Прикарпатський колобок






Відсутність реальної партійної ідеології не тільки спотворює громадської політичну ситуацію в нашому суспільстві, але змушує політиків та громадських діячів не раз ставати клоунами, вибираючи між іменними партіями тих чи інших київський вождів-олігархів.

Галичани не мають своїх ідеологічних партій, і тому змушені як і всі громадяни України, що харчуються від владного… столу, метатися в пошуках потрібної, рейтингової і зручної партійної організації.

В Івано-Франківську років два роки тому розгорілася справжня боротьба у місцевому політичному болоті за приватизацію печатки перспективної політичної партії «ЄЦ». На той час вона була створена під В.Балогу, голову секретаріату Президента Ющенка, особу впливову та знакову. Хто тільки не пробував подаватися на кастинг в лідери прикарпатського осередку цієї структури.

Врешті цю партію вдалося перехопити депутатам обласної та міської ради від НУНС Павлу Андрусяку та Руслану Гусаку: перший очолив обласну партійну організацію, а другий міську. І пішло поїхало: інтерв’ю, публікації, акції… Зрештою, обом не звикати: П.Андрусяк свого часу працював в команді нардепа М.Круця («Наша Україна»), потім був в команді першого помаранчевого губернатора Р.Ткача та довіреною особою його тети* Р.Потослянюк на виборах міського голови Івано-Франківська 2006 року, відтак депутат обласної ради від НУНСі, і ось ЄЦ. Подібна кар’єра в Гусака – депутата міської ради від «Нашої України», активіста помаранчевої революції на Майдані, далі - близький сподвижник міського голови та нардепа З.Шкутяка (НУНС), робота в команді нового міського голови В.Анушкевичуса (УНП) і нарешті – заступник голови ОДА М.Вишиванюка, Партія регіонів і рекомендація в першу п’ятірку виборчого списку від Партії регіонів до обласної ради на виборах 2010 року.

Прикарпатські колобки – звичайне явище в галицькій політиці. Здається тяжко навіть знайти такого депутата або чиновника, який би не побігав від партії до партії, не коливався в з курсами своїх київських вождів, щоб залишитися при владі. Золота формула прикарпатської політики така:

КУН=РУХ=Наша Україна=НУНС+БЮТ=БЮТ+Свобода

1994  1998          2002                  2006               2010

Це значить, що в кмітливий депутат або чиновник зумівши визначити цю формулу для себе наперед з 1994 року не переставав бути депутатом та чиновником білого дому. І таких старожилів на Франківщині багато. А ще більше таких (майже 50%), які вклинилися в процес на якійсь ланці цієї формули. Головне тут -  правильно вгадати ( як в спрорт-лото) партійну абревіатуру на продовження цієї формули.

Але повернімося до прикарпатської партійної організації ЄЦ, яка за місяць перед виборами осиротіла. Минулого тижня її обласний партійний лідер П.Андрусяк, що заявляв про свої амбіції на мерську посаду в Івано-Франківську, раптово повідомив журналістам, що вийшов з партії ЄЦ.Таке рішення він мотивував тим, що депутати міських рад, мери міст повинні обиратися в мажоритарних округах і нести відповідальність перед громадами, а не партіями.

«Я переконаний, що міський голова має бути позапартійним, він повинен бути поза партійними зобов'язаннями. Міський голова має бути ефективним управлінцем, який координує роботу професійних менеджерів у всіх галузях міського господарства. Крім цього, міський голова повинен стати посередником між тими політичними силами, які будуть представлені в раді, а також працювати з мажоритарниками», — цитує прес-служба П.Андрусяка.

Проте думки Андрусяка ще недавно були трохи іншими. 9 травня 2008 року новообраний керівник обласного ЄЦу Павло Андрусяк скликав прес-конференцію, щоб розповісти про мету та завдання Єдиного Центру на рівні області. Павло Андрусяк повідомив, що Єдиний Центр має намір запровадити у роботу області нові стандарти. Реалізовувати цю програму Єдиний Центр має намір за допомогою інших політичних сил, влади, а також засобів масової інформації.

Через рік у квітні 2009 року П.Андрусяк рапортував ЗМІ: «В області створено 160 первинних осередків Єдиного Центру…Ми реально можемо сказати, що на Івано-Франківщині Єдиний Центр є однією із найбільш технологічних партій. Ми уже сьогодні готові до проведення чергових чи позачергових виборів». Далі лідер ЄЦу повідомив, що його партія за рік свої діяльності в області здобула своїх прихильників - близько 60 тисяч членів.

«Дві третини з них не перебували до цього в жодній з партій. І це доводить те, що в нас вірять і ми здатні стати повноцінним гравцем на політичні арені України», - заявив на конференції Павло Андрусяк. На цій же конференції Єдиного Центру було прийнято пропозицію: на базовому рівні (село, селище, місто) вибори необхідно проводити за мажоритарною системою із правом партій висувати своїх кандидатів.

І ось київська влада виконала всі побажання ЄЦу і оголосила нові правила для місцевих виборів 2010 року. Розпочалося висування кандидатів у рамках програми «прамеріз» - «Відкриті списки Єдиного Центру». Після голосування за кандидатів у мережі Інтернет та у вуличних пунктах кандидатом від ЄЦ на пост міського голови Івано-Франківська, мабуть, таки переміг П.Андрусяк, бо один з лідерів ЄЦу Ігор Попов заявив у пресі, що партія «Єдиний Центр» має намір висунути на посаду міського голови Івано-Франківська Павла Андрусяка.

«Я думаю, що партія висуне депутата Івано-Франківської облради Павла Андрусяка на посаду міського голови ... Висуватися буде від нашої партії, як член партії», - сказавши І. Попов. - міський голова не може бути лише від однієї партії… Саме тому я бачу, що об'єднання «Нова Галичина» його підтримує і це чудово. Я думаю, що декілька партій його підтримують. П.Андрусяк досвідчений політик і професіонал, який зможе керувати містом», - зазначив І.Попов.

І ось досвідчений професіонал Андрусяк покинув партію на призволяще за місяць перед виборами, до яких «завжди» були готові.

Зрозуміло, що команда П.Андрусяка, яка працювала в штабах Шкутяка, Круця, Ткача, Анушкевичуса, яка мала відношення до керівництва найрізноматнішими партійними ячейками починаючи від «Яблука» Бродського і закінчуючи ЄЦом дійшла висновку, що рухатися далі з Балогою – це політичне самогубство. Окрім незначних фінансових ресурсів, з ЄЦу вже нічого витрясти не вдається. Тому видно прийнято рішення мігрувати в бік сил націоналістичного спрямування. Андрусяк як кандидат на мера в рамках новоствореного об’єднання «Нова Галичина» почав роздавати в школи портрети командира УПА Шухевича.

Приводом до акції стало те, що у нові шкільні підручники з історії, за ініціативою Міністерства освіти та науки було внесено правки, якими спотворено факти з історії України. Зокрема, зі змісту підручників Міносвіти зажадало вилучити героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни, суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття.

Цією акцією Андрусяк прославився на всю Україну і потрапив в ток-шоу Савіка Шустера як націоналістичний екстреміст, що роздає «картінки з бандеровцами».

Не виключено, що Андрусяк міг отримати інформацію від своїх старих партійних колег, котрі тимчасово перекинулися  в партію влади, про імена діячів України, яких будуть викидати з шкільних підручників. Оскільки Андрусяку потрібна постійна політична робота, то друкувати  картінки українськими національними героями для школярів йому доведеться до пенсії. А якщо врахувати той факт, що президент України В.Янукович чомусь не полюбляє ще одного, але вже мультяшного героя, кота Леопольда і виключно називає його  «шкалдівим катом», то Андрусяк матиме щей нагоду носити дітям в дошкільні заклади зображення цієї благородної тваринки. Благо, що герб андуряківського лева на емблемі «Нової Галичини» дуже нагадує вгодованого кота.

Тим часом вибори ще раз засвідчують відсутність будь-якої політичної структуризації суспільства, про яку так часто говорять українські політичні експерти, а явище політичних колобків та блазнів пов’язане виключно з бажанням професійних політиків місцевого масштабу десь прилаштуватися. Адже крім політики вони, здається, більше нічого робити не вміють. А дітей треба якось годувати.

 

Олексій Довбуш. «ОстроВ»

 

*тета – тітка (гал.діалект)

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи