На Франківщині відкрили котельню, що працює на відходах деревини, вартістю у 45 млн. грн.



Котельню, котра у своїй роботі замість природного газу використовуватиме відходи деревини, відкрили у смт. Вигода Долинського району, що на Франківщині, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Івано-Франківської ОДА.


За словами керівництва ТзОВ «Уніплит» - підприємства, яке для власних потреб й збудувало таку котельню, - економія використання газу становитиме близько 1 млн м3 на місяць.

Розпочали ж будувати котельню в січні 2007 року. Загальна кошторисна вартість склала 45 млн грн. Щоб реалізувати такий дорогий проект підприємство, окрім власних коштів, залучило ще й кредит ВАТ «Укрексімбанку». Проте, в «Уніплиті» впевнені, що, зменшивши використання газу, вони досягнуть значної економії та повернуть вкладені кошти уже за три роки. «Ця котельня видає 18 т пари на годину, економить за місяць близько 1 млн м3 природного газу. Вона на сьогодні повністю забезпечує потреби нашого підприємства як у парі, так і в теплі. Завдяки цьому ми практично повністю відмовляємось від використання газу в процесі виробництва»,- зазначив директор підприємства Олег Кисельов. За день котельня спалює 200 м3 відходів деревини. Раніше, за словами керівника, його підприємство тільки на газ в місяць витрачало до 2 млн грн. Тож зекономлені кошти направлятимуть на погашення кредитів, збереження соціальних стандартів для трудового колективу та подальшу модернізацію виробництва й освоєння нових видів продукції.

До речі, котельня збудована за передовими бельгійськими технологіями, які включають в себе й високі екологічні стандарти. Тож шкідливих викидів в атмосферу котельня не продукуватиме. В підтвердження цього Олег Кисельов навів такий факт, що навіть коли котельню запустили в тестовому режимі жителі прилеглих територій навіть не здогадалися, що вона вже запрацювала – вони цього просто не відчули. В планах є також й варіант, що котельня забезпечуватиме своїм теплом не тільки підприємство, але й селище Вигоду.

Як зазначив голова облдержадміністрації Микола Палійчук, на Прикарпатті успішно реалізовується программа щодо енергозбереження. Є чимало й інших, щоправда, менших підприємств, які починають переходити або ж вже повністю перейшли на альтернативні джерела енергії. Влада області зацікавлена в таких проектах, тож активно допомагає підприємствам впроваджувати їх в життя.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи