Вибори в Галичині без героїв УПА не можливі. Огляд галицької преси















Ще не встигла Галичина оговтатися від президентських виборів та їх наслідків, як тут вже нові вибори – до місцевих рад.

Газета «Вечірній Івано-Франківськ» пише:

«11 вересня стартує передвиборча кампанія. Її особливість в тому, що вперше органи місцевої влади будуть обиратися окремо від парламенту… Аналітики зауважують, що найбільша боротьба розгорнеться серед тих, хто балотуватиметься у міські та обласні ради. Перебування у рядах перших дозволить обранцям захищати власний бізнес, долучитися до розподілу ласих кусочків землі (там, де вони ще залишилися), отримати вигідні замовлення (будівництво житла, доріг, сфери послуг і торгівлі). Обласні ж депутати зможуть впливати на розподіл бюджету на місцях.

У зв’язку з цим у пресі вже називаються ціни за місце у списку – від 25 до 100 тисяч доларів у залежності від популярності партії і порядковості у самому списку».

Але оплати за місце в списку не завжди вистарчає – потрібна ще агітація.

«Є що роздавати- будуть мандати - пише тернопільська газета «Вільне Життя». - Щоб усе було правильно, щоб люди голосували як належить, а не як їм заманеться, у нас давно вже вдаються до відповідних засобів. Одним з них є гречка — кілограм-другий цього харчового продукту, спрезентований пенсіонерові напередодні голосування, прозоро натякає, проти чийого прізвища в бюлетені треба поставити «пташку». І розчулений пенсіонер ставить.

А тут тривожна новина з’явилася: в Україні — недорід гречки. На 20 відсотків її менше зібрали, ніж у попередні роки. І, відповідно, ціна на неї почала догори стрибати, і то щораз вище. Як же бути? Пенсіонерів, звичайно, перед виборами люблять, але ж не настільки, щоб безплатно давати їм продукт, який подорожчав. А без «підмазки» вони можуть неправильно проголосувати. Одне слово, клопоти немалі обсіли кандидатів.

Але тепер усе вирішилося. Не само собою, зрозуміло, а завдяки мудрій зовнішній політиці Президента України Віктора Януковича. Перебуваючи в Китаї, Віктор Федорович домовився про поставки гречки в Україну. ЗМІ називають цифру: 20 тисяч тонн. Популярного «передвиборчого» продукту знову буде досить, ціна на нього нормалізується і обдаровування ним дідусів та бабусь не призведе до надто великих затрат».

Але не всі роздають гречку. Приміром лідер Івано-Франківської обласної партійної організації «ЄЦ» Павло Андрусяк роздає… картинки.

«П. Андрусяк повідомив, що активісти його організації започатковують акцію з передачі до шкіл Івано-Франківська портретів героїв України, - пише газета «Західний кур’єр». - Андрусяк робить перший символічний крок – виготовлення портрету генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича. Адже саме його портрет вилучено з підручника «Вступ до історії України» для 5 класу.

Приводом до акції стало те, що у нові шкільні підручники з історії, за ініціативою Міністерства освіти та науки було внесено правки, якими спотворено факти з історії України. Зокрема, зі змісту підручників Міносвіти зажадало вилучити героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни, суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття».

Схоже, що роботи з роздачі портретів в ЄЦ вистарчить надовго.

«У політичну поліцію перетворюється Служба безпеки України, - пише львівська газета «Високий Замок». - В середу на пероні столичного вокзалу шестеро співробітників СБУ затримали пасажира львівського поїзда, 35-річного директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”, співробітника Інституту українознавства Руслана Забілого. До Києва він приїхав, щоб зустрітися з колегами в Інституті національної пам’яті. Не представляючись, без будь-якої санкції “хлопці у цивільному” обшукали історика, посадили в автомобіль і відвезли в офіс на вул. Володимирській, 33. Там допитували до десятої вечора, тобто чотирнадцять з половиною годин! Забрали ноутбук. Зателефонувати до дружини дозволили лише з дозволу якогось великого начальника, і то боялися, щоб він не проговорився, де знаходиться. Добре, хоч в обід запропонували бутерброди. Як згодом повідомила прес-служба СБУ, Забілий “з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю”. Проти науковця порушили кримінальну справу “за фактом приготування до розголошення” цієї таємниці.
Руслан Забілий заперечує будь-який кримінал у своїх діях і каже, що мав на своєму комп’ютері копії розсекречених СБУ архівних документів, які стосувалися національно-визвольного руху в Україні, зокрема УПА. Цю тему досліджує упродовж десяти років. Відомості давно перестали бути таємними, вони розміщені у відкритому електронному архіві, знаходяться в інформаційно-довідкових залах СБУ, ними користуються вчені, журналісти.

У СБУ Забілого розпитували, хто затвердив йому таку тему наукової роботи, цікавилися колегами-істориками, з якими перетинається у дослідженні теми УПА (можливо, і до них незабаром постукають у двері, затримають на якомусь пероні). А ще казали: може б, ви взагалі цієї теми лишилися, може б, і далі працювали вчителем у Запорізькій області?»

Наївні працівники СБУ – галичани вчителями в Запорізьку область не квапляться. А от замаскувати свої наміри на довгі роки вміли ще за часів КГБ.

Газета «Репортер» розповідає унікальну ( і повчальну) історію:

«По вулиці Незалежності, 53 в самому центрі Івано-Франківська розташований Будинок художника, в якому розміщені: обласне правління однойменної спілки, творчі майстерні, виставковий зал і салон-магазин. Фасад споруди, зведеної ще у 1970 році, прикрашає мозаїчне панно. А на ньому привертає увагу молодик у вишиванці, який в одній руці тримає орнаментальну тарілку, а іншою міцно стискає молоток.

Автора композиції часто запитували – навіщо той зобразив не різець, а молоток, який має доволі опосередковане відношення до «тарілкової творчості». Митець нічого не відповідав і лише хитро посміхався.

Пройшло багато років і нарешті, під час одного застілля, майстер розкрив таємницю. «Ви звертали увагу на орнамент тарілки? Там у велику жовту шестикутну зірку вписана менша, червона, п’ятикутна. А молоток у руці парубка має зашифроване сакральне значення – одним ударом по жидах і комісарах!».

Ось така кабалістика».

Свою кабалістику галичани відкривають не одразу – але років так через 40-50 за добрим гощенням та під добрим гумором. Тим часом наївні київські «вожді» й їх партійні менеджери вирішили задурити галичан під вибори американським «дивом».

«Мода на праймеріз українські партії перетворили західну технологію у дешеву виставу,- пише західноукраїнська газета «Експрес». - У світі праймеріз – це попереднє голосування членів та активних прихильників партії, метою якого є реально визначити, кого політичній силі перспективніше висунути на виборах. У Європі та США будь-кого брати в праймеріз не можуть. Голосують лише фіксовані члени політсили, а також ті її прихильники, які попередньо реєструються як прихильники, які попередньо реєструються в місцевих осередках. Потім в окремий, чітко визначений день проводяться голосування. Створюються виборчі комісії, які підбивають підсумки. І далі визначають хто представлятиме партію на виборах.

У нас Тігіпко пропонує обирати «найкращих» із «Сильної України» будь-кому на вулиці. При цьому партійці голосують на сайті партії. Не секрет, що одна й та сама людина таким чином може голосувати за себе із різних комп’ютерів. Отже чесність такого голосування дуже сумнівна… А поставити пташку на вулиці в білетні може будь-хто і скільки хочеш разів».

Отож, загалом без Бандери, Шухевича, Коновальця, героїв УПА і СС «Галіцієн» вибори в Галичині дуже сумні й кволі. Газета «Галицький кореспондент» мимоволі помітила таку тенденцію:

«Інформаційна кампанія партії ВО «Свобода» наразі обмежується розповсюдженням партійних «бойових листків» на вулицях міст. Партія не тратиться на біл-борди і рекламу в пресі. Зате намагається працювати «в полі» - «Свобода» активніша в селах, ніж інші партії, резонно сподіваючись на електоральні дивіденди у вигляді мандатів у місцевих радах.

Опозиційна «Батьківщина», натомість, вкрай мляво демонструє свою опозиційність… Зовнішню рекламу партія ігнорує. Словом, схоже, таки підтверджується інформація, що основний тягар фінансування місцевої кампанії центральний офіс «Батьківщини» повісив на регіональні осередки. А грошей на місцях не густо, і витрачати їх тут будуть без звичного для тимошенківців розмаху.

Стосовно Партії регіонів, вона чи не першою заявила про свою готовність до місцевих виборів… На окремих біл-бордах красується нинішній месидж Партії регіонів - «Відновити довіру до влади». Втім, на Прикарпатті її потрібно ще завоювати...

Інші потенційні учасники виборчих перегонів влітку геть розімліли... Причина частково в браку коштів, оскільки центральні партійні офіси поклали виборчі витрати на місцеві організації».

 

Василь Хом’як «Остро»




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи