У Тернополі понад 85% тролейбусів вичерпали свій нормативний термін експлуатації



На сьогодні у КП «Тернопільелектротранс» нараховується понад 60 одиниць пасажирських тролейбусів, однак щоденно на маршрутній мережі працюють близько 50. В першу чергу, це пов’язано із технічним станом машин, адже середній вік тролейбусів – 20 років. У тролейбусному парку лише 5 одиниць мають термін експлуатації до 5років, ще 11 – до 15 років, а понад 85% - вичерпали свій нормативний термін експлуатації, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської міської ради.


Як розповів заступник міського голови з питань економіки Петро Гринчишин, оновлення рухомого складу залишається актуальним уже впродовж кількох років. Згідно із «Програмою розвитку міського електротранспорту», прийнятою у 2007 році, лише в 2009 році з державного бюджету для цього необхідно було виділити 3,5 млн.грн. (не враховуючи заборгованості минулих років за цією статтею та збільшення вартості придбання тролейбусів). Для порівняння: якщо у 2007 році один тролейбус коштував 860 тис.грн., то зараз середня вартість цього транспортного засобу складає майже 1,5 млн.грн. Однак можливості придбати машини вітчизняного виробництва немає.

Для забезпечення щоденних перевезень пасажирів підприємство здійснює ремонт транспорту, виходячи з власних можливостей. У 2009році з міського бюджету для підтримки КП «Тернопільелектротранс» було виділено 300 тис. грн. Цієї суми недостатньо, адже потрібна поступова заміна старої техніки.

За словами Петра Гринчишина, вивчаючи різні пропозиції та можливості оновлення рухомого складу, було здійснено візит в Чехію. Відтак, досягнуто попередньої домовленості щодо придбання 10 тролейбусів «Шкода». Вартість одного тролейбуса (з врахуванням доставки, розмитнення та ін.) становитиме близько 15 тис. ЄВРО.

«Саме надійність роботи та довговічність цих машин, а також можливість оперативного придбання запчастин та комплектуючих, дозволить вже цьогоріч частково оновити тролейбусний парк, - зауважив заступник міського голови з питань економіки, - а також розширити обслуговування маршрутної мережі міста, стабілізувати роботу підприємства, а відтак, і покращити якість послуг».

Довідка

КП «Тернопільелектротранс» - підприємство, що виконує і соціальні функції, адже забезпечує основну частку перевезень пільгових категорій пасажирів у місті. Так, за підсумками 2009року, послугами міського електротранспорту скористалися 18,1 млн. пасажирів, з них понад 10 млн. чол. - пільгових категорій, що становить 55 % від загальної кількості перевезених цим видом транспорту. Загалом, у порівнянні з попереднім роком, міським електротранспортом перевезено на 0,2 млн. пасажирів більше: одночасно зі зменшенням платних перевезень (на 10%), зросла кількість пасажирів, що користуються пільгами (на 11,6%). Однак, за 2009 рік за надані послуги держава заборгувала підприємству 2,3 млн.грн.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи