Народний «праймеріз» в Івано-Франківську, або лохотрон від «Сильної України»






«Пра́ймеріз» (англ. primaries — попередні), попередні вибори — тип голосування, що полягає в тому, щоб кандидати від однієї партії не відбирали один в одного голоси на виборах в округах. «Праймеріз» бувають відкритими, коли голосувати може будь-хто, і закритими, коли право голосу мають тільки члени партії, що проводить попередні вибори.

Звичайно «Праймеріз» придумали в США, де й використовують згідно чинного законодавства, для того, щоб від правлячих партій Республіканської та Демократичної виставляти по одному кандидату як на звичайні виборчі округи так і на президентські вибори. На хлопський розум так: коли кандидатів на один округ забагато (себто більше як 1), то треба визначити з них одного гідного шляхом попереднього голосування і виставити його на вибори від цієї партії.

В Україні першими про «праймеріз» заговорив лідер новоствореної політичної партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко. Партійний досвід цього лідера перервався в 2004 році після помаранчевої революції, коли С.Тігіпко раптово покинув очолювану ним політичну партію «Трудова Україна», віддавши її на розтерзання В.Коновалюку та А.Кужель. І тільки в минулому році С. Тігіпко повернувся в політику, прийнявши активну участь в президентських виборах та створивши нову партію «Сильна Україна». Оскільки партія молода, а від «Трудової України» у Тігіпка залишився тільки апарат бюрократів центрального проводу партії у Києві, то, відповідно, з рядовим членством в цій партії проблема комплектації більш ніж актуальна. Зрештою, С.Тігіпко з усіх плакатів, банерів та рекламних щитів довго звертався до народу з гаслом до потенційних членів: «Приєднуйся до «Сильної України». Проте приєднуватися до цієї партії стало край невигідно бажаючим прийняти участь в місцевих виборах 31 жовтня цього року, бо прийнятий драконівський закон про вибори цілком виключає участь цієї партійної сили з виборчого процесу через відсутністю річної реєстрації. Щоправда, тільки тепер наприкінці серпня, Президент України В.Янукович спохватився допомогти своєму міністру С.Тігіпку і спробує внести зміни до закону про місцеві вибори таким чином, щоб така партія як «Сильна Україна» таки змогла висувати кандидатів у депутати, та на посади міських і сільських голів.

За словами Тігіпка списки кандидатів в депутати місцевих рад від його політичної сили будуть формуватися по результатами «праймеріз». Журналісти охарактеризували цей процес більше схожим на відкриті партійні списки. Хоча «Сильна Україна» наполягає саме на «праймеріз». «Праймеріз» в інтерпретації Сергія Леонідовича представляють собою "попередні внутріпартійні вибори для визначення рейтингу партійного активу». Як би там не було, але поглянемо на так звані відкриті «праймеріз»з по-тігіпківськи в Івано-Франківську.

В центрі міста облаштували на швидку партійні намети - вуличні пункти голосування, встановили банери, роздрукували бюлетені, і поставили скриньку для голосування. В списку 10 кандидатів. На банері їх портрети. При цьому бюлетені не пронумеровані, просто ксерокопії, якоїсь особливої реєстрації не помічено. Та головне запитання - куди будуть балотуватися ці кандидати, на які посади, в які ради? Ось це й невідомо ні з бюлетеня, ні з плакатів. Так само не можуть відповісти на це запитання чергові, що сидять за столиком. «Просто так голосуйте за трьох кращих кандидатів, – каже парубок, - і все».

Так що ж це за «праймеріз» такі, якщо невідомо хто куди балотується. Ну, припустимо що «Сильна Україна» хоче визначити рейтинг своїх кандидатів. Але ж у списку тільки 10-теро. Якщо виставляти кандидатів до обласної ради, то треба мати 45 для списку та бодай 45 на округи – це мінімум. Але щоб проводити «праймеріз» у класичному розумінні, то, мабуть, треба виставити бодай по два кандидати на округ, тобто 90 кандидатів. Якщо йдеться про Івано-Франківську міську раду, то на список для «праймеріз» треба мати мінімум 30 кандидатів, а для 30-ти мажоритарних округів - хоча б 60 кандидатів. Можна висунути ще по два кандидати на міського голову. В Івано-Франківській області є 5 міст обласного підпорядкування та ще з десяток містечок – районних центрів. Як 10 кандидатів від «Сильної України» мають покривати всі округи? Для чого й кому, взагалі. Потрібен їх рейтинг?

Отож, на «прамеріз» і навіть на відкриті списки така акція  не схожа, просто такий собі піар-захід для журналістів та «лохотрон» для виборця.

Тепер найцікавіше – люди на плакаті, рейтинг яких пропонують визначити. В списку 10 осіб: В.Козачок, В.Клюс. О.Грималюк, М.Белозьоров, А.Патригура, А.паливода, О.Возняк, В.Василюк, В.Мойсеєнко, Р.Островський.  Всі ці люди очевидно мають нульовий пабліциститний капітал, оскільки для перехожих їх прізвища нічого не говорять. Так само особливо й невідомі вони для журналістів. Хіба що для політичних аналітиків зі стажем, які могли б згадати одне прізвище із списку - Олега Грималюка, що нині посідає посаду голови міської організацій «Сильної України». О.Грималюк в 2002 -2006 роках зміг побувати депутатом Івано-Франківської міської ради. Висунули його тоді від партії СДПУ(о). Більше того, О Грималюк весь той час числився головою міської партійної організації СДПУ(о). Причому, як депутат запам’ятався хіба тим, що будучи представником єдиної в області опозиційної партії до помаранчевої «Нашої України» скромно підголосовував за рішення більшості мега-фракції «Наша Україна» і її незмінного лідера, тоді міського голови Зіновія Шкутяка.Так само й його колеги-депутати з партії СДПУ(о), підтримували в івано-франківській міськ раді своїх опонентів мало не у всіх питаннях. Подейкують, що така позиція не залежала від любові до апельсинів, але може навіть більш банальніше - до земельних ділянок, які тоді в Івано-Франківську отримувалися поза аукціонами з благословення міського голови та його виконкому.

Політологи твердять, що "Сильна Україна" відчуває доволі гостру нестачу власних кадрів, а тому й обирати особливо нема з кого. На прикладі Івано-Франківська можна передбачити подібну тенденцію в інших областях і не тільки Західної України.

До речі, за попередніми опитування численних агенцій партія «Сильна Україна» не набирає 3% (мінімальний прохідний бар’єр) ні до Івано-Франківської обласної, ні до Івано-Франківської міської ради. Так само за рейтингами не проходить ця партія в районні ради. Так що «прамеріз» проводяться виключно для лохів – кількість яких, до слова, не така вже й велика. Голосувати невідомо за що івано-франківці явно не поспішають. Проте, керівництво партії «Сильна Україна» уже в найближчий час традиційними заказними статтями в усіх ЗМІ відрапортує про успішну кампанію «праймеріз» в області і в цілій Україні.

Навряд чи від того, щось особливо зміниться для осіб, які виставили свою портери під брендом «Сильної України» поруч з Тігіпком. Перемогу на виборах вони можуть здобувати й без «праймеріз», щоправда, на мажоритарних округах і на загальних підставах. Розраховувати на авторитет свого лідера в Галичині не доводиться: Тігіпко відмовив Ю.Тимошенко у підтримці у другому турі президентських виборів цього року. Для галичан – це зрада українських інтересів. А ще, ніхто не знає чи бізнесмен С.Тігіпко в чергове й без пояснення не покине свою нову партію на посторонніх осіб, як це зробив в 2004 році з своєю попередньою структурою «Трудовою Україною».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи