Останній „дерибан” у Львові?

Львівська міськрада проведе своє останнє засідання у „старому складі” в четвер 28 жовтня, тобто за три дні до виборів. Наостанок мер та депутати вирішили плідно попрацювати — в порядку денному засідання, з яким можна ознайомитись на офіційному на веб-сайті Львівської міської ради, є 179 пунктів.  

Якщо розгляд таких питань як внесення змін до міського бюджету напередодні волевиявлення громади ще якось можна пояснити: необхідно терміново „залатати” бюджетну „дірку” чи щось в такому плані, то логічне пояснення для термінового розгляду близько 150 майнових та земельних питань знайти важко.    

Кандидат на посаду міського голови Львова, депутат Львівської облради Степан Кубів одразу ж заявив, що в останні дні своїх повноважень діючі депутати Львівської міської ради та мер Андрій Садовий „нахабно і безсоромно роздають міське майно”, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської обласної організації „Фронту змін”.  

Степан Кубів наголосив, що майже всі питання, які планується розглянути на сесії Львівської міськради, стосуються майнових проблем: передачі майна в іпотеку, виділення та продажу земельних ділянок, оренди та продажу приміщень. „Цей факт є показовим для того, щоб зрозуміти, що собою представляють діючі депутати та Андрій Садовий, які пріоритети у роботі вони ставили протягом останніх п’яти років. Навіть перед своєю політичною відставкою такі кнопкодави не спроможні подумати про інтереси міста та його мешканців”, — сказав він.  

Кандидат в мери звернувся до міського голови Андрія Садового із вимогою оприлюднити повну інформацію про рішення, які планує ухвалити сесія та припинити роздачу депутатами та міським головою “прощальних подарунків” собі та своїм родичам. 

Водночас діючі депутати Львівської міськради заяви Степана Кубіва вважають передвиборчим піаром, хоча і визнають, що не варто зараз проводити сесію. „По дерибану це все лірика, хоча я вважаю, що проводити зараз сесію просто недоречно як мінімум. А якщо і проводити сесію, то розглядати тільки нагальні питання, як-от зміни до бюджету чи якісь аварійні ситуації. Тобто я вважаю, що завтра взагалі не мали би стояти питання землі і майна. Я все-таки надіюсь, що сесію взагалі перенесуть”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” голова фракції „Пора” у Львівській міськраді Петро Адамик. 

Депутат зазначив, що навряд чи він особисто візьме участь у сесії, адже активно займається передвиборчою кампанією (Петро Адамик очолює список „Пори” до Львівської міськради) і що майнові та земельні питання можуть почекати, мовляв, нічого страшного не станеться.  

Юрій Кужелюк, депутат Львівської міськради від УНП, який тепер балотується в міську раду від „України Соборної”, теж наголошує, що нагальних причин для проведення сесії немає. „Я взагалі вважаю, що ця сесія є без потреби. Каденція закінчується через три дні і розглядати таку масу питань… По закону вона може відбутись, по закону сесію можна проводити і після виборів, до вступу нової каденції в силу. Але завтра, я би вважав, що цієї сесії проводити не потрібно. І не знаю, чи буду приймати в ній участь”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” Юрій Кужелюк.  

На запитання чи, можливо, варто провести сесію без майнових та земельних питань, депутат відзначив: „Тоді взагалі нема чого розглядати. Які плани, які перспективи може розглядати рада і міський голова, які завершують каденцію? Це сміх викликає…”, — сказав він.  

За словами Юрія Кужелюка, ініціатором проведення сесії є міський голова. „Мене взагалі дивує позиція міського голови Андрія Садового, який би мав скликати цю сесію на два тижні раніше, і коли ми йому про це говорили, він це заблокував і переніс перед самими виборами. Може Андрій Іванович хоче там також декілька своїх питань провести…”, — сказав депутат.  

Сам Андрій Садовий на закиди щодо останньої сесії публічно не відреагував. Хоча тут варто зазначити, що навіть якщо мер ініціює засідання, то він же одноосібно не приймає рішення: для цього потрібно більшість голосів депутатів. Тому, вочевидь, повинні знайтись ті обранці громади, які таки прийдуть на сесію і голосуватимуть. Бо для чого тоді скликати сесію, якщо заздалегідь відомо, що не буде кворуму?     

З іншого боку, міський голова Львова Андрій Садовий згідно із соціологічними опитуваннями має найбільші шанси знову очолити місто Львів, тоді як значна частина депутатів  опиняться поза міськрадою, адже конкуренція дуже велика. Тобто якщо мер і має ”свої” питання, він зможе пролобіювати їх і після виборів, а вже колишнім депутатам це буде зробити набагато важче… 

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи