Юрій Чижмарь: “Ми показали урядові, що вміємо працювати і можемо бути серед кращих”



На Тернопільщині відбулося розширене виїзне засідання колегії Мінекономіки, - повідомили "ОстроВ" в прес-службі Тернопільській облдержадміністрації.





«Наша область за останніх три роки, – зазначив керівник області, виступаючи на засіданні, – показала хорошу динаміку розвитку. В 2007 році ми були на 27 місці у розрізі регіонів України, у 2008 піднялися на 9 місце, а за підсумками дев’яти місяців 2009 року посідаємо 3 місце. Ми показали урядові, що вміємо працювати і можемо бути серед кращих. Тому маємо моральне право просити в держави відповідного ставлення до регіону».





Разом з тим Юрій Чижмарь зазначив, що попри позитив є і цілий ряд проблем, які, до речі, зачепили не лише наш регіон, а й всю державу. Найперше це стосується відсутності кредитування реального сектора економіки. І будівельна галузь, і аграрна не відчули чіткої кредитної політики. А це у свою чергу ускладнює розвиток виробництва, зменшує кількість робочих місць.





Область має проблеми і в спиртовій та цукровій галузях. За минулий рік обласна влада разом з урядом не змогли зробити жодного реального кроку, аби допомогти цим галузям піднятися, дати їм додатковий поштовх для розвитку. А для Тернопільської області вони – серйозний сегмент ринку, адже випускають майже 20-25 відсотків промислової продукції області.





Юрій Чижмарь відзначив, що нині немає зрозумілої політики держави і стосовно аграрного сектору, особливо стосовно земельної реформи. Це ускладнює можливості розвитку аграрного бізнесу. Також відсутні перспективи залучення довгострокових кредитів для укладання довготривалих угод на поставки продукції.





Є проблеми і з поверненням ПДВ. Керівник області відверто зауважив, що це не рівень роботи облдержадміністрації, коли доводиться працювати з питань повернення ПДВ по окремих підприємствах. Держава мусить налагодити політику рівномірного, не заангажованого повернення податку на додану вартість всім, а не виключно тим, які мають сприяння влади.





«Я радий, – сказав голова ОДА, – що розуміння цих проблем і бажання їх вирішувати є у Міністерства економіки України».





Юрій Чижмарь зупинився також на важливості угоди щодо регіонального розвитку Тернопільської області на п'ять років. Він констатував, що документ має елемент переходу від ручного управління економікою до планомірного і довготривалого, незалежно від зміни влади чи політичної ситуації. Там на кілька років буде прописано наперед зобов’язання уряду і регіону і таким чином область матиме чітку базову позицію для розбудови регіону. Тепер ми не лише як партнери, а й як сторони угоди матимемо право вимагати від уряду виконання своїх зобов’язань.





Керівник області констатував, що нині в економіці держави має місце ситуація незбалансованого фінансування регіонів. Скажімо, Львову у 2009 році виділено 198 млн. грн. ресурсозабезпечення, а для всієї Тернопільської області – жодної гривні.





«Я не маю нічого проти підготовки до Євро-2012, – зазначив Юрій Чижмарь, – але потрібно пам’ятати, що люди живуть не лише у Львові, вони живуть і в Тернопільській області».





Голова обласної державної адміністрації переконаний, що нинішнє підписання протоколу намірів про підготовку проекту угоди щодо регіонального розвитку Тернопільської області переросте в справжню угоду у визначені терміни. Юрій Чижмарь висловив сподівання, аби до підписання документа уряд виконав зобов’язання, які брав на себе у 2009 році і з різних причин не втілив їх у життя. Це стосується і виконання програми “Шкільний автобус”, і забезпечення автомобілями сімейної медицини, і до фінансування протипаводкових заходів, і повернення ПДВ тощо.





Також в угоді кожен район мав би побачити свою часточку, де буде забезпечена інфраструктура, підтримка реального сектора економіки, відновлення дитячих садочків, шкіл тощо.





«Тому ми з приємністю підписали цю угоду, – підсумував голова ОДА, – і будемо сподіватися, що саме завдяки їй буде закладена довгострокова, планомірна і рівноправна співпраця між урядом України та органами місцевого самоврядування Тернопільської області».


Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи