У Карпатах хочуть збудувати 58 гідро- та гідроакумулюючих станцій

Міністерство палива та енергетики вивчає питання будівництва 58 гідро- та гідроакумулюючих станцій у басейнах Дністра, Прута і Сірета, - повідомляє «ZAXID.NET».

Відповідні пропозиції вже підготовлено Мінпаливенерго в рамках виконання державної програми протипаводкових заходів у Карпатському регіоні, повідомляється на офіційному сайті міністерства.

Під час попередніх досліджень, проведених департаментом стратегічної політики і перспективного розвитку ПЕК Мінпаливенерго спільно з ВАТ «Укргідроенерго», встановлена можливість створити на базі сухих гірських ємностей 50 першочергових протипаводково-енергетичних комплексів, у складі яких буде побудовано 58 енергетичних вузлів, у т.ч. - 45 ГЕС і 13 ГАЕС. За розрахунками міністерства, будівництво цих об`єктів дозволить збільшити енергетичну потужність регіону на 1635 МВт встановленої потужності, зокрема, за рахунок ГЕС - на 55 МВт і за рахунок ГАЕС – на 1580 МВт. Термін окупності ГЕС із урахуванням діючого «зеленого тарифу» становитиме 5-6 років. Термін окупності ГАЕС - 3-4 роки..

Проект будівництва енерговузлів на гірських річках уже схвалено на засіданні науково-технічної ради ВАТ «Укргідроенерго».

На 1 січня 2010 року сумарна встановлена потужність ГЕС-ГАЕС України становила 5413,5 МВт. Частка гідроенергетичних потужностей у загальному обсязі встановленої потужності країни становила 10,2%. У 2009 році встановлена потужність ГЕС-ГАЕС збільшилася на 324 МВт за рахунок введення в дослідно-промислову експлуатацію Дністровської ГАЕС.

«Зелений тариф», встановлений Національною комісією регулювання електроенергетики для малих ГЕС (до 10 МВт), на листопад становить 85,49 коп. за кВт/год.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи