутатського складу. І тут розпочалася епопея. Чи то просто битва за 60-те місце, яке перед тим було нічийним.

Ні, нових бажаючих потрапити в раду на 60-те місце більше не знайшлося. Просто лідери «Свободи» і, зокрема, пан Марцінків почали стверджувати, що це місце належить виключно «Свободі» і хоч воно й порожнє, але це місце, за яке голосували націоналісти і заповнювати його кандидатом від «Третьої сили» Романом Тимківим не можна, бо це грубо порушує права націоналістів на їх святе, хоч і порожнє місце в раді.

Більше того, на захист «Свободи» і його порожнього місця раптом став член міської територіальної комісії від Партії регіонів.

«Пан В.Максимів, член ТВК від «регіонів», не полінувався у приватному порядку з’їздити до Львова в апеляційний суд, де дуже запекло й затято захищав виборців «Свободи», які нібито лишаються без депутата, - каже Володимир Чорноус, юрист, депутат Івано-Франківської міської ради від партії «Третя Сила». - Хоча це не його проблема і не проблема виборців, але проблема людей, які складали партійний виборчий список».

Зрештою, Львівський апеляційний суд не взяв до уваги клопотання міської виборчої комісії і пояснення пана Максиміва, але залишив в силі рішення Івано-Франківського суду, і дозволив Тимківу бути 60-тим депутатом.

Однак для того, щоб надати Тимківу мандат, міська територіальна комісія мала б зібратися на своє засідання і виконати рішення суду. Та тут почалося найцікавіше: ТВК не може зібратися в повному складі і немає кворуму для зборів.

Тим часом лідер партії «Третя Сила», депутат міськради Юрій Соловей пояснює ситуацію таким чином: «Стаття 27 закону про місцеві вибори ставить вимогу, щоб це рішення було прийняте більшістю з присутніх членів комісії, але не менше 3-х чоловік. Не залежно від того, чи має місце кворум чи навіть прийшло менше половини членів комісії».

Однак голова та члени комісії не поспішають виконувати цю норму.

«Я вернувся до голови виборчої комісії, - каже В.Чорноус. - Він скликав засідання, але побачив, що зібралося 8 чоловік, та посилаючись на відсутність кворуму, вперто відмовлявся проводити засідання та виконувати рішення суду. Закон передбачає і таку ситуацію. Тому решта 7 членів комісії (як більш адекватні люди) обрали головуючого на засіданні секретаря, провели засідання комісії, про що було складено протокол. Цей протокол вони схвалили, щоб склад івано-франківської міської ради станови 60 осіб, а не 59 і тим 60-тим депутатом міська виборча комісія визнала Р.Тимківа. Проте голова комісії пан Винник відмовився засвідчити протокол печаткою як посадова особа цієї комісії, про що був також складений відповідний акт».

Тим часом голова міської виборчої комісії пан Богдан Винник має своє бачення на розвиток ситуації. Він каже так: «Перерозподіл, якого вимагає суд, уже здійснився при застосуванні формули по розприділенні депутатських місць. А після застосування формули пункт 7 статті 77, яким пояснює свої дії юрист «Третьої сили» Володимир Чорноус, уже втрачає актуальність».

Тим часом з ЦВК на ім’я міського голови Івано-Франківська надійшов лист, в якому ця ситуація роз’яснюється таким чином: «… згідно з частиною першою статті 81 Закону, якщо черговість для отримання депутатського мандата вичерпана, депутатський мандат залишається вакантним до проведення чергових або позачергових виборів депутатів відповідної ради».

Тепер розвиток ситуації може бути наступним: представники «Третьої сили» звертаються  в судовиконавчі органи та в Прокуратуру з метою зобов’язати членів міської виборчої комісії виконати рішення суду щодо 60-того депутата на їх користь, або В.Чорноус подає заяву про складання своїх депутатських повноважень і звільняє місце для пана Тимківа. В.Чорноус вчора, під час засідання  в прес-центрі «Вектор», допустив такий варіант  і сказав буквально таке: «Чесно кажучи, якщо ради формують по понятіях, а не по Закону, то мені як законно слухняному юристу, як людині, яка з чотирнадцяти років вирішила, що буде юристом до кінця свого життя… мені вже там (в міськраді) не цікаво буде працювати».

А от Р.Тимківу, схоже, працювати в такій раді таки буде цікаво, навіть якщо й не 60-тим, а  59-тим депутатом.

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи