Понад 15% промислової продукції регіону виробляє спиртова галузь Тернопільщини



На Тернопільщині голова ОДА Ярослав Сухий та керівники підприємств обговорили стан справ і результати діяльності державних підприємств спиртової галузі Тернопільщини у 2009 році та січні-березні 2010, а також основні проблемні питання діяльності підприємств галузі. Про це «ОстроВ»  повідомили в прес-службі Тернопільської ОДА.

До складу спиртової галузі області входять 10 державних спиртозаводів, безпосередньо підпорядкованих регіональному представництву концерну «Укрспирт» в області.

У 2009 році показники галузі формували 9 заводів обласного об’єднання «Тернопільспирт» та ДП «Хоростківський спиртовий завод» концерну «Укрспирт». Торік заводи об’єднання «Тернопільспирт» виробили продукції на суму 440,1 млн грн, що на 20 млн грн менше, порівняно з 2008 роком.

Спиртова галузь займає пріоритетне місце в економічному потенціалі Тернопільщини, оскільки виробляє понад 15% промислової продукції регіону та більше 25% – товарної продукції харчової промисловості агропромислового комплексу краю. Галузь посідає і домінуюче місце серед аналогічних формувань спиртової промисловості України, виробляючи понад третину українського спирту.

Проте низка об’єктивних і суб’єктивних факторів ускладнюють роботу галузі, негативно впливають на ріст виробничих та фінансових показників.

Однією з причин директори спиртозаводів називають дефіцит кредитних ресурсів. Значні залишки готової продукції змушують підприємства залучати додаткові кредитні ресурси, а комерційні банки мінімізували кредитування.

Відчувають спиртовики й дефіцит сировини, особливо цукрової меляси, основну частину якої реалізують за межі регіону, створюючи певні проблеми у роботі заводів, особливо спеціалізованому мелясному підприємстві – Хоростківському спиртозаводі.

Наявні також проблеми зі збутом готової продукції. На думку фахівців, це питання необхідно вирішувати шляхом переорієнтації виробничих потужностей на виробництво спирту-сирцю для подальшої його переробки на біоетанол.

Гострою залишається й проблема повернення ПДВ при експорті спирту за межі України.

Голова облдержадміністрації доручив конкретизувати озвучені під час зустрічі пропозиції, щоб скерувати їх на розгляд керівництва держави.

Статьи

Страна
09.05.2024
14:20

Тень Медведчука: запорожская руда и уголь Донбасса

В.Медведчук занимается привычными для себя вещами. Как и ранее в Украине, это "распил" государственных денег (теперь из федерального бюджета) и рейдерство. Кумовство с путиным позволяет делать это безнаказанно. 
Мир
08.05.2024
09:59

Изобразить то, что трудно представить. Путешествие по бывшим нацистским лагерям смерти в Польше

"Хотя около половины еврейских жертв действительно погибли в лагерях, другая половина так и не попала в лагеря смерти, – рассказывает он. – Они умерли от голода и болезней в гетто или были убиты в городах и селах, где они жили".
Мир
07.05.2024
09:09

«Войну на истощение России не выиграть». Российские СМИ об Украине

Британцы действительно гордятся, что задают некие тренды в украинском кризисе, направляют Украину по антироссийскому пути, удерживая ее на нем, и остаются лидерами в финансировании Киева вместе с США и ФРГ...
Все статьи