Тернопіль: адмінресурс ПР – тисне, депутати – протестують…






На відміну від  суспільної активності у Європі, центральними країнами якої останнім часом прокотилися потужні хвилі масових невдоволень і страйків, пов’язаних із спробами урядів в кризовий період розв’язати болючі проблеми за рахунок простих людей, шляхом скорочень видатків на зарплати, допомогу безробітним та збільшення термінів виходу на пенсії, в Україні на загал панує дивний спокій.

Виглядає, що вже ніщо не здатне сколихнути інертність громадян, розвіяти їхнє цілковите розчарування діями політиків та зневіру в обіцянки щодо кращого життя вже завтра. Навіть в таких традиційно «революційних» і надзвичайно політизованих регіонах Галичини, як Львівщина, Івано-Франківщина останнім часом панують невизначеність, політичне затишшя серед опозиційних владі сил та незрозуміла байдужість до всього, що відбувається, самих людей. Ні щодень зростаючі ціни на продовольчих ринках, ані очікувані підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги (і це вже, мабуть, факт), ані 50% підвищення вартості газу для споживачів не змінили загальної політичної картини в регіонах. Видається, що й опозиція не здатна або ж не спроможна чи не хоче, як, зазвичай, це відбувається в Європі, зорганізуватись і поборотись за свої права. І навіть близький час виборів до місцевих рад сільських, міських і селишних голів останнім часом не змінив ситуації в цілому і політичне поле залишається неполяризованим, сірим та в’ялим. Комусь, можливо, навіть дивно, чому мовчать ті депутати перед завершенням своєї каденції, які відносять себе до правих, сповідують демократичні цінності і мітять в черговий раз завоювати прихильність виборців, поборотися з представниками нині діючої влади на місцях за ключові посади в місцевих радах, кріслах господарів сіл, міст і селищ.

Час  від  часу  саме  із  стін  Тернопільської  обласної  ради  виходять  на  загальний  розгляд  різного  роду  заявивикликані  занепокоєнням  народних  обранців  політичною  ситуацією  в  країущемленням  та  урізаннямяк  на  їх  поглядправ  і  свобод  громадянсповзанням  в  цілому  країни  до  авторитаризму.

Не забарилася така реакція тернопільських депутатів і в черговий раз. Так, 8 вересня цього року, на тридцять п’ятій позачерговій сесії облради, з ініціативи її голови – "свободівця" Олексія Кайди, народні обранці прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Генеральної прокуратури України з приводу політичного тиску в Тернопільській області напередодні виборів до місцевих рад. Суть заяви зводиться до того, що депутати вельми занепокоєні тим, що відбувається сьогодні на Тернопільщині. У своєму звернені вони пишуть: «…Керівництво обласної організації Партії регіонів та обласної державної адміністрації чинять тиск на авторитетних людей в усіх районах області. У владні кабінети викликають сільських голів, депутатів місцевих рад, фермерів, підприємців і змушують їх балотуватися від Партії регіонів. Цих людей шантажують, погрожують звільненням з роботи, роблять спроби тиску на їх родини, вибиваючи згоду бути кандидатом-мажоритарником від Партії регіонів. У такий спосіб хочуть по-бандитськи пов’язати людей, чиє слово має вагу для громади, не дивлячись на їхню партійну приналежність. Особливе здивування викликає співпраця Партії регіонів та партії "Батьківщина" по узгодженому висуненню кандидатів в депутати з наступним формуванням більшості.

Використовуючи адмінресурс, тиск міліції і державної податкової адміністрації Партія регіонів робить усе можливе, щоб не допустити розголосу цих фактів і перешкодити будь-яким акціям протесту проти таких протиправних дій».

На цій же сесії із застереженням до своїх колег звернувся уповноважений представник фракції «ВО «Свобода» Олег Сиротюк, який наголосив про «тотальний наступ на права та свободи в Україні». Він закликав «не допустити розвитку тоталітаризму в Україні, захисту свободи слова, вибору, соціальних гарантій, нищення українства  – самого існування Української держави».

Також про переслідування за політичною ознакою владною партією членів національно – демотичних партій та порушення основного закону  – Конституції України говорив уповноважений представник фракції «Наша Україна» Євген Дутка.  А від фракції УНП у сесійній залі звернувся до представників ПР – керівників владних структур із закликом не порушувати закон та припинити переслідування працівників різноманітних установ – членів різних партій  депутат Ігор Вардинець.

Сказати, що такі висновки знайшли загальну підтримку всіх депутатів – буде помилковим. Проте не можемо не зауважити, що немаловажним чинником на таку реакцію виступаючих було і рішення доброго десятка депутатів Тернопільської обласної ради – з блоку Литвина, фракції "Єдиного центру" та «Нашої України» (всього 18 народних обранців) перейти до міжфракційної групи «Стабільність та реформи», куди досі входили лише депутати з фракції «Партії регіонів» (очолює її регіонал  Петро Гоч).

Не беремося стверджувати, що вирішальним в процесі цих подій та обговорень заяви, які відбувалися в сесійній залі було слово голови обласної ради Олексія Кайди, який наголосив своїм колегам: «Я як керівник найвищого представницького органу області не можу стояти осторонь того, що відбувається в краї, – наголосив він, – Я  зобов’язаний втрутитись». Вагомим цьому аргументом О. Кайда назвав загальну ситуацію в області, зокрема, різьке зростання цін на продукти в цілому, низький рівень життя тернополян. Також він нагадав партійним чиновникам області від ПР  про те, чим у свій час закінчили такі партії, як Комуністична, НДП, СДПУ(о), що  не  гребували  ніякими  засобами  та  сповідували  тактику  тиску  на  громадян  з  метою  досягнення  влади.

В загальному за Звернення, ініційоване головою Тернопільської облради О. Кайдою, депутати вимагають від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Генеральної прокуратури України вжити «всіх необхідних заходів для забезпечення конституційних прав громадян Тернопільщини».

Як резюме до сказаного треба додати ще, що за словами О. Кайди «прізвища посадових осіб, які дозволили собі здійснювати політичний тиск, будуть передані Президенту України під час засідання Ради регіонів при Президентові України 9 вересня 2010 року».

Отже, за загальної підтримки більшості депутати Тернопільської облради сказали про те, що їх непокоїть та подбали про гласність свого рішення. Якою ж буде реакція на обнародуване тих, до кого звернулися народні обранці – говорити не беремося. Залишаємо право зробити висновки з цього  тим, кому по праву належить дбати про добробут громадян, стояти на варті демократії, будувати вільне, цивілізоване та свобідне суспільство.


Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи