Закон не передбачає доступу ЗМІ до виборчого процесу?












Івано-Франківська міська виборча комісія (МВК) почала реєструвати кандидатів у депутати міської ради та на посаду міського голови. Уже встигли подати документи на участь у місцевих виборах близько десятка представників політичних партій. Проте на якусь прозорість в роботі цієї комісії на разі немає жодного натяку. Пересічному виборцеві і так доволі важко проконтролювати правильність виборчих процедур та ухвалення рішень чи вчинення бездіяльності суб'єктами виборчого процесу. А сьогодні розібратися у виборах до Івано-Франківської міської ради вже не можуть навіть фахівці.

Івано-Франківська виборча комісія розпочала роботу з затвердження виборчих округів.  «Найважче, - визнає голова Івано-Франківської МВК Богдан Винник, - було сформувати межі округів та дільничних виборчих комісій. Адже  декотрі з членів  комісії намагались лобіювати інтереси своєї партії».

Новий Закон про вибори до місцевих рад передбачає обрання депутатів міських рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) виборчою системою: половину складу Івано-Франківської міської ради -  30 депутатів буде обрано у багатомандатному окрузі за закритими партійними списками, а  другу половину - ще 30 депутатів - в одномандатних мажоритарних округах.

Визначення меж цих округів і стало найбільшим каменем спотикання в роботі МВК. Здавалося б, що може бути простіше: взяти до уваги 60 попередніх виборчих округів міста Івано-Франківська та об’єднати по два сусідні округи до купи, а відтак затвердити на комісії. Проект виконкому міськради пропонував власне такий варіант. Проте, члени комісії «ділили» округи до останньої години останнього дня, дозволеного Законом. 

Ніякого порушення тут немає – Закон не передбачає ніяким чином схему визначення округів. Єдиний принцип, який було взято до уваги в Івано-Франківську, щоб на кожному окрузі проживало 6 тисяч виборців. Але ось визначені й затверджені Івано-Франківською МВК округи получилися  мало прив’язаними до карти міста чи бодай до якихось географічних орієнтирів. Так, наприклад, 3-ій виборчий округ поєднує непоєднуване: частину мікрорайону по вулиці Горбачевького та частину мікрорайону по вулиці Хіміків – а між ними  розмістилося ще два виборчі округи 1-ий та 2-ий. Виборчий округ № 22  поєднує окраїну міста - вулицю Дудаєва та Центр - Вічевий Майдан. Причому мешканці вулиці Стецько, які завжди голосували в Кооперативному Коледжі на вулиці Бандери, тепер змушені будуть добиратися до своєї нової дільниці в центр міста на вулицю Незалежності, 12.

Причина такого розподілу округів  доволі банальна - діючі депутати міськради, яких є 60-теро, пробували розібрати між собою території таким чином, щоб сильніші  та «крутіші» з депутатів не пересікалися на спарених до купи округах. Тим часом суперечки доходили не тільки за межі округів - тривала справжня війна за кожну вулицю, будинок і навіть під’їзд. Справа в тім, що депутати намагалися втягнути в «свій» округ саме ті будинки чи під’їзди, де ними було проведено бодай якусь роботу за їхні депутатські кошти. Причому бізнесмени намагалися «захопити» території, де розміщені їх кіоски чи магазини, а директори шкіл – будинки, в яких проживають учні їх шкіл.  З огляду на такі «принципи» комісія поділила місто так, що на одних виборчих округах вийшло по дві дільниці для голосування, а на декотрих навіть по чотири. При цьому мешканці окремих районів змушені будуть добиратися до своїх дільниць міськими транспортом.

Але епопея з виборчими округами на цьому не закінчилася. Почалася історія з оприлюдненням поділу, який виявися двома різними документами: один список визначає межі виборчих дільниць, а інший - порядковий номер виборчих округів та кількість дільниць у них задіяних. Відтак ця головоломка була опублікована в обласній газеті «Галичина» за останній четвер 30 вересня. Вперше за останні 20 років, інформація про виборчі округи до Івано-Франківської міської ради не потрапила на сторінки Івано-Франківської міської комунальної газети «Західний Кур’єр» («ЗК»).

Голова комісії Б.Винник пояснив ситуацію з публікацією списку округів в «Галичині» тим, що редакція «ЗК»» просила за публікацію грошей на передплату. Але головний редактор «ЗК» Руслан Угринчук проінформував кореспондента «ОстроВ» про те, що ніхто з членів МВК з подібними питаннями ні до нього, ні в редакцію газети не звертався.  Крім того Р.Угринчук також здивувався тим фактом, що вперше за роки проведення вільних виборів інформацію не друкують в головній газеті міста, власником якої є Івано-Франківська міська рада.

Прозорість прийнятих рішень міської виборчої комісії викликає чимало запитань. Майже щодня проводяться засідання МВК, на них приймаються рішення про реєстрацію партійних списків та кандидатів в депутати міської ради та на посаду мера міста, але ці рішення ніяким членом не оприлюднюються, навіть на стендах виборчої комісії.

«Закон такого не передбачає, – каже Б.Винник. – Ми нічого не порушуємо. Все по Закону. Де сказано, щоб ми щось вивішували? Якщо хтось з партійних керівників хоче отримати інформацію, то може направляти на нас запити або уповноважену особу, яка буде сидіти на засіданнях комісії та записувати собі інформацію про прийняті нами рішення».  

Де ж мають отримувати інформацію журналісти та політаналітики – пан Винник не знає. «Ми нічого не порушуємо, - твердить Винник та показово гортає кіпу сторінок Закону. - У нас все по Закону».

Отже, для журналіста, який цікавиться інформації з МВК, залишається єдиний спосіб – висунутися від якоїсь партії кандидатом в депутати або на міського голову і посилати своїх уповноважених осіб на всі (!!!) засідання МВК. Тим часом Закон про вибори, схоже, таки ніяк не визначає певних нормативів, де і яким чином вивішувати інформацію, як часто, в яких місцях і для кого.

Тому й доводить почути не раз від пересічного виборця думку про те, що місцеві вибори 31 жовтня будуть добре «закритими» в інформаційному відношенні, а закриті партійні списки стануть ще більш закритішими. При цьому рядовий виборець в Івано-Франківську зможе дізнатися імена  кандидатів у депутати та на мера міста (в повному обсязі) вже хіба у виборчих бюлетенях.

 

Андрій Мева, «ОстроВ».

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи