Ю.Романюк: найбагатшою людиною у Франківську може стати голова депутатської фракції "Свобода"

Депутат Івано-Франківської облради від партії «Батьківщина» Юрій Романюк підводить результати виборів до Івано-Франківської обласної ради та висловлює свої прогнози щодо подальшого розвитку ситуації у владних коридорах Прикарпаття.

- Як ви розцінюєте результати минулих виборів на Прикарпатті?

- Насамперед скажу, що нашій в області ніхто не здобув тотальної перемоги, як це було під час від виборів 2006 року, коли блок «Наша Україна» мав 51% депутатських місць в обласній раді. А сьогодні навіть три політичні сили разом не можуть набрати 51 відсоток.

Тобто відбулася суттєве розпорошення уподобань виборців на території Івано-Франківщини. Непогано провів виборчу кампанію О.Тягнибок і зібрав майже весь депутатський «урожай» в місті Івано-Франківську, чого не досягнув в жодному районі області. «Фронт змін» непогано відпрацював свій бренд. Яценюк та Тягнибок побували в Івано-Франківську по кілька разів перед виборами. Юлія Тимошенко, нажаль, не змогла побувати в Івано-Франківську. Якби її приїзд був, то може б для «Батьківщини» були б кращі результати.

Ми маємо зараз 16 депутатів від «Батьківщини» в облраді, а ВО «Свобода» - 17 депутатів. Розрив 1% підтверджує те, що ніхто не має тотального монопольного впливу, так як це було в попередній каденції, коли «Наша Україна» могла самостійно вирішувати будь-які питання, не зважаючи на інші політичні сили. І останнє, в попередній каденції було 6 політичних сил, а тепер зайшло 13 суб’єктів виборчого процесу, тобто 13 політичних партій мають своїх депутатів в обласній раді.

Всі демократичні сили, які пройшли в Івано-Франківську обласну раду, в сумі мають 2/3 депутатського корпусу із 114 депутатів. Але на разі не можемо знайти навіть 50%, щоб обрати голову ради з числа представників демократичних партій. Безумовно, це звичайна хронічна проблема всіх демократичних сил. Дуже важко нам всім зійтися на одній кандидатурі.

- За кого ваша фракція буде голосувати на посаду голови облради?

- Щойно ми мали засідання представників демократичних партій, вже четверте по рахунку. Кожна політична сила стверджує, що вона віддана демократичним ідеалам, і що вони всі готові проголосувати за кандидатуру на посаду голови ради – представника від демократичних сил. Як відбудеться насправді в перший день установчої сесії і скільки зрадників побіжать голосувати за іншого кандидати - ми всі скоро побачимо. Я такого сценарію розвитку подій не виключаю. Боротьба сьогодні йде за кожен мандат. Ні влада, ні опозиція не мають гарантованих 58 голосів. Причому влада також може назбирати більшість, але тільки шляхом таємного голосування. Бо ті люди, які зайшли в раду від демократичних сил, посідають місця начальників та керівників управлінь ОДА та райдержадміністрацій.

А ми вже маємо гіркий досвід у минулій п’ятій каденції, коли маючи 115 представників демократичних сил із 120 депутатів, ми не змогли зібрати на сесію з питання засудження «харківських угод» навіть 60 депутатів. Тому я не виключаю, що буде тиск влади, який може обернутися в «спікеріаду». Мені здається, що з першого разу ніхто не пройде на посаду голови. 

Наша політична сила не буде голосувати за жодного кандидата від Партії регіонів чи тих, кого Партія регіонів може висунути під брендом «Відродження» чи Народної партії. Ми навіть не будемо брати в руки бюлетені, щоб нас ніхто не зміг обвинуватити, а також, щоб через одного можливого зрадника була підтримана не вигідна нам кандидатура.  Ми будемо йти шляхом таємного голосування по черзі в разі, якщо буде «спікеріада», і голосувати  за представника від «Свободи» і віддамо йому всі 16 голосів. Буде кандидат від «Нашої України» чи «Фронту змін» - так само дістане наших 16 голосів. При цьому ми не виставляємо жодних ультиматумів, не торгуємося і не займаємося працевлаштуванням наших депутатів в облраді -  нам головне, щоб рада була сформована з представників демократичних сил.

- На коли заплановано проведення першої сесії обласної ради?

- Згідно закону після оприлюднення результатів виборів (а вони були оприлюднені 11 листопада) надається 20 днів для проведення установчої сесії. 1 грудня - це останній день, коли може бути сесія. Але затягувати до останнього дня депутати не бажають. Ми на узгоджувальній раді домовилися провести сесію завтра у вівторок 23 листопада. Але був спротив від «Нашої України», які заявили, що вони не вважають доцільним поспішати.

Ми вже провели чотири зустрічі в широкому форматі за участю народних депутатів, які очолюють обласні партійні осередки, і всі підтверджують свою прихильність демократичній коаліції і формування демократичної більшості. Єдине що викликає наше занепокоєння - що якась політична сила не захоче голосувати за якогось кандидата на голову ради через певну особисту неприязнь. А в раді є політичні сили неоднорідні: вони мають 14-15 депутатів, але немає однієї людини, аби ними керувала. І серед них є по 2-3 угрупування і кожен впливає по своєму.  

- Чи є вже конкретні прізвища на посаду голови ради?

- Є прізвище лідера ВО «Свобода» О.Сича і ми сподіваємося, що він буде виставлятися першим на голосування. Ми від «Батьківщини» віддамо за нього всі 16 голосів. У нас немає якоїсь антипатії, щоб не голосувати за нього. Наступним кандидатом, якщо буде «спікеріада», мав би висуватися представник від «Батьківщини». Хто це буде - не можу сказати, бо ще не розглядали цей варіант.  

- Ходять чутки, що на посаду голови раду хочуть висувати колишнього губернатора М. Палійчука від «Нашої України» або ж З.Митника під Партії регіонів?

- Не думаю, що такий сценарій буде здійснюватися. Може в процесі «спікеріади», коли дійде черга і в тому числі до партії «Нашої Україна» і вони будуть делегувати кандидатуру М.Палійчука. Я це допустити можу, але що він буде першим - я не впевнений.

- А якщо вам запропонують посаду заступника голови ради?

- Ми не будемо в цій каденції боротися за працевлаштування нашого кандидата за будь-яку ціну, але навпаки, ми не готові підтримати будь-які коаліції, коли нам кинуть кістку, щоб ми голосували за якогось кандидата в обмін на посаду. Ми будемо голосувати тільки за демократичного кандидата. І якщо в цьому форматі новобраний голова запропонує нам посаду заступника, ми готові надати кандидатуру. Але якщо нам не запропонують нічого, то це не означає, що ми будемо блокувати роботу і не голосувати за демократичного кандидата.

Коли ми забезпечмо перемогу кандидата від демократичних сил, то це буде перемога наших виборців, бо саме вони у своїй більшості віддали голоси саме за демократичні партії.

- Ще ходять чутки в кулуарах ради, що губернатор М.Вишиванюк може стати головою облради, а нардепа від ПР В.Чуднова буде призначено головою ОДА…

- Це дуже прогнозований сценарій і його обговорюють вже дуже давно. Я думаю, що в принципі для Банкової і для Михайла Васильовича (Вишиванюка) це було б дуже вигідно.

Тут би всі сторони були б зацікавлені в такому компромісі.

- Ви б голосували за кандидатуру М.Вишиванюка на посаду голови ради?

- Я не буду навіть приймати участі в голосуванні, якщо буде в бюлетені будь-яке прізвище кандидата від влади. Тобто мене ніхто не звинуватить, що я голосував за чи проти, я просто не прийду на голосування.

- Якось зі сторони виглядає так, що представники вашої партії бігають тепер за «Свободою», ходять на їх мітинги, а ви готові голосувати за їх кандидата, і це в той час, як вони називають членів вашої партії не інакше як зрадниками, тушками?

- Ми не бігаємо за «Свободою» і не підтримуємо їх. Ми тільки задля того, щоб зберегти демократичну коаліцію і щоб, не дай Бог, ПР не здобула перемогу і, щоб ми завалили обрання голови та заступників від демократичних сил, то ми готові співпрацювати і забути особисті амбіції та образи і вступитися «Свободі», аналізуючи результат виборів. Має «Свобода» більший результат – добре, ми даємо їм право висунути свого кандидати і будемо голосувати за нього. Якби більше набрав «Фронт змін» - ми так само вчинили б і по відношенню до них.

Ми не за «Свободою» бігаємо, як ви кажете. Хоча є питання, чому одна політична партія, а саме ВО «Свобода», порушує домовленості щодо аполітичності проведення мітингу підприємців проти нового податкового кодексу. Якщо йде акція, де чітко узгоджено з усіма організаторами, що ніякі політичні сили не виносять свої політичні прапори, а йдуть тільки під жовто-синіми загальноукраїнськими знаменами, то ми не переводимо це в політичну площину, а в загальнонаціональну. Однак я не розумію, чому одна політична партія вискакує із штанів і виводить своїх людей із своєю політичною символікою. Я вважаю це не правильним в даному політичному випадку. Ми всі вийшли без символіки, бо це є акція протесту всього народу проти податкового кодексу. І коли Ю.Тимошенко виступала під стінами Верховної ради, то за нею не бігали люди з прапорами «Батьківщини» - бо це аполітична акція.

- До речі, Президент каже про тих людей, які вийшли на акцію, що вони не хочуть платити податки...

- Я не можу коментувати людину не адекватну. Посада президента не передбачає, що він є геній чи особливо розумний. Він має право говорити любу тупість, любу глупість, яку він собі вважає за доцільне сказати. А, взагалі, це позиція жлоба, який вважає народ бидлом. Коли вийшли мільйони людей, що виживають в скрутних умовах власною працею, а їм нав’язують «азаровщину» - для нас, для опозиції, це дуже добре, що влада настільки тупа, цинічна і безперспективна. І ми вітаємо такі глупості з їхнього боку. Ми будемо проти них боротися.

Я тішуся, що Янукович саме таку глупість сказав. Це почули мільйони людей, це почули торговці, таксисти, прості підприємці, які не мають за що хліба купити, а їх обізвали такими словами і вони це все почули, в тому числі й донецький електорат, луганський, кримський.

- Як ви оцінюєте роботу ваших штабів на минулих виборах?

- Ми надзвичайно критично оцінюємо результати виборів до Івано-Франківської обласної ради. Ми вважаємо, що деякі керівники наших штабів в районах та містах відверто завалили роботу. В деяких районах керівники виборчих штабів від Батьківщини взагалі завалили вибори. Скажімо, Косівсьский район - третій за населенням в області (70 тисяч виборців).Ми не маємо ні одного мажоритарника до районної ради у Косові. Косівщина навіть не спромоглася висунути мажоритарників по трьох округах в обласну раду. Висунули формально тільки одного. Тобто це явний провал керівника штабу. Ні один кандидат від «Батьківщини» не став депутатом-мажоритарником до районної ради. В Городенці також повний провал. Ці люди дальше не мають морального права керувати. Треба провести очищення, треба приводити нових людей.

- А може з голови треба починати – Д.Шлемко все завалив, голова вашого обласного штабу?

- Він написав заяву, як і інші 9 керівників, які показали провальні результати на виборах, про складання повноважень керівників. Це Дмитро Васильович (Шлемко) зробив на виконання директиви Ю.Тимошенко, бо ставилася вимога, щоб показник на виборах за «Батьківщину» мав бути не меншим, ніж Тимошенко зібрала за результатами першого туру президентських виборів 2010 року. На жаль, результати були гірші, тому він написав заяву про відставку і просить бюро центрального комітету партії розглянути питання про доцільність його перебування на займаній посаді. Але ця заява була відхилена Юлією Тимошенко і вона не прийняла його відставку, але подякувала йому за роботу і за навіть такий результат.

Щодо інші керівників, районного рівня, то наступного тижня відбудуться збори обласне бюро партії і буде прийняте рішення по кожному керівнику персонально.

- А що з івано-франківським міським штабом – в обласному центрі у вас повний правил: тільки один мажоритарник від «Батьківщини» з 30-ти виграв, а за партійними списками пройшло тільки 4-ро з 30-ти?

- Тут у мене двояка позиція: люди голосували за «Свободу» не тому, що всі інші кандидати від усіх інших політичних сил були гірші. Тут по мажоритарці балотувалися навіть мільйонери, які вложити в свій округ десятки, а може й сотні тисяч гривень власних коштів. І робили все з душею, добиватися перемоги на своєму окрузі. Але прийшов хлопчик, віком 20 років, якого ніхто не знає. Але в бюлетені поруч з його прізвищем написано «Свобода» і це не заслуга цього мажоритарника і не вина того солідного кандидата в депутати від інших політичних сил ,який працював на окрузі, що одного обрали, а іншого ні. Народ довірив бренду Тягнибока, а вірніше тільки особисто йому. Так само як ми в 2002 всі голосували за бренд Ющенка, а в 2007 - за бренд Тимошенко. У Франківську вистрілив бренд Тягнибока, який до речі, не проявився ніде в області, ні одному районі і ні в одному з міст області. Ну, так сі стало. Хоча звичайно були й провали в штабній роботі Івано-Франківської міської партійної організації. І ми цим вкрай не задоволені. Це був приклад того, як не можна проводити виборчу кампанію.

- Яка ж тепер перспектива роботи міської ради в Івано-Франківську?

- Все залежить від харизми міського голови: якщо він зможе знайти мову з однією людиною, керівником від «Свободи», то вони можуть собі мирно жити й дружити і місто буде гнати любі рішення і найдовша сесія міської ради може тривати 30 хвилин. Але ситуація може зійтися в повний клінч, як в боксі, і не рухатися нікуди. Я думаю, що буде тільки перший сценарій. Більше того, спрогнозую ще одне - найбагатшою людиною в наступному п’ятиріччі в місті Івано-Франківську може бути голова депутатської фракції «Свобода» в міськраді.

 

Розмову записав Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи