В Тернополі вирішили: немаєш дітей – плати податок






На відміну від народних обранців усіх рівнів, які, як правило, з наближенням чергових виборів (в нашому випадку йдеться про вибори сільських, міських і селишних голів та депутатів місцевих рад) намагаються всілякими способами і методами зайвий раз нагадати громадам про суспільну значимість своєї персони, особисту небайдужість до проблем своїх виборців та, навіть, неабиякий патріотизм й палку любов до власного народу, більшість депутатів Тернопільської міської ради, схоже, цим не переобтяжені. І справді в місті не це є основною проблемою для депутатів, які хотіли б залишити після закінчення своєї каденції якийсь вагомий доробок на користь громадян, спільноти в цілому. Бо, як мовиться,з перефразованого, не все так гладко і благополучно в нашому домі.

Тернопіль, і це не секрет, й донині переживає проблему із сміттєвивезення, утилізації відходів, облаштуванням доріг в місті, ремонтом водозбірників і каналізацій, зрештою, насамкінець розв’язанням найболючішої дилеми з працевлаштування, житла, створення нових робочих місць в цілому.

Кажіть, що хочете, а на цьому полі є над чим помізкувати, попотіти як «біло-синім», так і помаранчевим та тим, які не належать ні до одних, ні до других, а сповідують лібералізм або ж є висуванцями від націоналістичного табору. Звісно, не заляпалися б в трясовині міських проблем, якби по-справжньому захотіли б щось зробити корисне для міського населення, в даному випадку, і соціалісти та комуністи. Сказати, що нічого не робиться і що депутати зовсім не хочуть вдарити палець об палець, щоб зрушити з місця міських віз, який застряг по саме дишло – буде неправдою. І все ж чомусь стає дивно, коли замість спільних зусиль в депутатському корпусі в сьогоднішній важкий час не домінує відчуття спільного розв’язання наболілого. Хтось щось пропонує, але це «щось» є настільки несуттєвим, щоб змінити ситуацію в Тернополі на краще. Ідеї депутатів, як правило, стосуються локальних проблем, нерідко базуються і мають підґрунття вузько партійних інтересів.   

За кілька останніх років, як не прикро, ніхто з депутатів місцевого рівня не здивував тернопільчан результатом власної кропіткої праці над залученням до міста, наприклад, інвестора чи інвесторів, які захотіли б вкласти свої кошти передусім у зруйновані, поставлені на коліна «Комбайновий завод», військові та інші заводи, зокрема «Оріон», «Сатурн», а також виробниче об’єднання «Ватра», які у свій час успішно працювали і давали людям можливість заробляти на хліб, а їхню продукцію можна було побачити в багатьох регіонах колишнього союзу. Звичайно, в даному випадку, якби так хотілося б це зробити, потрібно було б неабияк докластися, забувши і про сон, та заздалегідь подбати про створення таким людям (інвесторам) якнайсприятливішого ґрунту, усунення на їхньому шляху різного роду каменів спотикання, на зразок вимагань, відкатів, хабарів за «зелене світло».

І при всьому цьому наївною і дивною та недалекоглядною на часі виглядає звернення, з яким звернулися депутати міськради до Президента України Віктора Януковича, голови Верховної Ради Володимира Литвина, прем’єр-міністра Миколи Азарова, прийнятої з  ініціативи та подання  на сесії міськради секретаря ради Тараса Білана (фракція "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - "Блок Юлії Тимошенко" ). В цьому документі йдеться про те, що міська рада глибоко стурбована (?! – авт.) зменшенням кількості населення України з 52,2 млн. осіб на кінець 1993 року до 45,8 млн. осіб. на липень 2010 року.  У ньому доволі красномовно викладено суть того, що так хвилює тернопільських депутатів, а тому достатньо переконливо зазначається, що «на сьогодні темпи зменшення чисельності населення в Україні одні з найвищих у Європі – 0,8-1,1% на рік. За прогнозами американської дослідницької організації Population Reference Bureau, чисельність населення України у найближчі 40 років скоротиться на 10 млн. чоловік. За даними експертів, у 2050 році чисельність скоротиться до 35,3 млн. чоловік. Причиною такого зниження є невисока народжуваність», – переконані депутати. Далі, що найцікавіше, вони пропонують власне бачення виходу з цієї, не будемо кривити душею, і справді дуже важливої проблеми для країни: на думку останніх, щоб в майбутньому над народжуваністю в Україні не прогримів грім, вони вже сьогодні закликають створити нове джерело податкового надходження в державний бюджет, вибудувавши в такий спосіб «міражний» заслін, який захистить (на їхню думку) державу від виродження нації, спонукає населення більше перейматися активним створенням нових сімей, сприятиме народжуваності. «…пропонуємо ввести обов’язкові відрахування з осіб чоловічої статі, яким виповнилось 25 років і які до цього часу не виховують хоча б однієї дитини, у розмірі не менше 6% від заробітної плати», – йдеться у зверненні.

Можливо, у багатьох депутатів Тернопільської міськради дана ідея навіть викликала неоднозначну реакцію, та все ж маємо факт їхньої «підтримки» – звернення адресували за призначенням. Як не парадоксально на нині, з усіх найболючіших чиряків, які гнояться (йдеться про місто), Тарас Білан лікувати пропонує інші в’язкі ділянки не міста Тернополя, а країни. Виглядає, що зараз слід  відкласти регіональні проблеми і всім миром (інструментом Кабмінівських постанов, а чи законодавчих актів) нагально розв’язувати саме цю. Кошти, за баченням Тараса Білана, від цього податку слід буде спрямовувати на потреби дитячих будинків, шкіл та  дитячих садочків.

Тут і справді, в підсумку, за ймовірним фактом майбутнього виродження, ховається тривога людини, якій не байдужа доля держави. На жаль, не побачив останній зі своїми однодумцями того шляху, який без шкоди чималій кількості людей молодого віку, молодих сімей міг би стимулювати в загальному народжуваність. Шлях цей відкритий і простий та зрозумілий навіть непосвяченому в демографію громадянинові, не кажучи вже про політика. Ось як зреагували на це несвоєчасне, як на наш погляд, навіть недоречне,  звернення самі жителі Тернопільщини.

Наприклад, такими саркастичними і невдоволеними анонімними (а шкода, що без прізвищ) коментарями з цього приводу рясніє сайт «20 хвилин»:

«Виною того, що зменшується народжувальність – є знищення депутатами правової бази, житлового фонду та робочих місць. А як можна заводити сім'ю, коли не має де жити і не має чим годувати дітей? Зокрема, тернопільські депутати, які пропонують ввести такий закон, приймали активну участь в знищенні житлового фонду м. Тернопіль, в підніманні цін на житло до космічних рівнів. Ці депутати знищили гігантські промислові обєкти Тернополя… 

Нехай приймуть закон, щоб кожній сім’ї виділили по квартирі, а то Тарас Білан з міського бюджету виділяє квартири тільки своїм приближеним і однопартійцям. А люди роками живуть в гуртожитках і на квартирі».

А ось інший коментар, і будьмо об’єктивними, справедливий. У ньому відповідь, чим сьогодні треба перейматися насамперед:

«Таке враження, що в нас в місті повний гаразд і не має чим занятися: сміття вивезене, дороги – рівненькі, корупції немає і т.д. Чомусь любі обранці не задумались, що до 25 років мозги в людини ще не сформовані і такі поняття, як відповідальність за певні вчинки та поступки, існує на рівні рефлексів, я не говорю вже про рівень здоров’я майбутнього покоління. Адже до 25 років людина, як правило, не задумується про наслідки, а звідси і народження хворих недоношених дітей. Плюс де і на що жити молодій сімї? Не думаю, що людина до 25-річчя в нашій державі зможе забезпечити сімю всім необхідним. Але де ж там нашим обранцям над цим задумуватися. Вони ж, як правило, йдуть на все готове».

І остання з цього приводу реакція (гадаємо, вона викличе значно більше схвалення в тих, які її прочитають, бо розставляє крапки над «і» та відкриває очі навіть тим депутатам, які не хочуть бачити того, що помічають непересічні, даруйте на цьому, громадяни міста): «Ідіотський закон, висмоктана із пальця залежність між податками і народжуваністю... Ви краще умови життя покращуйте, зарплату, роботу, рівень БЕЗКОШТОВНОЇ МЕДИЦИНИ... Тоді все само собою вирішиться».

Ця порада, мусимо сказати, корисна і на часі не тільки у передвиборчий період. Якщо її візьмуть на озброєння ті, хто цього не робив донині, то не говоритимуть люди безнадійно і з гіркою іронією, як це підсумовує в своєму коментарі ще один читач:

«Надалі пропоную ввести податок на: колір і довжину волосся, зріст, на тих хто шипилявить і так далі. Тобто будь-який божевільний податок, але тільки не податок на нерухомість, достаток, активи. Сумно».

Як бачимо, громадяни, які ознайомилися з тим, що вельми занепокоїло тернопільських депутатів, не аплодують їм, а вважають, що причина цього, та і всіх негараздів в державі, передусім в безгосподарності і в небажанні обранців перейматися загальним поліпшенням добробуту людей на місцях, трудовлаштуванням випускників, зайнятістю основних годувальників родин тощо. А щоб змінити таку маловтішну ситуацію, яка нині домінує в багатьох регіонах України, треба депутатам і всім урядовцям по-справжньому відчувати та розуміти свій громадянський обов’язок, не керуватися власними меркальтивними інтересами, а безкорисливістю. Зрештою, кожному, хто тримає в кишені мандат народного обранця, слід перейматися болями й турботами простих людей, працювати на їхнє благо так і з таким запалом, як це робить кожен з нас, вишукуючи способи поліпшити добробут власних родин.  Так, простіше видати на-гора якусь ідею, яка не має в підсумку сенсу, не розв’яже, а ще більше затягне зашморг на худенькому бюджеті більшості українських сімей, родин й не дозволить їм відчути матеріально справжню турботу держави за долю і розквіт власного суспільства, яке прагне жити по-європейськи.

 

Ірина Пилипів, «Остров»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи