УПА стала воюючою стороною у виборах на Львівщині

Львівські політики не відстають своїх колег загальноукраїнського рівня щодо використання теми Другої світової війни у виборчій боротьбі. Але якщо сьогоднішній президент, уряд виявляють публічну турботу про ветеранів вітчизняної війни, то місцеві політики на Львівщині — про воїнів УПА.  

Розуміючи настрої мешканців Львова, часто вживає націоналістичні нотки у своїх виступах міський голова Львова Андрій Садовий. А для покращення свого рейтингу перед виборами мер заручився підтримкою УПА — у вересні цього року Товариство політичних в’язнів і репресованих та Братство вояків ОУН-УПА у Львові заявили про підтримку Андрія Садового на виборах міського голови Львова.     

Голова Львівського крайового Братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк приписав діючій міській владі Львова низку заслуг, зокрема відзначення Свята героїв, встановлення доплат до пенсій політв’язням і репресованим на місцевому рівні, вирішення питання цвинтаря для УПА.  "Ми 17 літ добивалися від влади, щоб братство УПА мало цвинтар, бо в інших містах це вирішено, а у нас все робилося ніби з-під каменя. Нарешті роботи розпочато, першу частину ми освятили", – сказав Олесь Гуменюк, повідомив ZAXID.NET.  

Також 15 жовтня в ефірі телеканалу „24”, що наближений до Андрія Садового, відбудеться прем’єрний показ фільму «Золотий вересень», який присвячений подіям першої радянської окупації Галичини. Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської міськради, фільм створений за сприяння мера Львова.  

Заручився підтримкою повстанців і Народний Рух України. 12 жовтня голова Львівської крайової організації Народного Руху України Андрій Корнат підписав спільно з головою Львівського крайового Братства вояків ОУН-УПА Олесем Гуменюком угоду про спільні дії.  

Заступник голови ЛКО НРУ Святослав Шеремета зазначив, що сторони «спільно працюватимуть у сфері відновлення та збереження української національної пам’яті, патріотичного виховання молоді, впорядкування та утримання поховань вояків УПА, максимального поширення правдивої інформації про наших героїв та діяльності ОУН та УПА», повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛКО НРУ.  

Крім цього, рухівці пообіцяли портрети Степана Бандери і Романа Шухевича в кожну школу, а Братство вояків ОУН-УПА — підтримку НРУ на місцевих виборах 31 жовтня.  

Звичайно, що не відстає і львівська ВО „Свобода”: крім традиційних маршів з вимогою визнання УПА, з початку жовтня свободівці відновили пам’ятний хрест воякам УПА біля Крехівського монастиря, що на Львівщині, відкрили виставку світлин "УПА – боротьба заради свободи" у райцентрі Миколаєві, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі партії.  

Крім цього, в жовтні ВО „Свобода”  стала одним із організаторів четвертого відкритого кубку імені Героя України Романа Шухевича з водного поло у Львові. У нагородженні переможців змагань взяли участь лідер  "Свобода" Олег Тягнибок та кандидат на міського голову Львова від „Свободи" Юрій Михальчишин. 

Інші політичні сили теж «озброїлись»: Європейська партія повідомила про здійснення впорядкування могил вояків УПА у місті Стрию на Львівщині, а «Фронт змін» пропіарив свого кандидата на посаду міського голови Львова Степана Кубіва — за його сприянням шкільним бібліотекам Львова буде передано примірники досліджень про національно-визвольну боротьбу.   

Все ж не дивно, якщо питання ОУН-УПА використовують політичні сили, „фішкою” яких є націоналістичні теми — „Свобода”, КУН, НРУ, НУ тощо. Однак зараз, із наближенням виборів, від цього процесу не можуть відмежуватись навіть місцеві регіонали Львівщини та „регіональне” керівництво Львівська ОДА. 

Так, 1 вересня цього року голова Львівської обласної організації  Партії регіонів, кандидат на посаду міського голови Львова Петро Писарчук подарував львівським школам комплекти книг про історію ОУН-УПА. „Не знаючи свого минулого, ми не варті майбутнього. Однією із трагічних, але водночас, героїчних та повчальних сторінок історії України є сторінка національно-визвольної боротьби українського народу. Історія ОУН-УПА, її партизанська організація визнана кращим зразком партизанської боротьби у світі. Знаючи те, що дідусі і бабусі теперішнього молодого покоління проявили небачену мужність, відвагу та самопожертву у здобутті незалежності для української держави, віриш у щасливе майбутнє нашого народу, нашої України”, — сказав тоді головний регіонал Львівщини, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі нардепа.  

А 14 жовтня буде відзначено 68-му річницю створення УПА.  В урочистих заходах братиме участь керівництво Львівської міськради та облради, а також і облдержадміністрації.  Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛОДА, керівництво Львівської ОДА візьме участь у покладанні квітів на могилу невідомого воїна УПА, в урочистій присязі курсантів та в концерті «Повстанське танго» з нагоди 90-річчя з дня народження зв’язкової Головного Командира УПА Романа Шухевича — Ольги Ільків. 

Чи сам голова Львівської ОДА Василь Горбаль, він же №1 у виборчому списку Партії регіонів до Львівської облради, прийме участь у заходах, чи за нього „віддуватиметься” перший заступник голови ЛОДА Мирон Янків наразі невідомо.                      

Такі передвиборчі пориви різних політичних сил навряд чи знайдуть відображення у яких-небудь конкретних кроках: адже навіть пам’ятник Степану Бандері у Львові вже став довгобудом. Швидше така активність відображає суть більшості політиків: говорити те, що від них хочуть почути. І коли потрібно, вони можуть вдягнути георгіївську стрічку, а коли треба — і повстанську „Лента за лентою” заспівати. Головне, щоб електорат „схавав”… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ» 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи