БЮТи чи не БЮТи: «Батьківщину» можуть не допустити до виборів на Львівщині

Блок Юлії Тимошенко, а точніше Всеукраїнське обєдання «Батьківщина» може не потрапити до місцевих рад в одному з найбільш «своїх» регіонів — на Львівщині. Всьому виною колишній (а може і не колишній) голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина», народний депутат Іван Денькович, який з 9 липня перебуває у парламентській коаліції.   

Внутрішній конфлікт у львівському БЮТі тягнеться ще з початку року, про що вже писав «ОстроВ». Взаємні звинувачення і боротьба за впливи у партійній організації на Львівщині призвело до усунення Івана Деньковича з посади голови ЛОО ВО «Батьківщина» і обрання рішенням партійної конференції на цю посаду Романа Ілика, заступника голови Львівської облради.  

Проте Іван Денькович звернувся до Печерського суду Києва, який своєю ухвалою призупинив дію постанови Президії Політичної ради партії про звільнення Івана Деньковича з посади голови ЛОО «Батьківщина» до розгляду справи по суті.  

Посилаючись на це рішення суду, Головне управління юстиції у Львівській області відмовилось взяти до відома інформацію про зміну керівників Львівського обласного та міського осередків ВО «Батьківщина», обраних на звітно-виборних конференціях. А відтак постало питання про можливість участі львівської «Батьківщини» у місцевих виборах. 

Львівські бютівці звинуватили у цій ситуації сьогоднішню владу. „Злочинна влада через судові органи та юстицію намагається не допустити до виборів найбільшу партійну організацію у Львівській області — „Всеукраїнське об’єднання Батьківщина”. Вони нахабно і цинічно забирають у громадян право обирати собі владу на місцях”, — сказав заступник голови Львівської обласної партійної організації „ВО Батьківщина” Богдан Пісний під час мітингу біля управління юстиції в серпні. 

І чим ближче до виборів, ситуація стає все більш напруженою. Бютівці вже пікетували управління юстиції Львівщини, звертались до міністра юстиції, неодноразово виступали з відкритими зверненнями, однак безрезультатно. Позов Івана Деньковича досі не розглянуто по суті, а 13 вересня Іван Денькович взагалі заявив, що подав до ЦВК свої кандидатури до складу Львівської обласної та міської ТВК, а також повідомив, що начебто готує Львівську обласну та міську організації «Батьківщини» до виборів. 

«Усі його дії є свідомою маніпуляцією, політичним рейдерством, що має на меті усунути ВО «Батьківщина» від місцевих виборів на Львівщині. На зустрічі із партійцями Львівщини Юлія Тимошенко заявила, що кожен, хто піде на співпрацю із Деньковичем, буде виключений із партії за зраду її інтересів та знятий з партійної посади, якщо вона у нього є. Це не залякування, а нормальна позиція керівника партії, який робить усе для того, аби під брендом «Батьківщини» українці не обрали політичних пристосуванців. Львівський обласний партійний осередок сьогодні згуртований та сильний. Ми віримо у те, що ЦВК не переступить межу закону і справжні кандидатури членів ТВК, які нами подані, а згодом і кандидати у депутати, будуть зареєстровані», — зазначено у заяві ЛОО ВО «Батьківщина», оприлюдненій того ж дня, 13 вересня.  

А сьогодні, 14 вересня, близько 500 активістів обласних організацій «Батьківщини» та Народного Руху України пікетували Львівську облраду. Пікетувальники вимагали у депутатів розглянути питання з приводу створення штучних перешкод партії «Батьківщина» головним управлінням юстиції, яке досі не зареєструвало зміни в керівному складі партії, тим самим унеможливлюючи участь у виборах легітимних кандидатів та членів «Батьківщини», повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛКО НРУ. 

Львівська облрада «питання БЮТ» розглянула і підтримала проект рішення, ініційований фракцією БЮТ «Про недопустимість втручання органів влади у внутрішню діяльність політичних партій та їх місцевих осередків». 

«Усі наші спроби вирішити це питання у правовому полі — наприклад через Апеляційний суд Київської області, звелися до того, що засідання призначене на 7 жовтня і зрозуміло чому — перешкодити політичній силі взяти участь у місцевих виборах. А Печерський суд так і досі не розглянув справу по суті — засідання переноситься уже двічі через банальну причину — неявку до суду екс-голови, зрадника, коаліціянта — Деньковича, який вже давно не є ані членом партії, а ні членом фракції. Останній розуміє, що рішення суду буде не на його користь, тому весь час затягує судовий процес. Одночасно ми проводили акції протесту – мітинги, пікети, зібрали близько 50 тисяч підписів по всій Львівській області під зверненням до міністра юстиції Лавриновича. Я особисто в складі групи народних депутатів України передав ці листи до пана міністра юстиції. Ми подали понад 20 скарг на незаконні рішення судів та юстиції, та лише на дві отримали формальну відписку», — сказав під час виступу на сесії голова ЛОО ВО «Батьківщина» Роман Ілик.  

У своєму рішенні Львівська облрада засудила дії начальника Головного управління юстиції у Львівській області Андрія Багряка, який, на думку депутатів, виконує злочинні розпорядження та незаконні рішення судів, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛОО ВО «Батьківщина».    

Також згідно з цим рішенням Львівська облрада звернеться до посольств іноземних держав в Україні щодо неприпустимості згортання демократії та втручання влади у діяльність партій. 

Дуже сумнівно, що Головне управління юстиції у Львівській області дослухається до думки Львівської облради. Тому питання участі львівської «Батьківщини» у місцевих виборах  залишається відкритим.  

Водночас, на думку політичних експертів, проти БЮТу в певній мірі використовують його ж «зброю». «В свій час Юлія Володимирівна багато доклалась до того, щоб використовувати нюанси юридичні в політичних цілях. Це було в ситуації з УРП «Собор», коли юристи Блоку Юлії Тимошенко через формальні моменти впливали на реєстрацію «Нашої України», і інші випадки. Тобто політичні сили, представлені в парламенті, характеризуються тим, що діють як ковбої на дикому заході. Але коли вони самі опиняються в цій ситуації, то одразу згадують про демократію. А коли вони знаходяться при владі, то вони, на жаль, про демократію не памятають…  Політики навчились трактувати як їм хочеться норми права у своїх інтересах. Ми можемо констатувати, що ті політичні сили, які були при владі і які є при владі, вони є подібними в своїй поведінці, у своєму ставленні до можливостей використання різноманітних засобів для досягнення власних цілей», — сказав кореспонденту «ОстроВ» львівський політолог Анатолій Романюк.  

При цьому участь чи неучасть «Батьківщини» у виборах на Львівщині буде своєрідним тестом на демократичність. «Загальна норма, яка властива для всіх країн, що вважаються демократичними: всі політичні сили повинні мати можливість брати участь у виборах і виборці визначають рівень їх підтримки. Суспільство зацікавлене в тому, щоб всі політичні сили брали участь у виборах, бо це є своєрідний барометр стану суспільства. Якщо якась політична сила не бере участі у виборах, то не буде картинки реального настрою громадян. Бо політика все-таки спирається, хоча в нас і робиться наголос на владі, на інтереси громадян. Тому якщо «Батьківщина» не буде брати участі у виборах, це буде певне спотворення думки громадян і міста Львова, і Львівської області», — сказав Анатолій Романюк.    

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи