Хліб подорощає. Франківська влада жде «золотий дощ». Огляд преси



Несприятливі погодні умови тільки поглибили кризові явища в Галичині й на Прикарпатті зокрема.

«Цього літа були сильні дощі. Вони й стали причиною того, що урожай пшениці і ячменю ми зібрали чи не удвічі менший, ніж очікували, – каже в інтерв’ю івано-франківській газеті «Репортер» Петро Книшук, керівник коломийського ТзОВ «Прут-генетик».

- Нині, аби зробити запаси, потрібні чималі кошти, бо ціни на зерно у порівнянні з минулим роком добряче піднялися. «Якщо минулоріч у цю пору ми закуповували зерно другого класу по 1100 грн. за тонну, то зараз воно коштує 1451 грн.», – каже Іван Красовський.

Як зміниться ціна на хліб із «нового» борошна…За словами Лесі Кос, начальника відділу державного контролю цін на ринку продовольства в області,  що основні хліби подорожчають на 7‑12 копійок.

Та з цінами на зерно може статися ще одна «маленька» неприємність. МВФ вимагає позбавити бізнес пільгового режиму оподаткування. У Верховній Раді 29 липня вже зареєстрували законопроект, який передбачає виключення із закону «Про держпідтримку сільського господарства» норми про звільнення виробників сільгосппродукції від сплати ПДВ. Щойно за нововведення проголосують, ціни не тільки на зерно, але і на всю продукцію аграрників полізуть вгору.

«Якщо нам треба буде сплачувати ПДВ, ціни відповідно зростуть на 20%», – стверджує Петро Книшук.

Через цьогорічну негоду постраждав не тільки урожай пшениці. За даними державної інспекції контролю за цінами, вже сьогодні на ринках Івано-Франківська ціна картоплі на 50% вища, ніж у цей же період минулого року».

Тим часом вже сьогодні кореспондентові головної газети Прикарпаття «Галичини», стало відомо, що хліб може подорожчати вже з понеділка. Газета пише:

«Чотири дні тому в обласному центрі вже закрилася приватна пекарня «Дорошівський», що була в івано-Франківську доволі розкрученим брендом. Але власник підприємства не зміг розрахуватися за газ і йому його відрізали.

Крім цих, є ще й об’єктивні передумови подорожчання хліба, а то й його дефіциту в 2010—2011 роках. Як відомо, на біржах США ціни на продовольчу пшеницю вже скочили на 23 відсотки — до 250 доларів за тонну. Також у наших сусідів — Росії й Казахстані через спеку посіви зернових вигоріли, і того врожаю, який вони зберуть цього року, може не вистачити навіть для власних потреб. Хоча ще торік вони, як і Україна, були великими експортерами зерна. Тобто українським селянам, а особливо трейдерам, нині як ніколи фінансово вигідно максимум урожаю пшениці вивезти з країни і продати на зарубіжних ринках.

Варто додати, що вплив на ціни спричинюють ще й регіональні відмінності.

Скажімо, якщо в Києві батон сьогодні коштує 2,84 гривні, то у фірмовому магазині ВАТ «івано-Франківськхліб», що на вулиці Незалежності, його продають по 2,90. Річ у тім, що столична мерія дотує підприємства пекарної промисловості зі свого бюджету. Це при тому, що середня зарплата у киян майже вдвоє перевищує заробітки жителів з провінції — Волині, івано-Франківщини, Тернопілля».

Ціни на хліб змушують владу брати кредити й заставляти власне майно. Газета «Репортер» пише:

«Минулого тижня сесія Івано-Франківської міської ради проголосувала за те, щоби виділити комунальне майно міста під заставу на відкриття ще одної кредитної лінії – теж на 3 млн. грн. Під заставу цього разу потрапив Муніципальний центр дозвілля на Набережній, 42.

Цього літа були сильні дощі. Вони й стали причиною того, що урожай пшениці і ячменю ми зібрали чи не удвічі менший, ніж очікували. Нині, аби зробити запаси, потрібні чималі кошти, бо ціни на зерно у порівнянні з минулим роком добряче піднялися.

Найбільшим підприємством області, яке скуповує зерно, є Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів. Саме він забезпечує борошном ВАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат», «Залізничну пекарню» та дрібніші підприємства.

Зерно купують за рахунок кредитів і власних обігових коштів.  Комбінат хлібопродуктів вже має відкриту кредитну лінію у 3 млн. грн. під заставу майна комунальної влас­ності області. Та цих коштів не вистачило».

Схоже в Івано-Франківську міська влада готова віддавати все в руки інвесторів навіть задурно, бо за п’ять останніх років жодні надії на розквіт та інвестиційний бум так і не виправдалися.

«Івано-Франківський центральний стадіон «Рух» віддають І.Коломойському заради порятунку «Прикарпаття», - пише комунальна газета «Західний кур’єр».

- Фірма „Скорзонера”, що входить до орбіти фінансово-промислової групи "Приват” Ігоря Коломойського, погодилася фінансувати головну команду області, що опинилася на грані виживання, впродовж п’яти років на загальну суму 60 млн. гривень.

Для порятунку „Прикарпаття” і завершення реконструкції центрального міського стадіону „Рух” створюється господарче товариство „Професійний футбольний клуб „Прикарпаття”. Минулого четверга Івано-Франківська міська рада ухвалила рішення про участь у створенні цієї структури спільно з ФСК „Прикарпаття” і ТзОВ „Скорзонера”, що володіє гірськолижним курортом „Буковель”. Також до співзасновництва запрошені облрада та ОДА. „Скорзонера” обіцяє розпочати фінансування футбольного клубу одразу ж після реєстрації господарчого товариства та внесення стадіону і землі, що знаходиться в його користуванні, до статутного фонду новоствореного підприємства.

Керівник „Скорзонери” Олександр Шевченко каже, що відсоток до статутного фонду залежатиме від того, хто скільки із співзасновників внесе до статутного фонду господарського товариства, але «приватівці» хочуть володіти контрольним пакетом акцій. А міський голова Івано-Франківська В.Анушкевичус відповів: „Мені все одно, скільки там буде чий відсоток. Головне, щоб був добудований стадіон, побудований сучасний готель на 350 місць, крите футбольне поле багатофункціонального призначення і плавальний басейн. Головне, щоб це в місті було. Його ніхто не візьме на плечі і не винесе. Ні в Київ, ні в Донецьк, ні в сусідню область”.

ТзОВ „Скорзонера” повинна за свій рахунок добудувати стадіон протягом 2010-2012 років, побудувати плавальний басейн, критий спортивний манеж, запасні футбольні поля, готель та інші спортивно-відпочинкові об’єкти, визначені засновницькою угодою, та щонайменше п’ять років фінансувати „Прикарпаття” по 12 млн. грн. у рік».

Тим часом журналісти «Галицького Кореспондента» запримітили, що на свої вибори 31 жовтня мер Івано-Франківська В. Анушкевичус добуває гроші з повітря. Газета пише:

«Івано-Франківська мерія пропонує вдвічі збільшити доходи міського бюджету розвитку - з 39 млн. грн. до 81 млн. грн. Ці гроші, які виконком начебто збирається заробити на продажі міського майна і землі, обіцяють перерозподілити між бюджетними установами на виконання соціальних проектів - добудову шкіл, будівництво садочків, ремонт лікарень, доріг, дахів тощо.

При цьому протягом першого півріччя цього року до бюджету розвитку не надійшло й половини від передбаченої суми. Звідки й з якого дива восени на Франківськ має впасти золотий дощ, міська рада у вівторок, 3 серпня, так і не зрозуміла й проект виконкому розглядати відмовилася як такий, «що потребує доопрацювання». Окремі обранці натякали на запланований «кидок», який підстерігає підприємства, що виграють тендери на використання цих коштів, або ж на борги, що ляжуть вже на наступний бюджет. Депутат Сергій Борзов іронізував, що міський голова Віктор Анушкевичус «взявся добувати гроші з повітря».

Попри те, що наміри мерії виглядають привабливо і шляхетно, проект міськвиконкому не отримав схвалення і бюджетної комісії міської ради.

Проте ще більшим було здивування… викликають показники дохідної частини, що  пропонуються на рівні більше ніж 80 млн. грн., і це при тому, що дохідна частина за 6 місяців цього року склала всього 6,5 млн. грн…Звідки ж взялася така фантастична цифра? Цілком очевидно, що гарячий подих наступних виборів і є основною причиною появи такої «фата моргани».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи