Народний «праймеріз» в Івано-Франківську, або лохотрон від «Сильної України»






«Пра́ймеріз» (англ. primaries — попередні), попередні вибори — тип голосування, що полягає в тому, щоб кандидати від однієї партії не відбирали один в одного голоси на виборах в округах. «Праймеріз» бувають відкритими, коли голосувати може будь-хто, і закритими, коли право голосу мають тільки члени партії, що проводить попередні вибори.

Звичайно «Праймеріз» придумали в США, де й використовують згідно чинного законодавства, для того, щоб від правлячих партій Республіканської та Демократичної виставляти по одному кандидату як на звичайні виборчі округи так і на президентські вибори. На хлопський розум так: коли кандидатів на один округ забагато (себто більше як 1), то треба визначити з них одного гідного шляхом попереднього голосування і виставити його на вибори від цієї партії.

В Україні першими про «праймеріз» заговорив лідер новоствореної політичної партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко. Партійний досвід цього лідера перервався в 2004 році після помаранчевої революції, коли С.Тігіпко раптово покинув очолювану ним політичну партію «Трудова Україна», віддавши її на розтерзання В.Коновалюку та А.Кужель. І тільки в минулому році С. Тігіпко повернувся в політику, прийнявши активну участь в президентських виборах та створивши нову партію «Сильна Україна». Оскільки партія молода, а від «Трудової України» у Тігіпка залишився тільки апарат бюрократів центрального проводу партії у Києві, то, відповідно, з рядовим членством в цій партії проблема комплектації більш ніж актуальна. Зрештою, С.Тігіпко з усіх плакатів, банерів та рекламних щитів довго звертався до народу з гаслом до потенційних членів: «Приєднуйся до «Сильної України». Проте приєднуватися до цієї партії стало край невигідно бажаючим прийняти участь в місцевих виборах 31 жовтня цього року, бо прийнятий драконівський закон про вибори цілком виключає участь цієї партійної сили з виборчого процесу через відсутністю річної реєстрації. Щоправда, тільки тепер наприкінці серпня, Президент України В.Янукович спохватився допомогти своєму міністру С.Тігіпку і спробує внести зміни до закону про місцеві вибори таким чином, щоб така партія як «Сильна Україна» таки змогла висувати кандидатів у депутати, та на посади міських і сільських голів.

За словами Тігіпка списки кандидатів в депутати місцевих рад від його політичної сили будуть формуватися по результатами «праймеріз». Журналісти охарактеризували цей процес більше схожим на відкриті партійні списки. Хоча «Сильна Україна» наполягає саме на «праймеріз». «Праймеріз» в інтерпретації Сергія Леонідовича представляють собою "попередні внутріпартійні вибори для визначення рейтингу партійного активу». Як би там не було, але поглянемо на так звані відкриті «праймеріз»з по-тігіпківськи в Івано-Франківську.

В центрі міста облаштували на швидку партійні намети - вуличні пункти голосування, встановили банери, роздрукували бюлетені, і поставили скриньку для голосування. В списку 10 кандидатів. На банері їх портрети. При цьому бюлетені не пронумеровані, просто ксерокопії, якоїсь особливої реєстрації не помічено. Та головне запитання - куди будуть балотуватися ці кандидати, на які посади, в які ради? Ось це й невідомо ні з бюлетеня, ні з плакатів. Так само не можуть відповісти на це запитання чергові, що сидять за столиком. «Просто так голосуйте за трьох кращих кандидатів, – каже парубок, - і все».

Так що ж це за «праймеріз» такі, якщо невідомо хто куди балотується. Ну, припустимо що «Сильна Україна» хоче визначити рейтинг своїх кандидатів. Але ж у списку тільки 10-теро. Якщо виставляти кандидатів до обласної ради, то треба мати 45 для списку та бодай 45 на округи – це мінімум. Але щоб проводити «праймеріз» у класичному розумінні, то, мабуть, треба виставити бодай по два кандидати на округ, тобто 90 кандидатів. Якщо йдеться про Івано-Франківську міську раду, то на список для «праймеріз» треба мати мінімум 30 кандидатів, а для 30-ти мажоритарних округів - хоча б 60 кандидатів. Можна висунути ще по два кандидати на міського голову. В Івано-Франківській області є 5 міст обласного підпорядкування та ще з десяток містечок – районних центрів. Як 10 кандидатів від «Сильної України» мають покривати всі округи? Для чого й кому, взагалі. Потрібен їх рейтинг?

Отож, на «прамеріз» і навіть на відкриті списки така акція  не схожа, просто такий собі піар-захід для журналістів та «лохотрон» для виборця.

Тепер найцікавіше – люди на плакаті, рейтинг яких пропонують визначити. В списку 10 осіб: В.Козачок, В.Клюс. О.Грималюк, М.Белозьоров, А.Патригура, А.паливода, О.Возняк, В.Василюк, В.Мойсеєнко, Р.Островський.  Всі ці люди очевидно мають нульовий пабліциститний капітал, оскільки для перехожих їх прізвища нічого не говорять. Так само особливо й невідомі вони для журналістів. Хіба що для політичних аналітиків зі стажем, які могли б згадати одне прізвище із списку - Олега Грималюка, що нині посідає посаду голови міської організацій «Сильної України». О.Грималюк в 2002 -2006 роках зміг побувати депутатом Івано-Франківської міської ради. Висунули його тоді від партії СДПУ(о). Більше того, О Грималюк весь той час числився головою міської партійної організації СДПУ(о). Причому, як депутат запам’ятався хіба тим, що будучи представником єдиної в області опозиційної партії до помаранчевої «Нашої України» скромно підголосовував за рішення більшості мега-фракції «Наша Україна» і її незмінного лідера, тоді міського голови Зіновія Шкутяка.Так само й його колеги-депутати з партії СДПУ(о), підтримували в івано-франківській міськ раді своїх опонентів мало не у всіх питаннях. Подейкують, що така позиція не залежала від любові до апельсинів, але може навіть більш банальніше - до земельних ділянок, які тоді в Івано-Франківську отримувалися поза аукціонами з благословення міського голови та його виконкому.

Політологи твердять, що "Сильна Україна" відчуває доволі гостру нестачу власних кадрів, а тому й обирати особливо нема з кого. На прикладі Івано-Франківська можна передбачити подібну тенденцію в інших областях і не тільки Західної України.

До речі, за попередніми опитування численних агенцій партія «Сильна Україна» не набирає 3% (мінімальний прохідний бар’єр) ні до Івано-Франківської обласної, ні до Івано-Франківської міської ради. Так само за рейтингами не проходить ця партія в районні ради. Так що «прамеріз» проводяться виключно для лохів – кількість яких, до слова, не така вже й велика. Голосувати невідомо за що івано-франківці явно не поспішають. Проте, керівництво партії «Сильна Україна» уже в найближчий час традиційними заказними статтями в усіх ЗМІ відрапортує про успішну кампанію «праймеріз» в області і в цілій Україні.

Навряд чи від того, щось особливо зміниться для осіб, які виставили свою портери під брендом «Сильної України» поруч з Тігіпком. Перемогу на виборах вони можуть здобувати й без «праймеріз», щоправда, на мажоритарних округах і на загальних підставах. Розраховувати на авторитет свого лідера в Галичині не доводиться: Тігіпко відмовив Ю.Тимошенко у підтримці у другому турі президентських виборів цього року. Для галичан – це зрада українських інтересів. А ще, ніхто не знає чи бізнесмен С.Тігіпко в чергове й без пояснення не покине свою нову партію на посторонніх осіб, як це зробив в 2004 році з своєю попередньою структурою «Трудовою Україною».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи