Об’єднана опозиція по-львівськи














Поки невизначена ситуація з виборами до місцевих органів влади, Львівська крайова організація Народного Руху України вирішила збільшити кількість «своїх» депутатів у місцевих радах Львівщини.

2 травня цього року відбулась позачергова конференція ЛКО НРУ, на якій було прийнято рішення  про відкликання та дострокове припинення повноважень депутатів місцевих рад, обраних у 2006 році згідно з виборчим списком блоку «Наша Україна» за квотою ЛКО НРУ. Відкликати планується всіх, хто зійшов „з партійної лінії” НРУ: як тих, хто перекинувся до „синьо-білих” опонентів, так і тих, хто співпрацює з колишніми „помаранчевими” соратниками.

Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛКО НРУ, відповідна ухвала стосується, насамперед, депутата Львівської обласної ради Леоніда Мельника, якого рішенням обласної партійної конференції виключено з лав НРУ за співпрацю з Партією регіонів (Леонід Мельник був заступником голови виборчого штабу Віктора Януковича на Львівщині під час останніх президентських виборів) та депутатів місцевих рад, які не пройшли перереєстрації у своїх первинних організаціях, вийшли з депутатської групи чи фракції НРУ або вступили до іншої політичної партії. 

НРУ вніс у список депутатів-відступників крім вже згаданого Леоніда Мельника депутатів Львівської облради Ярослава Пітка, Ярослава Коржинського, Івана Рудницького, Роману Сколоздру, Олександра Лемішка, Валерія Левицького; депутатів Львівської міськради Богдана Бедрила, Миколу Гембара, Ігоря Микитина, Тетяну Крушельницьку; а також депутатів інших міських та районних рад області. Всього рухівці нарахували близько 60 „відступників”, яких хочуть позбавити депутатства.

Причина такого масового «відступництва» криється у розколі львівського Народного руху в листопаді минулого року. Тоді та частина партійців, які підтримують діючого лідера Бориса Тарасюка і лінію підтримки Юлії Тимошенко, залишилась в НРУ. А ті рухівці, які підтримували на останніх виборах президента Віктора Ющенка, в більшості перейшли у політичний проект „За Україну!” В’ячеслава Кириленка. Причому останні аж ніяк не вважають себе „відступниками”.

«Треба глибше вивчити передоснови цього питання. В 2006 році був створений блок «Наша Україна», блок Віктора Ющенка, куди ввійшли Народний Союз Наша Україна, Народний рух, ХДС і КУН, це на рівні Львівської області. Тобто ввійшли чотири політичні сили в блок «Наша Україна». В 2009 році одна з політичних сил, а саме Народний рух, вирішила зрадити Ющенка, і підтримувати на виборах іншого претендента — Юлію Тимошенко. В цій ситуації було би по-людськи і порядно, якби Народний рух сказав, що  «ми, і в тому числі Борис Тарасюк, як голова НРУ, стали депутатами ідучи в списку блоку Віктора Ющенка у Верховну, обласну, міську раду. Але оскільки ми тепер розчарувалися в Ющенку, тепер працюємо проти нього, ми складаємо депутатські повноваження». Це було би правильно», — сказав кореспонденту „ОстроВ” екс-рухівець, голова депутатської групи «За Україну!» у Львівській міськраді Богдан Бедрило.

Завершити процедуру відкликання депутатів-екс-рухівців з місцевих рад Львівщини НРУ планує на міжпартійній конференції блоку «Наша Україна», що відбудеться у червні цього року. Проте, за словами Богдана Бедрила, теоретично конференція блоку «Наша Україна» мала б навпаки відкликати тих депутатів, які залишись в НРУ і підтримують Юлію Тимошенко. „Якщо навіть буде скликано конференцію блоку «Наша Україна», в цьому блоці НСНУ залишиться на тих позиціях, що був, ХДС, не зважаючи на те, що в Києві вони підтримали Юлію Тимошенко, їх Львівська обласна організація чітко заявила про підтримку Ющенка… Тобто на цій конференції може стояти питання про відкликання усіх депутатів від Народного руху за винятком тих, що вийшли з НРУ і зберегли свої позиції”, — сказав він.

Однак насправді, на думку екс-рухівця, ніхто нікого відкликати з місцевих рад не буде. «Я думаю, що швидше за все не буде ні так, ні так. Коли є більш глобальні проблеми сьогодні і займатись такими містечковими амбіціями, це просто смішно виглядає… », — сказав Богдан Бедрило.

Схожої думки дотримується і депутат Львівської облради, голова ЛОО партії «За Україну!» Ярослав Пітко. „Тарасюк і його місцеві вірнопіддані ніяк не можуть заспокоїтися з тим, що кращі люди, які були біля витоків створення Народного Руху України, які були лицем цієї організації, відійшли від них. Тому що вважають, що це не та команда, яка сьогодні може працювати на Україну. Сама думка про вигнання депутатів є смішною і юридично нереальною. Не варто смішити людей і себе з відкликанням депутатів. Бо на їхньому авторитеті тримався Рух, і люди обирали не просто політичну силу, а тих особистостей, які представляли Рух. Дивно, але виходить, що вони працюють на деструкцію. І чому це питання підняли саме зараз, коли має проходити процес консолідації всіх, хто думає про Україну”, — сказав він „Львівському порталу”.

Попри скептицизм з боку екс-рухівців, прецендент відкликання депутата Львівської облради, який перебіг з фракції у фракцію, все ж є. Йдеться про депутата Галину Юрків, яка перейшла з фракції УНП до фракції БЮТ. УНП більше року намагалось позбавити Галину Юрків мандату та зареєструвати нового депутата, і таки досягла свого.

Водночас з огляду на той факт, що історія з відкликанням одного депутата тривала багато часу, видається дуже сумнівним реальність планів НРУ позбавати мандатів кілька десятків депутатів. З іншого боку, навіть якщо б вдалось це зробити, місцеві вибори таки рано чи пізно відбудуться і тоді це відкликання просто втрачатиме сенс.

Екс-рухівці вважають, що рішення про відкликання депутатів це лише банальний піар-хід з боку НРУ і не більше. „Я думаю, ще це все піднімається для піару.  Показати, що ми є, що ми щось там можемо”, — сказав Богдан Бедрило.

Як би там не було, чергова локальна війна між політичними силами на Львівщині тільки ще раз підтверджує, наскільки реальним є їх бажання до консолідації і спільної опозиційної діяльності.

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи