Перемога «Свободи» у Львові стане Пірровою?

Перші враження від виборів на Львівщині це, звичайно, високий результат ВО «Свобода» — більше половини складу Львівської міськради і найбільша фракція у Львівській облраді за свободівцями. Проте ейфорія для команди Олега Тягнибока тут недоречна: перебуваючи при владі дуже легко позбутись власного рейтингу, а вибори до парламенту вже не за горами. Під час засідання прес-центру «Львівський вибір-2010» експерти обговорили питання, хто ж насправді переможці, а хто переможені на львівських виборах і якими є наслідки волевиявлення львів’ян.   

Керівник моніторингово-аналітичної групи «Цифра» Назар Бойко вважає головними переможцями виборів у Львові та області ВО «Свобода» та Фронт змін, а також переобраного міського голову Львова Андрія Садового, а от переможеними — тих, у кого вкладені у виборчу кампанію кошти та зусилля не трансформувались у депутатські мандати і посади мерів на Львівщині. До останньої категорії сміливо можна віднести провладні партії та їх кандидатів.   

„Якщо говорити про переможців і переможених, то не все настільки однозначно, як говорять цифри результатів голосування як до обласної так і до міської ради. На мою думку, можна використати три підходи для визначення переможців і переможних на місцевих виборах на Львівщині. Перший підхід — це суто формальний, по цифрах. Якщо відштовхуватись від цього формату, то, звичайно, ви побачите, що у Львівській міськраді серед переможців Андрій Садовий і ВО „Свобода”, у облраді — це також ВО „Свобода”. Другий підхід — це технологічний, фінансовий підхід. Дуже цікаво було би дізнатись, скільки, умовно кажучи, фінансових ресурсів було потрачено тією чи іншою політичною силою, кандидатом в мажоритарному окрузі чи по списку для того, щоб здобути той чи інший представницький мандат. Для декого ресурси, затрачені, на саму виборчу кампанію — агітацію, ЗМІ, зовнішню рекламу можуть бути настільки великими, що невелике представництво у органах місцевого самоврядування ніяким чином не „окупиться”, якщо можна так говорити. Третій підхід, більшою мірою політологічний, це представництво нових політичних сил у місцевих радах на Львівщині. Якщо порівняти склад місцевих рад нового і попередніх скликань, ми побачимо, що з’являються нові політичні сили, нові бренди, нові обличчя. За такого формату підходу переможцями можна вважати „Фронт змін”, який отримав значне представництво і в обласній, і в міській радах Львова. Проте дуже багато буде залежати від формату тих більшостей, які будуть працювати у міськраді та облраді”, — сказав Назар Бойко.          

Експерти не беруться прогнозувати, якими будуть конфігурації більшості у міський та обласній раді Львова, однак вже зараз передбачають конфлікти і довгу «розкачку» перед нормальною роботою рад. «Теперішня міська рада оновилась на 80%, тобто 80% обраних депутатами — це особи, які не були представлені у попередньому скликанні. З одного боку це позитив, тому що це нові люди. А з іншого боку, не факт, що всі ці люди є досвідчені, тому що багато дійсно пройшло молодих людей, які з цією „кухнею” не працювали. Але це питання часу, за рік вони теж стануть досвідчені, але рік буде така „розкачка”, і важливі питання, які потрібно вирішувати на високому професійному рівні, можуть не вирішуватись. Цю всю ситуацію поглиблює те, що тепер міська рада досить мозаїчна. Попри те, що там є виразна більшість у вигляді „Свободи”, там є багато партій, які мають по кілька депутатів, і на фоні оновлення це може означати, що ця міськрада, принаймі в перший період своєї роботи, буде дуже конфліктною. Дуже складно буде дійти якихось спільних рішень», — сказав довготерміновий спостерігач за місцевими виборами у Львівській області громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Неберикут.  

За словами Олександра Неберикута, оскільки явка на виборах у Львові склала менше 50% виборців,  то ті люди, які пройшли в міськраду, представляють меншість міста. І, на його думку, вже найближчі півроку покажуть, чи буде життєздатною ця міська рада. 

У життєздатності нової каденції Львівської міськради сумнівається львівський політолог Тарас Возняк, зважаючи на «професіоналізм» новообраних депутатів. «Оновлення міськради це позитив безсумнівний, бо дехто у міськраді вже так засидівся, що йому здавалась, що він передасть в спадок своєму сину чи дочці це місце. Але є питання, чи це очищення, чи ні? Звичайно, там були корупціонери, і багато пішло звідти, а хто прийшов? Безліч безробітних, без освіти або дуже молодих людей. То в мене є запитання: вони самі собі не дали ради в житті, то вони поможуть мільйонному місту?», — сказав він.

На думку Тараса Возняка, єдиний шлях для «Свободи» не втратити рейтинг перед парламентськими виборами, які, можливо, відбудуться вже наступного року — це «поділитись» владою у Львові з іншими політичними силами. «До міської, обласної ради дуже багато здобула „Свобода”, в тому числі за рахунок того, що не було БЮТу. Я думаю, що „Свобода” навіть не очікувала такого успіху, і в цьому сенсі це може мати як позитивні, так і негативні наслідки. Відтепер все місто Львів буде керуватися ВО „Свобода”, і вся відповідальність, адже міський голова узалежнений від більшості в міськраді, буде на ВО „Свобода”. ВО „Свобода” — партія ідеологічна, вона спрямовує свої зусилля на вибори до Верховної Ради. І як віднесуться виборці до цієї політсили після року правління це ще невідомо. І в цьому сенсі цей успіх на місцевих виборах може виявитись Пірровою перемогою вже на парламентських виборах. Я думаю, що в партії є тверезомислячі люди, і єдиний порятунок, який вони могли б мати в цій ситуації, це поділитись владою, принаймі в сенсі розподілу посад. Тобто можна буде сказати, не тільки ми керуємо, а й інші», — сказав він.  

Загалом всі експерти сходяться на думці, що місцеві вибори стали «підготовкою» до виборів парламентських. І вибори до ВРУ можуть змінити розподіл переможців та переможених: «Свобода» особливо і частково «Фронт змін» можуть втратити рейтинг, якщо не справляться із владними функціями, «Батьківщина», яку усунули від виборів, може надолужити — адже «ображених» виборці люблять.    

А от провладні сили зі статусу переможених можуть перевернути все з ніг на голову: місцеві вибори-2010, які Тарас Возняк назвав «перші планово недемократичні вибори в нашій країні після 2004 року», були полігоном для випробування методів впливу на результат волевиявлення. „На цих виборах в першу чергу переміг адмінресурс і ті люди, які змогли налагодити свій взаємозв’язок з виборчими комісіями”, — сказала виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська. Тож експерти прогнозують, що на виборах до парламенту порушень і фальсифікацій стане ще більше — на кону будуть дуже великі ставки… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи