Тисячі підприємців Львова протестують проти нової оцінки землі

Під Львівською міською радою триває кількатисячний мітинг з вимогою скасувати ухвалу «Про затвердження нормативної грошової оцінки земель міста Львова». Як наголошують мітингувальники, згідно з новою оцінкою, орендна плата за землю зростає в декілька разів, - повідомляє «zaxid.net».

«Ми сьогодні протестуємо проти завищених тарифів по оцінці землі, які в рази вищі, ніж по всій Україні. У порівнянні зі столицею чи Донецьком – то в півтори рази вищі. Міська влада повинна скасувати незаконну оцінку землі. Підлість ситуації в тому, що всі матеріали, згідно з якими нараховувалася оцінка, заховані під грифом «Для службового користування», тобто вони не можуть показати громадськості, як вони рахували, на підставі чого, яка формула, чому у Львові так, а в Донецьку – так», - розповів представник Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців Василь Музика.

За його словами, підвищення нормативів на оцінку землі у Львові призведе до того, що підприємства не зможуть працювати. «Їх ця оренда просто вб’є. Невже вони не розуміють, що вони роблять? Таке враження, що це – спеціальне замовлення, щоб вимести зі Львова все українське підприємництво, потім будуть поміняні правила гри під невідомо яких людей – і все, ми повністю втратимо місто і свою державу», - сказав він.

Окрім того, представник мітингувальників висловив їхню позицію щодо пояснення ВО «Свобода», згідно з яким нові нормативи грошової оцінки земель міста розробила іще міськрада попереднього скликання, тому нинішнє скликання не несе за неї відповідальності.

«У 2009 році попередня каденція розробила цю оцінку. Коли вони побачили, що до виборів мало часу залишається, вони призупинили її введення. «Свобода» наша львівська рідна, за яку львів’яни так масово проголосували, 26 чи 27 грудня, в переддень Різдвяних свят ввела в дію цю ухвалу. І те, що зараз відбувається – це абсолютно їхня відповідальність, їм не вдасться від цього відговоритися. Вони повинні прийти і чесно громаді сказати: ми помилилися, ми не подумали, що зробили, буде створена комісія, де будуть залучені підприємства, підприємці, журналісти, профспілки і влада, і буде виведена реальна оцінка для земельних ділянок», - зазначив Музика.

За його словами, якщо сьогодні на сесії Львівської міської ради депутати не підуть назустріч мітингувальникам, то ухвала буде оскаржуватися в судах і в прокуратурі. «Я впевнений, вже є прецеденти, що ці суди ми виграємо, - наголосив Василь Музика.

Також представник мітингувальників зазначив, що, навіть знаючи про те, що підприємці планують проведення великого мітингу, міська влада дозволила проведення перед Львівською міською радою іще кількох акцій – зокрема, акції проти одностатевих шлюбів. Втім, за його словами, організаторам різних акцій вдалося домовитися про спільні дії. «Ми зганьбимо їх, а не вони нас», - запевнив він.

За словами Василя Музики, планується, що в протесті проти підвищення нормативної оцінки землі збереться від 5 до 7 тис. людей. Наразі їх зібралося уже близько 2 тис.

Нагадаємо, з 1 січня 2011 року у Львові набула чинності нова нормативна грошова оцінка земель міста Львова. Відповідно до цієї оцінки базова вартість землі збільшується з 184,9 грн/кв. м до 470,2 грн/кв. м, що дозволить збільшити надходження коштів від сплати орендної плати за землю орієнтовно в 2,5 рази.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи