За результатами комплексної оцінки розвитку регіонів Тернопільщина посіла 3 місце



За результатами розрахунків комплексної оцінки соціально-економічного розвитку регіонів України за січень-вересень 2009 року Тернопільщина посідає 3 місце, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

«Комплексна оцінка Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя за січень-вересень 2009 року здійснена Мінекономіки на підставі розрахунків Держкомстату за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України», - повідомив Юрій Чижмарь.

Він також розповів, що Тернопільська область ввійшла до I групи регіонів, які посідають перші п’ять місць.

За комплексною оцінкою за січень-вересень 2009 року область покращила своє рейтингове місце по відношенню до січня-червня поточного року на одну позицію та посіла третє місце.

Таке місце Тернопільської області обумовлено одними з кращих серед регіонів результатами у сферах реального сектору економіки (2 місце), державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств (4 місце) та споживчого ринку (2 місце).

Високе місце області у реальному секторі економіки забезпечено у січні-вересні 2009 року за рахунок:
одного із найбільших серед регіонів зростання валового виробництва сільськогосподарської продукції - 112,4% (2 місце, по Україні - 103,3%);

вищого за середньоукраїнський (98,4%) та більшості регіонів рівня оплати за спожиту електроенергію, який склав за січень-вересень 2009 року 100,9% (5-6 місце);

значної частки за підсумками 2008 року (16,1%) інноваційно-активних промислових підприємств у загальній їх кількості (6 місце, по Україні -13%).

За підсумками 9 місяців 2009 року у сфері інвестиційної та зовнішньо¬економічної діяльності область поліпшила рейтингову оцінку на 9 позицій у порівнянні з І півріччям поточного року і посіла 8 місце.

За підсумками 9 місяців 2009 року у сфері державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств областю покращено результат порівняно з І півріччям 2009 року на 2 позиції і отримано 7 місце.

Зазначена сфера характеризується:

зростанням на 3,0% (3 місце) доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) при загальній тенденції їх зменшення у більшості регіонів та в цілому по Україні на 5,4%; значним рівнем виконання доходів місцевих бюджетів, який становить 77,9% (6 місце, по Україні - 71,7%);

зменшенням на 0,3% (9 місце) податкового боргу регіону за податковими зобов'язаннями платників по податках і зборах (обов'язкових платежах) до Зведеного бюджету України та його незначною питомою вагою в загальному обсязі боргу по країні (0,3%, 1-2 місця).


У соціальній сфері за підсумками січня-вересня 2009 область посіла 9 місце.

Зазначена сфера області у звітному періоді характеризується наступними показниками:

більшою порівняно з іншими регіонами кількістю створених робочих місць по відношенню до чисельності економічно активного населення (2,4%, Україні 1,6%);

меншими на фоні інших регіонів темпами зниження реальної заробітної плати (6,5%, 8-9 місце, по Україні - 10,3%).

У сфері інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності за січень-вересень 2009 року регіон посів 20 місце серед інших регіонів і покращив по відношенню до січня-червня 2009 року своє рейтингове місце на 7 позицій.

Зазначена сфера області характеризується зростанням у січні-червні поточного року на 13,2% (8 місце, по Україні - на 6,6%) обсягів прямих іноземних інвестицій. У абсолютному вимірі їх приріст склав 7,8 млн. дол. США, що на 1,2 млн. дол. США більше відповідних минулорічних показників.

За рейтинговою оцінкою сфери споживчого ринка область зайняла у січні-вересні 2009 року 2 місце і не змінила свою позицію відносно рейтингової оцінки за І півріччя поточного року, що пов’язано з меншим порівняно з більшістю регіонами і середніми показниками по Україні зростанням цін на споживчому ринку (на 8,3%, 8 місце, по Україні - на 9,1%) та високим рівнем оплати населенням житлово-комунальних послуг (107,2%, 4 місце, по Україні - 99,5%).

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи