День незалежності у Львові: Україні рекомендують грузинський «рецепт»






Львів як і всі Україна відсвяткував День незалежності. Серед основних заходів у Львові — покладання квітів представниками влади до пам’ятника Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському, святкові концерти та лазерне шоу «під патронатом голови ЛОДА», а також традиційна урочиста сесія Львівської міськради. Щодо останнього, то цього року учасники засідання сесії говорили ще більш пафосно — скоро ж вибори. 

Учасниками урочистого засідання Львівської міськради стали міський голова Львова Андрій Садовий, голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, голова Львівської облради Мирослав Сеник, депутати міськради, представники духовенства, політв’язні.  

Першим слово взяв міський голова Львова Андрій Садовий, який «задав тон» сесії, згадавши про імперську небезпеку. «Українці — нація з тисячолітньою історією, але з коротким і дуже часто невдалим досвідом державності. Ми з вами не маємо такої розкоші, як інші європейські народи — отримати у спадок усталені державні інституції, прописані правила і звичаї, і лише вдосконалювати їх. Ми змушені будувати свій дім практично з нуля. На руїнах розваленої імперії, яка все ще продовжує валитись і надалі становить небезпеку для всіх, хто знаходиться поруч», — сказав він. 

У своїй промові мер Львова наголосив і на штучному поділі українців. «Ми є також свідками того, як на 19-му році Незалежності штучний поділ на Схід і Захід починає утверджуватись в головах українців. З ним виростають покоління, яким насильно нав'язують думку про те, що галичани і східняки це різні народи. Комусь дуже хочеться, аби українців знову «порозпихали» по різних державах. Так легше давати собі з ними раду», — сказав Андрій Садовий.  

Водночас львівський мер вважає, що Україна має взяти за приклад Грузію. «Сьогодні ми маємо живий приклад нашого братнього грузинського народу. Не зважаючи на окуповані території, війни з Росією, численні внутрішні проблеми, грузини сьогодні дають нам приклад побудови модерної, успішної країни. Чи спроможна буде велика українська нація помітити і використати приклад цього дружнього народу?», — сказав Андрій Садовий. 

Політв’язень,  член Організації Українських Націоналістів з 1939 року Ольга Попадин під час сесії зазначила, що на сьогодні Україна не є тою державою, якої її хотіли б бачити лідери ОУН.  «Молодим поколінням може здаватися, що наша незалежність далася нам легко, але насправді це не так. За неї зразу після закінчення першої світової війни її ветерани почали боротися під проводом Євгена Коновальця. Перед другою світовою війною молодіжні групи ОУН були у всіх середніх школах. Після так званого «золотого вересня» з настанням масових репресій проти населення Західної України молодь на мирилась зі сталінським режимом, було багато бажаючих працювати в підпіллі. І молодь більше цікавила ідея, а не матеріальне. І на дев’ятнадцятому році незалежності задумаймося:  чи за таку незалежну Україну ми боролися? Чи за таку загинули Євген Коновалець, Степан Бандера, Роман Шухевич та багато інших: тисячі воїнів УПА, тисячі політв’язнів? За таку Україну, про яку ми мріємо, ще треба поборотися і це завдання молодого покоління. Їхнє завдання зробити Україну стабільною, могутньою, процвітаючою державою», — сказала вона. 

Голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, який хоч і на День незалежності України  поміняв георгіївську стрічку на вишиванку, у своєму виступі торкнувся здебільшого питань економіки. Про Бандеру і Грузію, як попередні виступаючі, він не згадував. «За час незалежності було багато невдалих експериментів, зокрема, щодо виборів керівників промислових підприємств, які були лицем Львова та області, і на жаль, ці керівники «розвалили» підприємства; це невдалі експерименти з приватизацією дев’яностих років і багато інших. Ми повинні задуматись, що справжня незалежність — економічна, і мені приємно, що зараз в державі створені практично всі умови для початку економічних реформ… Мені приємно, що глава держави вибрав шлях розвитку держави, де Україна розвивається за трьома центрами — це Львів, Донецьк та Київ», — сказав Василь Горбаль.     

Зате голова Львівської облради Мирослав Сеник «відірвався» на національно-патріотичній темі про вибраність Львова «по повній». «Львів і незалежність України це майже тотожні поняття. Протягом всієї історії, яку ми знаємо, ця земля була оплотом всього українського. Це було і в часи татарського лихоліття за правління короля Данила, це було і в гетьманські часи, адже переважна більшість гетьманів-державників — Сагайдачний, Мазепа, Хмельницький, Дорошенко — в той чи інший спосіб пов’язані із Західною Україною. Так було і в часи зовсім недалекі, 1914-1920 роки та в 40-ві роки минулого століття — ідея незалежності зі Львова просувалась на всю територію України. І в часи тоталітарного комуністичного режиму Львів спромігся дати людей нескореного духу — шестидесятників. Ми повинні розуміти значення Львова для України», — сказав він. 

Тож пафосу і словесного патріотизму, приємного для вуха львівського виборця, під час сесії було багато. Але вже 25 серпня влада зніме вишиванку, й, підтверджуючи свої слова, працюватиме, працюватиме і ще раз працюватиме. Однак на чиє благо і на чию незалежність, це ще, на жаль, відкрите питання….





Міський голова Львова Андрій Садовий: "Ми маємо живий приклад нашого братнього грузинського народу"




Голова ЛОДА Василь Горбаль змінив георгіївську стрічку на вишиванку




Під час урочистої сесії Львівської міськради




час урочистої сесії Львівської міськради

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи