Фіни підуть у нас слідами Маннергейма, а галичани у Фінляндії збиратимуть гриби. Огляд преси



«Поки галичани мирно порпаються на своїх городах, підгортаючи барабольку, певна категорія «любителів України» поза їхніми городами не перестає перейматися долею Галичини та держави, - розповідає газета «Галичина». - На жаль, українські ЗМІ старанно фільтрують інформацію про це, намагаючись, видно,  оберегти українців від політичних стресів. Тим часом на тлі повної «регіоналізації» влади в Україні аж до районного рівня «любителі» домагаються від Президента В.Януковича дальшої реалізації російських планів поділу України під гаслом федералізації…

Народний депутат від Партії регіонів Ю. Болдирєв закликає відгородитися від Західної України… За словами Болдирєва, сказаними на шовіністичному збіговиську в кримській Лівадії — фестивалі «Вєлікоє русскоє слово», що на відміну від Росії, яка з від’єднанням Прибалтики начебто подолала наслідки пакту Молотова — Ріббентропа, Україна до цього часу «не може вирватися з його пут»: «Від’єднавши Ліфляндію, Росія змогла знайти стабільність, подолати наслідки пакту Молотова — Ріббентропа. До того часу, поки ті території, які були захоплені кривавим диктатором Сталіним у європейців, залишатимуться у складі нашої країни, я думаю, ця бовтанка буде продовжуватися. Тому є різні можливості для стабілізації ситуації в нашій країні».

Причиною такого стану Болдирєв називає входження в 1939 році до складу України Галичини, яка до того належала Польщі. «Маючи у своєму складі цей регіон, Україна буде перебувати в перманентній політичній кризі і ніколи не стане повноцінною державою», — з російською прямотою заявив Болдирєв, звичайно, вважаючи  повноцінною саме зросійщену Україну, чому принципово протистоять західні українці.

Не випадково заява Болдирєва викликала критичну реакцію навіть в іншого, трохи обережнішого «українолюба» — головного редактора газети «2000» С. Кичігіна, який почав спам’ятовувати донецького галичаноненависника, що нікому, в т. ч. і Болдирєву, «не треба ділити Україну», і навіть назвав галичан «висококультурними» людьми (честь же яка для нас!).

С.Цеков назвав помилковою тезу Президента В. Януковича про відмову від ідеї федералізації України, яку той висловив недавно в газеті «2000», й навіть попередив гаранта: «Федералізація неминуча для України як для держави. І поки цього не буде зроблено, доти Україна перебуватиме у перманентному стані конфліктує. Навіть якщо ситуація буде стабілізована на п’ять-десять років, а це реально за Президента Януковича, однаково неминуче постане питання федералізації України, і краще це зробити раніше», — пророкує Цеков.

За відмовою Януковича від ідеї федералізації України… К.Затулін побоюється, що новий Президент України повторить еволюцію Л. Кучми та закінчить новою помаранчевою революцією?

Власне, щоб якось забути про помаранчеву революцію і відкинути її з пам’яті народної, задумують в Уряді всілякі ініціативи.

«У голові міністра освіти Дмитра Табачника визріла свіжа ідея: він заявив, що треба розробити підручник з історії України, у якому б не висвітлювали подій останніх 10 років, - пише газета «Експрес». - На думку головного освітянина, усе, що відбувалося у нашій країні після 2000 року, - це ще не історія, а сучасність…

В Росії розпочали апробацію підручників новітньої історії, він охоплює період із 1945-го до 2006 років. Остання тема – «Протидія Росії тероризму».

У німецьких підручниках історії останні статті присвячені подіям 2007 року: так званому шостому розширенню Євросоюзу… Схожа ситуація у школах Франції. Останні теми для практичних завдань: «Тероризм у сучасному світі та роль Франції у стабілізації міжнародних відносин»…. В американських школах у травні … вивчали проблему, пов’язану з екологічною катастрофою у Мексиканській затоці: тоді події ще тривали! Школярі шукали інформацію в Інтернеті…

В Україні поки що остання подія, яку вивчають  десятикласники, - це підписання Україною та Росією угоди щодо Чорноморського флоту… інформацію про яку беруть з газет та Інтернету».

Тим часом тернопільська газета «Вільне життя» висловлює радість з приводу того, що в сусідній області, на Волині, повертають в історію… генерала Маннергейма.

«Завдяки йому, фельдмаршалу Карлу Маннергейму… фінська армія у 1939-1940 рр. зуміла зупинити наступ радянських військ, внаслідок чого ця дивовижна скандинавська країна зберегла свій суверенітет, - пише газета. -Зарубіжні військові історики (та й українські краєзнавці) проявляють все більшу зацікавленість до особистості Маннергейма — президента Фінляндії у 1944-1946 роках.

Нещодавно фінська туристична фірма «Kaleva» при підтримці тамтешньої влади приступила до розробки цікавого маршруту до тих сіл і містечок Волині (Торчин, Свидники та ін.), де в роки Першої світової точилися бої за участю національного героя Фінляндії К. Маннергейма, який воював тоді у складі російської армії».

Поки ж фінські туристи будуть ходити стежками свого генерала в Україні, галичани поїдуть  у Фінляндію… збирати гриби.

«Студентка Львівського Університету Ярина Процюк цього року планує намовити когось зі своїх знайомих з автомобілем поїхати на гриби у Фінляндію, - пише львівська газета «Високий замок». – Вона вже знайшла потенційних роботодавців – обіцяють платити майже по 5 євро за кілограм білих грибів (збирати треба в лісі), але треба мати власний транспорт…

Серед мешканців західного регіону найпопулярнішим заробітком є збір полуниці у Польщі, Швеції чи Норвегії. Робота однакова, але платять по-різному. Втім, їхати на ягоди до Польщі цього року ризиковано – якщо потрапите на підтоплену ферму, навряд чи багато заробите. Пані Марія з Мостиського району Львівщини відпустку традиційно проводить у Польщі. Колись їздила на вишні, але два роки тому її сусідка впала з драбини і пошкодила хребет, то господарі не дозволили відразу відвезти до лікарні, щоб не займати машину. Так і лежала на полі до вечора. Хребет лікує досі. Пані Марія більше до цих фермерів не їздила. Торік була на полуниці. В середньому платили по 70 злотих за день. Жили у «бараку» – по вісім чоловік у тісній кімнаті. Годували господарі за власний рахунок - переважно полуницею або малиною зі сметаною і «святою зупкою» (без м’яса). Замість чаю давали варення з водою».



А от наші прикарпатські фермери цього року (не приведи тільки Господи) просили Всевишнього про… потоп. І то не на Москву, але на свої рідні обійстя. Принаймні так заявив голова Івано-Франківської облдержадміністрації М. Вишиванюк в інтерв’ю обласній газеті «Галичина»:

«Одна частина жителів нашої області благає Бога, щоб не було повені, друга, навпаки, просить, щоб повінь була, бо тоді держава дасть великі гроші. В окремих селах у 2008 р. були такі ґазди, що вночі відрами носили воду, щоб зробити в себе повінь і взяти в держави кошти. В Тисмениці залили третій поверх, а в Галичі «затопили» навіть п’ятиповерховий будинок», — зазначив керівник області. За його словами, тоді, 2008-го, у зв’язку з наближенням президентських виборів у державі влаштували змагання, хто що зробить краще для людей. «Звичайно, багато хто справді потерпів від великої води й потребував компенсації. Але попри те, за великим рахунком народові дали хабар, аби він правильно голосував на виборах. Адже в області роздали 750 млн. грн. Це солідна сума.
«і слава Богу, що дали людям такі гроші, я нічого не маю проти, най би дали і ще стільки ж», — зауважив М. Вишиванюк. Та водночас у багатьох районах виявлено факти величезного розкрадання державних коштів, які було направлено на ліквідацію наслідків стихійного лиха. На багатьох об’єктах виявлено перевитрату коштів: і роботу не зробили, і гроші вкрали…

Я зустрічався з цього приводу з Президентом, запросив його приїхати на Прикарпаття разом з міністром фінансів і глянути на наші проблеми своїми очима. Бо коли я розповідаю про них у Києві, мені не вірять. Коли починаю називати суми, які ще потрібні на ліквідацію і наслідків повені-2008… мене запитують: «А ти часом не хочеш знову приєднатися до Австрії?».

Насправді, галичани як дуже свідомі українці не прагнуть ані від’єднуватися, ані до когось приєднуватися. Навпаки ж

«закликають до бою з Януковичем, - пише «Львівська газета». -Відомі українці закликають співвітчизників усіма законними методами домагатися відставки московського намісника в Україні Віктора Януковича. "Два місяці правління Віктора Януковича поставили Україну перед реальною загрозою втрати державності", - йдеться у зверненні. Його автори називають ратифікацію договору про продовження базування Чорноморського флоту РФ у Криму "одіозним рішенням" і "актом продажу держави".

"Цілком очевидно, що Віктор Янукович, який став провідником інтересів іншої держави, не може бути президентом України", - наголошують вони.» вимагаймо усунення президента Януковича від влади!

Документ підписали почесний президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький,  посол України Юрій Щербак, письменник Юрій Андрухович, доктор юридичних наук і посол Володимир Василенко, професор Києво-Могилянської академії Володимир Панченко і мистецтвознавець Вадим Скуратівський».

Поки ж «сьвідома інтеліґєнція» збирає підписи проти Януковича через Інтернет, окремі франківські активісти вдаються до більш активних протестів проти свавілля влади, зокрема міліції.

«Хвиля протестів проти міліцейських тортур, викликана загибеллю в райвідділі міліції міста Києва хлопчини-студента, минулого тижня прокотилася Україною, - пише газета «Галицький кореспондент». - В Івано-Франківську відбулися пікетування під стінами обласного управління міліції. Протестувальники вимагали припинити тортури в міліцейських відділках, хоча при цьому так і не змогли назвати конкретних випадків катувань на Івано-Франківщині…

"Не обов'язково причиною смерті стають побої, спричинені міліціонерами, - розповідав адвокат Володимир Бандура, який у 1998-2004 роках очолював інспекцію з особового складу УМВСУ в Івано-Франківській області. - Моральний тягар, який лягає на затриманого від усвідомлення того, що він (нехай і тимчасово) позбавлений волі, може призвести до загострення хвороби серця, трапляються також самогубства".

Ще один спосіб підкупу правоохоронців - це "кришування" легального (а часом і нелегального) бізнесу. Ще з середини 90-х перші франківські підприємці та кооператори пішли під неафішований "дах" правоохоронців. "Щоб не потрапити під кулю "братків", підприємці шукали сильних людей у формі та зі зброєю», - каже Володимир Бандура…

"Щоб викорінити зловживання в міліції в окремо взятій Івано-Франківській області, порядок в якій охороняє 3 тисячі працівників, треба десь набрати 3 тисячі вибраних молодих людей віком 20-25 років, - розмірковує  В. Бандура. - П'ять років їх вчити, потім п'ять років возити по Європі, щоб вони бачили, як там працюють поліцейські".

Непогана ідея, тільки б ті наші стажери не кинулися по Європі… збирати гриби та суниці по лісах. За єврозарплату звичайно. Хоча на таку кількість міліціянтів (по три тисячі з кожної області) грибів у Фінляндії може навіть й не вистачити.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 




Статьи

Мир
16.04.2024
09:07

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи