Від сепаратизму до прогинання: Галичина в пошуках свого Концепту. Огляд преси



Галичина, зрештою, як і вся Україна, спостерігає за політичними подіями, які відбуваються довкола українсько-російських відносин. При цьому в Галичині, як правило, будь-які взаємини з Росією відразу ж викликають підозри, побоювання та радикалізують настрої громадсько-політичних організацій. Львівська газета «Поступ» узагальнює події останніх двох місяців:

«Як не парадоксально, але Януковичу вистачило лише двох місяців, аби звести нанівець всі демократичні надбання останніх п’яти років. Обмеження свободи слова, заборона окремих акцій протесту, відкриття кримінальних справ проти представників опозиції – реальність, яка змушує повернутися нас в часи кучмізму. Що це – циклічність історії, слабкість демократії чи привид авторитаризму над Україною?»

Тим часом інша львівська газета «Високий замок» побачила розгубленість президента України В.Януковича у його переговорах з московським колегою:

«За фанфарним тоном звітів із київської зустрічі російського президента Дмитра Медведєва та його українського колеги Віктора Януковича мало хто помітив нотки розгубленості на обличчі останнього. Януковича, схоже, шокував безпрецедентний пресинг, що його застосував Медведєв, спонукуючи українського лідера до спішного укладання цілих пачок “сирих” угод.

Представши перед журналістами після розмови “віч-на-віч” з Медведєвим, Янукович каже, що “так працювати далі не можна”. За короткий час вони провели сім зустрічей і “загнали” керівників робочих груп у ситуацію, коли ті прискореними темпами готують різні рішення. Медведєв тут же поправляє господаря: “Віктор Федорович сказав, що так працювати не можна. А мені хотілось би додати, що так працювати – доведеться…”.

Кремлівський гість таки змусив Януковича попітніти у рідному Києві…
Часті зустрічі російського і московського керівництва нагадують побачення закоханих. Інтенсивність їх викликає подив. Що отримаємо внаслідок сліпої “любові”, передбачити нескладно. Мав рацію директор соціологічної служби “Український барометр” Віктор Небоженко, коли казав: “Зараз Медведєв приїде за черговою здобиччю, надалі його візити будуть дуже частими і плідними – приблизно до Різдва, коли продовжиться розпродаж українських активів. Хіба ви не їздили б до божевільного родича, який роздаровує все своє майно?”.

Щоб не залишити країну в обідраній сорочині, українська опозиція запропонувала, щоб до складу урядових делегацій, які домовляються з росіянами, були включені її представники».

І хоч про опозицію сьогодні сьогодні не говорить хіба ледачий, але як діють її представники  в одній з найбільш опозиційних областей - Івано-Франківській, читаємо на сторінках газети «Галицький кореспондент»:

«Сесія Івано-Франківської обласної ради у четвер, 13 травня, продемонструвала, що градус опозиційності обласних обранців, більшість з яких - 109 зі 120 осіб включно з керівництвом - належить до НУ, БЮТ і УНП, відтепер регулюватимуть в облдержадміністрації. Де факто, в обласній раді за лічені місяці з'явилася нова неформальна більшість, яку контролює голова ОДА Михайло Вишиванюк. Найбільші фракції - Наша Україна і БЮТ - розсипаються під вагою авторитету губернатора.

Своєрідним лакмусовим папірцем, який чітко проявив політичну ентропію в обласній раді, стало голосування за заяву до Президента Віктора Януковича, Верховної Ради та уряду про суспільно-політичну ситуацію в країні. Нагадаємо, що таку заяву з різкою критикою дій Президента, зокрема підписаної в Харкові газово-флотської угоди, обласні обранці з трьох спроб так і не зуміли ухвалити 25 і 27 квітня через відсутність кворуму. 13 травня депутатів у сесійній залі не бракувало, адже на порядку денному - бюджет. Відтак просто проігнорувати засідання, пославшись на хворобу, відрядження, хрестини, весілля чи й без жодних пояснень змоги вже не було. Аби викрутитися з незручної ситуації, провідники начебто опозиційних фракцій і керівництво обласної ради запропонували депутатам новий варіант заяви. Цей текст, на відміну від досить радикального попереднього, більше нагадує «прошеніє» до «доброго царя» проти «злих бояр».

Спроба лідера фракції БЮТ поставити на голосування попередній текст звернення викликала помітне занепокоєння в частини його ж фракції, зокрема десятка депутатів… Геть не в захваті від пропозиції Романюка виявилася і частина «нашоукраїнців», близьких до народного депутата Зіновія Шкутяка, а також держслужбовців… а керівництво обласної ради - голова Ігор Олійник і заступник Остап Дзеса - зробили все, аби цього не сталося. Олійник чи не вперше дозволив собі грубо і відкрито порушити регламент, відмовившись ставити на голосування заяви пакетом всупереч рішенню сесії. Дзеса вдався до розлогих міркувань про те, що і «Юля не свята... І хіхікала з Путіним»... Схоже, найчеснішим виявився сам Михайло Вишиванюк, який пояснив, що «ми сьогодні обзиваємо владу, а завтра прийдеться їхати до Києва і просити помогти».

Поза тим, як пише Івано-Франківська обласна газета «Галичина»,  рішучий губернатор Прикарпаття дав короткий брифінг для журналістів і заявив:

«- В нашій області править бал торговельна мафія, — сказав М. Вишиванюк... — І в цьому злодійстві замішаний цілий ряд високопоставлених чиновників, а в окремих  районах це злодійство покривали правоохоронні органи. І тут теж непочатий край роботи. Я радий, що у нас є новий начальник СБУ, хоча у мене претензій і до старого немає. Думаю, що свіжими силами ми будемо наводити в області у цьому напрямі порядок. Далі так не можна. А не можна ще й з тієї причини, що народ втратив довіру до влади, не розуміє цю владу, звик, що у нас все купується і все продається і будь-яке питання можна вирішити за хабара. І це роз’їдає наше суспільство й стало справді загрозою для національної безпеки України».

Тим часом на сторінках західноукраїнської газети «Експрес» політологи обговорюють інше питання національної безпеки - сепаратизм:

«- Недолуга політика Партії регіонів поляризує країну, тобто спрацьовує принцип «дія породжує протидію». Тому дехто й розпочинає говорити: «гаразд, розділяймося! Хай вони йдуть до Росії, якщо так дуже хочуть, а ми підемо до Європи. Будемо хоч невеличкою, але нормальною європейською державою, інтегрованою і в ЄС, і  в НАТО». Але нинішня правляча Партія регіонів та її бізнес-еліти не зацікавлені в поділі України. Тому, що це одразу призведе до зменшення капіталізації їхніх активів, тобто послабить їхні позиції, зокрема, й у відношенні із Росією, - О.Гарань, професор політології Києво-Могилянської академії.

- Внутрішні сили, які виступають за відокремлення від України і приєднання до інших держав, є. Як свідчать соціологічні дослідження, прихильниками цієї програми ідеї виступає близько 8-10 відсотків населення України, - О.Палій, експерт Інституту зовнішньої політики при академії МЗС.

- Якщо ситуація розвиватиметься у такому такому ж, як сьогодні, дусі, то це не мине безслідно. Україна справді поділена за геополітичними вподобаннями. Радикалізується політична частина суспільства, а це веде до радикалізації народних мас. Пружина стискається. Я якщо дійде до такого ступеня, коли друга частина суспільства не бачитиме іншого способу, як украй радикальними шляхом обстоювати своє право на власну ідентичність, то можуть відбутися революційні події, - В.Чумак, директор програм політичного аналізу і безпеки МЦПД».

Не можуть галичани примиритися з думкою про те, що у підручниках нова влада писатиме російський варіант історії і може навіть й російською мовою.

«Тремти, Україно! Регіонали взялися за історію, культуру і мову, - пише тернопільська газета «Вільне життя». - Тож чекай, Україно, нового поділу. По той бік — Сталін і Ленін, по цей — Шевченко і Бандера, по той — Пйотр Первий, Катя Втора і Нікалашка Втарой Кровавий, по цей — Мазепа і Калнишевський, там — ніколи неіснуюча «Молода гвардія», тут — існуюче УПА. Таким чином нащадки запорозьких козаків та отамана Махна тихенько перетворяться в малоросів.

І як із такою державою дати раду?.. Адже шкільні підручники, попри такий разючий регіональний поділ, будуть спільні. Правда, яким чином зможуть розтлумачити Сходу і Півдню, що козаки колись спілкувалися ісключітєльно на общєпонятном, душі нє чаялі в царях-батюшках і мріяли про єдіную-нєдєлімую?..

А заяви про те, що досить, мовляв, витрачати народні гроші на зайвий дубляж фільмів, адже всі й так російську розуміють, досить перспективні. Чому з цією світлою метою не звернутися до всіх інших країн Східної Європи?

А то навіть маленька Естонія дублює фільми і не звертає уваги на фінансові труднощі, а росіяни, які становлять там понад 40% населення, давно з цим фактом змирилися. Дивно, чи не так? Виявилося, естонську їм легше було вивчити, ніж українську. Фінно-угорська кров заговорила чи що?»

Не відомо яка кров і  куди кличе мешканців Півдня та Сходу, але галичани в поривах своєї галицької крові тягнуться виключно в Європу. Поки що переважно на заробітки. Газета «Ескпрес» пише:

«Пройдуть роки, і  в підручниках історії з’являться сторінки: «Заробітчанство в роки незалежності України». Вивчатимуть внуки тих дітей, що виросли безбатченками на рідній землі, історію свого народу. Вивчатимуть історію України в Італії, Іспанії, Польщі, Греції, де молоді україночки нині божеволіють від принижень чужинців і від туги за своїми покинутими дітьми. Де як камінь, - вина за неоплаканими могилами своїх батьків, котрі померли в самоті…

Працюють заробітчани і в свята. І  в неділю, коли в Україні в церквах б’ють дзвони. Бо кожен втрачений день, година – то гроші…

Скоро спорожніють хати, залишаться лише старі та діти. Усі хто може працювати, - гайда за кордон. Бо що тут в Україні робити? Язиком молоти? А за що дітей годувати?»

Цим риторичним запитанням закінчуємо огляд преси за останній тиждень. Може наступний видасться більш сонячним і більш оптимістичним.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»








Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи