Вибори мера Львова: крісло одне, бажаючих — багато






Вибори міських голів не за горами, і  у Львові вже вимальовуються основні кандидати та потенційні лідери. Згідно з соціологічними дослідженнями, проведеними в серпні центром «Соціоінформ», близько третини виборців мають намір проголосувати за діючого мера Львова Андрія Садового, 14% — за Олега Тягнибока, по 10% — за Петра Писарчука та Василя Куйбіду.  

Кадидатом номер один на посаду міського голови Львова є, звичайно, діючий мер міста Андрій Садовий. По-перше, кожен мер, як правило, має «стартовий капітал» у вигляді певного рейтингу, а по-друге — Андрій Садовий забезпечив собі потужну медіа підтримку. Тут йдеться як про гіперактивну роботу прес-служби Львівської міськради, так і про потужні лояльні до мера засоби масової інформації, які формують у свідомості виборців позитивний імідж Андрія Садового.  

„При нинішній ситуації, при нинішньому виборчому законі, очевидно, найбільше шансів все-таки має діючий міський голова Андрій Садовий, оскільки в законі залишилася норма про те, що вибори будуть відбуватися в один тур і що вибори будуть відбуватись звичайною більшістю. В такій ситуації, коли існує кілька кандидатів, я думаю, їх таки буде справді немало, найбільше, звичайно, шансів має той кандидат, який є діючий, оскільки він має найкращий початковий рейтинг, ресурси певні, відповідно”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” львівський політолог Юрій Шведа

Щоправда Андрій Садовий ще не визначився, від якої саме партії його буде висунено кандидатом згідно з новим виборчим законодавством. Хоча дуже сумнівно, що жодна політична сила не захоче його підтримати.      

Серед тих, хто може протистояти діючому міському голові — лідер ВО „Свобода” Олег Тягнибок. Тут основну роль відіграє його досить високий особистий рейтинг і рейтинг «Свободи» у Львові. Хоча експерти вважають, що Олег Тягнибок не братиме участі у виборах мера — адже поразка буде надто сильним ударом по іміджу як партії, так і її лідера.  

„Я думаю, що швидше «Свобода» підтримає когось з кандидатів, а навряд чи буде виставляти Олега Тягнибока, голову партії, на посаду міського голови. Вони прекрасно розуміють, що Олег Тягнибок сьогодні асоціюється більше як політик загальноукраїнського масштабу, а посада міського голови є більшою мірою господарською. Крім цього, вибори будуть розділені, тому політичний компонент буде меншу роль відігравати на цих виборах, швидше господарський. В такому разі програвши вибори, це вдарить по авторитету. Тож, я думаю, що навряд чи можна розраховувати на те, що «Свобода» буде мати кандидата на посаду голови міста у вигляді свого лідера Олега Тягнибока. Не виключено, що когось і запропонують зі свого середовища, але це як кандидата потенційного, «на розкрутку», — сказав кореспонденту „ОстроВ” Юрій Шведа.        

Два конкуренти, що за результатами попередніх виборів мера Львова «дихали в спину» лідерам — народний депутат, голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук і заступник голови Народного Руху України, екс-міністр будівництва та регіонального розвитку Василь Куйбіда. 

Щодо Петра Писарчука, то після цьогорічних виборів Президента України йому прогнозували призначення на посаду голови Львівської облдержадміністрації. Однак губернатором став Василь Горбаль, і тому є всі підстави вважати, що голова ЛОО ПР знову активно включиться в боротьбу  за посаду міського голови Львова. 

Відносним мінусом для Петра Писарчука є приналежність до не надто популярної на Львівщині Партії регіонів, що погіршує його шанси набрати необхідну кількість голосів. Плюсом є один з найбільших у Львові ринок „Південний”: з одного боку це голоси працівників ринку, а з іншого  — непоганий плацдарм для позиціонування себе як господарника. До речі, на „Південному” вже і церква стоїть, і пам’ятний знак жертвам голодомору. Все для львівського виборця.   

Потенційним кандидатом є і двічі мер Львова (1994-2002) та двічі „срібний призер” виборів Василь Куйбіда. Заступник голови НРУ на сьогодні активно „зондує” передвиборчий грунт. Як вже повідомляв „ОстроВ”, минулого тижня Василя Куйбіду не пустили в ефір на Львівському телебаченні: за годину до ефіру телефонним дзвінком екс-міністра попередили про те, що запланований ефір не відбудеться, не давши при цьому жодних пояснень. Львівські рухівці тоді заявили,  що влада вбачає у Василеві Куйбіді „серйозного конкурента у виборах міського голови, що відбудуться 31 жовтня, і вже тепер застосовує усі можливі важелі впливу, щоб усунути небажаного для себе кандидата”.

Водночас експерти вважають, що велика кількість сильних кандидатів на виборах лише розпорошить голоси незадоволених Андрієм Садовим, а відтак ні Петро Писарчук, ні Василь Куйбіда, ні Олег Тягнибок при одночасній участі у виборах не зможуть перемогти. „Для того, щоб його (А.Садового — авт.) перемогти, очевидно потрібна така ситуація, коли фактично боротьба буде йти між двома кандидатами — діючим мером і тим, хто має найбільше шансів його перемогти. Тоді є ймовірність того, що на користь опонента будуть голоси всіх тих, хто незадоволений діяльністю нинішнього міського голови. В такій конфігурації, очевидно, що конкуренти, які хочуть претендувати на посаду міського голови, мають шанс. Якщо їх буде кілька і в тому числі кілька сильних кандидатів, то голоси незадоволених діяльністю нинішнього міського голови розділяться пропорційно між ними, і це дасть більше шансів Андрію Садовому на перемогу”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” Юрій Шведа.    

Є ще й потенційні кандидати, які, за даними соцопитувань, поки мають менше 2% підтримки, наприклад депутат Львівської міськради Володимир Гірняк, який скоріше „набирає ваги” для активної боротьби на наступних виборах мера; колишній міський голова Львова Любомир Буняк (2002-2005), який не байдикує: вже написав мемуари і навіть видав власний диск з піснями, та інші. Тобто кандидатів буде багато. Але-от крісло мера одне…      

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи