Другий тайм протистояння «губернатор-облрада» у Львові






Львівська облрада в передчутті виборів, отож і взялась вдруге висловити недовіру голові Львівської ОДА Василю Горбалю. Дарма, що попереднє голосування завершилось невдало. Питання недовіри голові ЛОДА планується розглянути 8 вересня. Цього разу інціатором відставки губернатора виступила фракція БЮТ у Львівській облраді.   

У проекті рішення, виставленому на офіційному сайті Львівської облради, серед головних причин недовіри Василю Горбалю — нескладення повноважень народного депутата, а також погіршення економічних показників. „20 квітня цього року указом Президента України народного депутата України, голову Київської міської організації Партії регіонів Василя Горбаля призначено головою Львівської ОДА.  Конституція та закон відвели пану Горбалю 20 днів для складання мандату. Але досі цього не сталось, а на офіційному сайті Верховної Ради досі не зареєстровано офіційної постанови про припинення паном Горбалем депутатаських повноважень. Отже, громадянин Горбаль вже 122 день порушує ст.78 Конституції України. Саме тому фракцією БЮТ внесено проект рішення про недовіру голові Львівської ОДА. Окрім правових причин, є й інші передумови щодо висловнення недовіри голові ЛОДА: це надзвичайно тривожні тенденції в економіці області, погрішення соціально-економічного стану”, — сказав керівник фракції БЮТ у Львівській облраді Іван Стецькович 6 вересня під час засідання прес-центру «Львівський вибір-2010».   

У Львівській ОДА аргументацію голови фракції БЮТ відкидають. „Головою Львівської ОДА Василем Горбалем на виконання вимоги ст.78 Коституції України до Верховної Ради було подану заяву про складання депутатських повноважень одразу ж після його призначення на посаду голови ЛОДА. Однак Верховною Радою досі не прийнято постанови про припинення Василем Горбалем повноважень народного депутата…  Відповідна постанова не була прийнята з незалежних від голови Львівської ОДА причин, а відтак немає підстав стверджувати, що відбулось порушення ним норм Конституції. Я думаю що на найближчому засіданні Верховної Ради це питання буде вирішене”, — сказав заступник голови ЛОДА Геннадій Дмитренко під час засідання прес-центру. 

На підкріплення своїх слів про економічні прорахунки губернатора голова фракції БЮТ навів статистичні дані соціально-економічного розвитку області. Однак пізніше заступник голови ЛОДА оприлюднив іншу економічну статистику, позитивну для Василя Горбаля. А інший чиновник, начальник управління промисловості ЛОДА Олег Немчінов, який, до речі, є депутатом Львівської облради від УНП, взагалі взяв під сумнів будь-яку статистику: „Багато з нас знає, що є брехня, є велика брехня, а є статистика”, — сказав він.   

На захист свого однопартійця стали і львівські регіонали. Заступник голови Львівської обласної організації Партії регіонів Віктор Кмін заявив, що діяльність голови Львівської ОДА оцінювати ще рано, хоча, за його словами, вже зараз відбувається економічна стабілізації в області. „Львівська обласна організація Партії регіонів виступає категорично проти заяви про відставку губернатора. Губернатора призначив президент, термін перебування на посаді є малим, заходи, які проводяться ним, на даний час ще не підлягають оцінці… А заява (про складання депутатських повноважень — авт.) подана Василем Горбалем у Верховну Раду, знаходиться у регламентному комітеті, наскільки я знаю”, — сказав він під час засідання прес-центру. 

Проте політолог Юрій Шведа вважає, що формальні підстави для висловлення недовіри Василю Гораблю все-таки є. „Чи правомірна постановка питання про відставку? Очевидно, що з формальної точки зору, правомірна, оскільки фактично мова йде про порушення закону і Конституції, це формально має місце. Але тут треба розбиратись, якби це була позиція принципова — „я не хочу і не буду”, як ми це спостерігали в нашій нещодавній практиці, і два роки суміщали посаду і не хотіли з неї принципово йти, це одна позиція. Але з другого боку ми прослухали аргументацію, що зроблені кроки для того, щоб скласти депутатський мандат”, — сказав він під час засідання прес-центру.       

Підстави навіть якщо і є, але чи набере питання недовіри достатню кількість голосів — дві третіх від складу ради або хоча би просту більшість? Голова фракції БЮТ у Львівській облраді вважає, що набере. За його словами, між фракціями облради вже тривають переговори з цього приводу. Також Іван Стецькович відзначив, що попереднього разу за недовіру не голосували депутати-чиновники, які сподівались залишитись на своїх посадах. А тепер, коли більшість з них звільнено, і голосування буде іншим. 

Водночас експрети вважають, що навіть результативне голосування облради не вплине на перебування Василя Горбаля на посаді голови ЛОДА. „Пригадайте, свого часу Харківська облрада тричі ставила питання про відставку губернатора, отримувала достатню кількість голосів на це, і є норма Конституції, коли більшість голосує за відставку, Президент повинен її прийняти, тим не менше Президент Ющенко цього не зробив”, — сказав Юрій Шведа.  

Не плекають особливих ілюзій і львівські бютівці. То для чого тоді заварювати «кашу»? Дуже просто: вибори ж скоро, треба зробити видимість боротьби з «режимом Януковича». А крім цього, мати додатковий козир в політичних торгах з тим же губернатором.  

„Вибори наближаються, політичні пристрасті будуть зростати, і для мене не дивно, що певні політичні сили намагаються загострювати ситуацію, мобілізуючи таким чином на свою підтримку електорат, представляючи себе як опозиційні політичні сили. І це нормально. Але з іншого боку неправильно те, що деякі політичні сили, виставляючи себе як опозиційні, а разом з тим в куаларах і «тишком-нишком» бігають до влади, вимагають під цей шумок для себе певних посад позицій і так далі... Я допускаю, що деякі з політичних сил, які ініціюють це питання, роблять це тільки для того, щоб знову прибігти до кулуарів чи кабінету губернатора і сказати: «знаєте, від нашої позиції буде дуже багато залежати, тож дайте нам те, друге, третє, десяте”, — сказав Юрій Шведа. 

Тож 8 вересня стане для Львівської облради черговою перевіркою на наявність «тушок»… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи