Закон не передбачає доступу ЗМІ до виборчого процесу?












Івано-Франківська міська виборча комісія (МВК) почала реєструвати кандидатів у депутати міської ради та на посаду міського голови. Уже встигли подати документи на участь у місцевих виборах близько десятка представників політичних партій. Проте на якусь прозорість в роботі цієї комісії на разі немає жодного натяку. Пересічному виборцеві і так доволі важко проконтролювати правильність виборчих процедур та ухвалення рішень чи вчинення бездіяльності суб'єктами виборчого процесу. А сьогодні розібратися у виборах до Івано-Франківської міської ради вже не можуть навіть фахівці.

Івано-Франківська виборча комісія розпочала роботу з затвердження виборчих округів.  «Найважче, - визнає голова Івано-Франківської МВК Богдан Винник, - було сформувати межі округів та дільничних виборчих комісій. Адже  декотрі з членів  комісії намагались лобіювати інтереси своєї партії».

Новий Закон про вибори до місцевих рад передбачає обрання депутатів міських рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) виборчою системою: половину складу Івано-Франківської міської ради -  30 депутатів буде обрано у багатомандатному окрузі за закритими партійними списками, а  другу половину - ще 30 депутатів - в одномандатних мажоритарних округах.

Визначення меж цих округів і стало найбільшим каменем спотикання в роботі МВК. Здавалося б, що може бути простіше: взяти до уваги 60 попередніх виборчих округів міста Івано-Франківська та об’єднати по два сусідні округи до купи, а відтак затвердити на комісії. Проект виконкому міськради пропонував власне такий варіант. Проте, члени комісії «ділили» округи до останньої години останнього дня, дозволеного Законом. 

Ніякого порушення тут немає – Закон не передбачає ніяким чином схему визначення округів. Єдиний принцип, який було взято до уваги в Івано-Франківську, щоб на кожному окрузі проживало 6 тисяч виборців. Але ось визначені й затверджені Івано-Франківською МВК округи получилися  мало прив’язаними до карти міста чи бодай до якихось географічних орієнтирів. Так, наприклад, 3-ій виборчий округ поєднує непоєднуване: частину мікрорайону по вулиці Горбачевького та частину мікрорайону по вулиці Хіміків – а між ними  розмістилося ще два виборчі округи 1-ий та 2-ий. Виборчий округ № 22  поєднує окраїну міста - вулицю Дудаєва та Центр - Вічевий Майдан. Причому мешканці вулиці Стецько, які завжди голосували в Кооперативному Коледжі на вулиці Бандери, тепер змушені будуть добиратися до своєї нової дільниці в центр міста на вулицю Незалежності, 12.

Причина такого розподілу округів  доволі банальна - діючі депутати міськради, яких є 60-теро, пробували розібрати між собою території таким чином, щоб сильніші  та «крутіші» з депутатів не пересікалися на спарених до купи округах. Тим часом суперечки доходили не тільки за межі округів - тривала справжня війна за кожну вулицю, будинок і навіть під’їзд. Справа в тім, що депутати намагалися втягнути в «свій» округ саме ті будинки чи під’їзди, де ними було проведено бодай якусь роботу за їхні депутатські кошти. Причому бізнесмени намагалися «захопити» території, де розміщені їх кіоски чи магазини, а директори шкіл – будинки, в яких проживають учні їх шкіл.  З огляду на такі «принципи» комісія поділила місто так, що на одних виборчих округах вийшло по дві дільниці для голосування, а на декотрих навіть по чотири. При цьому мешканці окремих районів змушені будуть добиратися до своїх дільниць міськими транспортом.

Але епопея з виборчими округами на цьому не закінчилася. Почалася історія з оприлюдненням поділу, який виявися двома різними документами: один список визначає межі виборчих дільниць, а інший - порядковий номер виборчих округів та кількість дільниць у них задіяних. Відтак ця головоломка була опублікована в обласній газеті «Галичина» за останній четвер 30 вересня. Вперше за останні 20 років, інформація про виборчі округи до Івано-Франківської міської ради не потрапила на сторінки Івано-Франківської міської комунальної газети «Західний Кур’єр» («ЗК»).

Голова комісії Б.Винник пояснив ситуацію з публікацією списку округів в «Галичині» тим, що редакція «ЗК»» просила за публікацію грошей на передплату. Але головний редактор «ЗК» Руслан Угринчук проінформував кореспондента «ОстроВ» про те, що ніхто з членів МВК з подібними питаннями ні до нього, ні в редакцію газети не звертався.  Крім того Р.Угринчук також здивувався тим фактом, що вперше за роки проведення вільних виборів інформацію не друкують в головній газеті міста, власником якої є Івано-Франківська міська рада.

Прозорість прийнятих рішень міської виборчої комісії викликає чимало запитань. Майже щодня проводяться засідання МВК, на них приймаються рішення про реєстрацію партійних списків та кандидатів в депутати міської ради та на посаду мера міста, але ці рішення ніяким членом не оприлюднюються, навіть на стендах виборчої комісії.

«Закон такого не передбачає, – каже Б.Винник. – Ми нічого не порушуємо. Все по Закону. Де сказано, щоб ми щось вивішували? Якщо хтось з партійних керівників хоче отримати інформацію, то може направляти на нас запити або уповноважену особу, яка буде сидіти на засіданнях комісії та записувати собі інформацію про прийняті нами рішення».  

Де ж мають отримувати інформацію журналісти та політаналітики – пан Винник не знає. «Ми нічого не порушуємо, - твердить Винник та показово гортає кіпу сторінок Закону. - У нас все по Закону».

Отже, для журналіста, який цікавиться інформації з МВК, залишається єдиний спосіб – висунутися від якоїсь партії кандидатом в депутати або на міського голову і посилати своїх уповноважених осіб на всі (!!!) засідання МВК. Тим часом Закон про вибори, схоже, таки ніяк не визначає певних нормативів, де і яким чином вивішувати інформацію, як часто, в яких місцях і для кого.

Тому й доводить почути не раз від пересічного виборця думку про те, що місцеві вибори 31 жовтня будуть добре «закритими» в інформаційному відношенні, а закриті партійні списки стануть ще більш закритішими. При цьому рядовий виборець в Івано-Франківську зможе дізнатися імена  кандидатів у депутати та на мера міста (в повному обсязі) вже хіба у виборчих бюлетенях.

 

Андрій Мева, «ОстроВ».

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи