Львівська облрада «прогнулась под изменчивый мир»






Депутати Львівської облради вчергове продемонстрували «послідовність» своєї політичної позиції. Коли доходить до діла, а не лише до заяв та піару, обранці громади ховають голову в пісок. Так  сталось і з висловленням недовіри голові Львівської облдержадміністрації Василю Горбалю.

Призначення Василя Горбаля губернатором Львівщини з самого початку було сприйнято депутатським корпусом облради, мяко кажучи, достатньо прохолодно. А після того, як Василь Горбаль в якості нардепа проголосував за ратифікацію договору про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні, депутати почали вимагати його негайної відставки. Однак вимагати на словах і на ділі, як виявилось, зовсім різні речі.

А почали депутати рішуче. За їх розповідями, ще їдучи в автобусі з Києва, з акції протесту під стінами Верховної Ради 27 квітня, вони розпочали збір підписів для проведення позачергової сесії і висловлення недовіри Василю Горбалю. Необхідна кількість підписів — понад 40, що становить третину від загальної кількості депутатського корпусу Львівської облради, була зібрана, проте вже на цьому етапі почалось «гальмування».

Тоді у вмиканні «заднього ходу» звинувачували голову Львівської облради Мирослава Сеника: нібито він та окремі депутати не хочуть псувати відносини з новим головою Львівської ОДА, тому не поспішають зі скликанням позачергової сесії для висловлення недовіри губернатору.  „Якби голова облради бодай трохи дбав про долю держави та свою честь, то він, не гаючи часу, сам скликав би позачергову сесію, маючи на це повноваження. Він цього не зробив, більше того, він не відгукнувся на ініціативу третини депутатського корпусу про скликання сесії", — сказав тоді депутат облради Пилип Пилипенко. Проте вже під час останньої сесії облради Мирослав Сеник закликав голосувати за недовіру Василю Горбалю.

Наступна спроба «відставити» губернатора була на сесії Львівської облради 13 травня. Однак за включення цього питання до порядку денного тоді проголосували лише 26 депутатів.

А 18 травня вже здалось, що Львівська облрада взялась за Василя Горбаля серйозно. Депутати не тільки внесли питання щодо недовіри голові Львівської ОДА в порядок денний, а й проголосували його «за основу». Затвердити рішення «в цілому» обранці громади вирішили за допомогою таємного голосування.

Слід відзначити, що згідно з ст. 9 ЗУ „Про місцеві державні адміністрації”, повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентом України у разі висловлення недовіри більшістю (дві третини)  голосів  від складу відповідної ради. Згідно цієї ж статті закону повноваження голів місцевих державних адміністрацій можуть бути припинені Президентом України у разі висловлення недовіри простою більшістю голосів від складу відповідної ради.

Таким чином, якщо депутати Львівської облради хотіли б насправді відправити Василя Горбалю у відставку, їм необхідно було б понад 80 голосів — дві третини від повного складу ради. Ця цифра не видається нереальною, адже за звернення до ВРУ з вимогою не ратифікувати харківські домовленості Януковича-Медведєва проголосувало 84 депутати. Більше того, навіть сам голова облради Мирослав Сеник на сесії 18 травня закликав висловити Василю Горбалю недовіру.

Проте Львівська облрада перевершила сама себе і не змогла «видати» навіть простої більшості  голосів. «За» недовіру під час таємного голосування висловилось 58 депутатів, «Проти» — 12, «Утримались» — 6, а також три бюлетені визнано недійсними. Загалом зі 120 депутатів облради участь у голосуванні взяло 81.

Після такого волевиявлення Мирослав Сеник відзначив, що йому соромно за депутатів, які дали при відкритому голосуванні 73 голоси «За» відставку, а в таємному — лише 58.    

Водночас окремі депутати заявили, що під час голосування за відставку Василя Горбаля застосували «карусель». «Голова лічильної комісії Олег Паска перед тим, як оголосити результати таємного голосування, повідомив, що в урні не виявили одного бюлетеня, натомість був один чистий листок. Це дає підстави вважати, що під час голосування запустили так звану „карусель". Цей метод фальсифікації виглядає так: один з депутатів бере бюлетень, але не заповнює його і не вкидає в урну, а замість нього опускає чистий листок. Тоді виходить і передає свій бюлетень наступному, той його вкидає, а свій бюлетень виносить і т.д. Усе це відбувається під контролем осіб, зацікавлених у фальсифікації», — сказав депутат Львівської облради Олег Панькевич.  

Сам «винуватець свята» Василь Горбаль особливого занепокоєння як до, так і після голосування не виявляв. «Сьогодні нашим основним завданням є вирішення економічних проблем. Переконаний, що ми належним чином підготуємось до Міжнародного економічного форуму, розробимо пакет інвестиційних пропозицій. Також впевнений, що Львівщина чітко і вчасно підготується до Євро-2012 і проведе змагання на достойному рівні. Тому, незважаючи на сьогоднішні заяви у сесійній залі, я готовий вислухати всі конструктивні пропозиції для розвитку Львівщини», — сказав Василь Горбаль, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА.  

Голова Львівської ОДА не вважає спробу висловити йому недовіру як оцінку роботи на посаді. «Я й надалі вестиму діалог з обласними обранцями щодо бачення розвитку економіки регіону. Наголошую ще раз, я готовий до конструктивної роботи, спрямованої на розвиток економіки Львівщини», — сказав він.

Однопартієць Василя Горабля, голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук назвав результати голосування за висловлення недовіри «свідченням здорового прагматизму, який перейде у нормальну співпрацю з виконавчою владою», повідомив ЗІК.

Швидше за все «нормальна співпраця» губернатора та облради, яку прогнозує головний регіонал Львівщини, таки буде. Адже результати голосування за недовіру голові ЛОДА тільки ще раз підтвердили, що депутати розуміють слова з відомої пісні «не стоит прогибаться под изменчивый мир» з точністю до навпаки. Недаремно вже зараз ходять чутки про  створення фракції чи депутатської групи у Львівській облраді, яка буде лояльною до Партії регіонів і Василя Горбаля.

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи