Повернення «тушки»: чи продовжить виходець з коаліції керувати БЮТом на Львівщині?






Цього тижня голова Львівської обласної організації ВО „Батьківщина”, народний депутат Іван Денькович за один день зумів „кинути” і своїх, і чужих: ввійшов, а тоді одразу вийшов з парламентської коаліції.

Причину таких переміщень головного бютівця Львівщини слід шукати у внутрішньопартійному конфлікті у ВО „Батьківщина”: частина партійців хочуть зняти Івана Деньковича з посади, а інші на чолі з самим Іваном Деньковичем воліють не змінювати керівництво львівської організації.

Хоча одразу після виборів президента в лютому цього року змін в керівництві львівської „Батьківщини” не передбачалось. Адже за підсумками другого туру Юлія Тимошенко у Львівській області отримала понад 86% голосів. При цьому, за неофіційною інформацією, БЮТ мав завдання у 75% голосів на Львівщині, тож перевиконав його більш як на 10%.

Конфлікт став очевидним в березні цього року. Іван Денькович дав інтерв’ю газеті «Експрес», в якому заявив, що у Львівській облраді діє „мафіозне угруповання”, яке збирає „касу” за вирішення питань в облраді. І серед лідерів цього „угруповання” Іван Денькович назвав не лише представників інших партій, а й своїх колег-бютівців, зокрема, братів Дубневичів.

Я розумію, що моє інтерв'ю, це — квиток на війну. На війну з тими моїми однопартійцями, які захопили партію в заручники. Але люди мають знати, що відбувається сьогодні у партії Тимошенко і хто за що бореться”, — сказав тоді Іван Денькович.

І справді, „війна” почалась. Депутати Львівської облради від БЮТ завдали „удару у відповідь”, зокрема заявили, що вимагали звіту про роботу та фінансового звіту діяльності Івана Деньковича на посаді голови ЛОО „Батьківщина”, і що саме після цих вимог Іван Денькович звинуватив у корупції своїх однопартійців. Також Івану  Деньковичу  приписали співпрацю  з регіоналами.

Зрозуміло, що цей конфлікт, який вже переріс у відкриті взаємні звинувачення, не міг не дійти до відома найвищого керівництва БЮТ. Однак на рішення від Юлії Тимошенко довелось чекати до кінця травня.

Минулого тижня в ЗМІ з’явилась постанова від 25 травня цього року за підписом Юлії Тимошенко про звільнення Івана Деньковича з посади голови ЛОО ВО «Батьківщина» з формулюванням «за власним бажанням». Тимчасово керувати організацією доручено першому заступнику Ірині Яворській.

У відповідь на цю інформацію Іван Денькович зібрав прес-конференцію, на якій повідомив, що заяви на звільнення не писав, тому не може бути звільнений за власним бажанням. Крім цього, нардеп висловив думку, що підпис під постановою насправді не належить Юлії Тимошенко.

Що цікаво, перед появою постанови, як повідомив сам Іван Денькович, йому пропонували посаду в центральному апартії партії. Однак він відмовився. Відтак, керівництво БЮТ вирішило діяти більш радикально.

Водночас Іван Денькович заявив, що 80 % членів ЛОО ВО «Батьківщина» підтримують саме його кандидатуру на посаду голови обласної організації партії.

Підтримка-підтримкою, але бютівець вирішив підготувати запасний плацдарм: або для відступу, або ж для тиску на керівництво партії. І він написав заяву на вступ до парламентської коаліції „Стабільність та реформи”, тобто перетворення на чергову «тушку».

Однак після того як спікер парламенту Володимир Литвин оголосив інформацію про вступ Івана Деньковича в коаліцію під час засідання Верховної Ради України 1 червня, ефект вийшов неоднозначний.

У своїх коментарях народні депутати від БЮТ із Львівщини мало не в один голос припускали про вже тривалу співпрацю Івана Деньковича з Партією регіонів: це і Степан Курпіль, і Андрій Шкіль, і Степан Давимука. Місцеві соратники, ті, що підтримують (чи може вже в минулому часі — підтримували?) Івана Деньковича як керівника партійної організації, були від рішення свого шефа «в шоці». А от регіонали, зокрема голова Львівської ОДА Василь Горбаль та голова ЛОО Партії регіонів Петро Писарчук лише привітали таке рішення.

Зважаючи на цей резонанс, Іван Денькович поспішив заявити, що офіційно не реєстрував заяву про вступ в коаліцію і не давав згоди на її оприлюднення. А відтак звернувся до голови ВРУ із проханням повідомити про її відкликання.

Володимир Литвин заяву про невходження в коаліцію прочитав під час засідання ВРУ цього ж дня, 1 червня. Водночас Іван Денькович повідомив, що пройде перереєстрацію депутата, яку зараз здійснює БЮТ, і залишиться в опозиції.

Що цікаво, в 2007 році під час голосування за премєра Юлію Тимошенко «пропав» голос саме Івана Деньковича, в якого не спрацювала картка для голосування. Але тоді йому пробачили. Що ж тепер? Чи залишиться Іван Денькович, який очолює ЛОО ВО «Батьківщина» з 2003 року, керувати львівським БЮТом після таких різких «ходів конем»?

Всі крапки над «і» будуть розставлені під час обласної конференції партії, яка запланована на 5 червня. Хоча все йде до того, що хтось таки залишить БЮТ: або Іван Денькович і його соратники, або його опоненти. Можна прогнозувати, куди вони підуть після цього. Адже «тушканчик» сидить в душі майже кожного політика…  

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи