Кредитну програму ЄБРР з підвищення енергоефективності в Україні презентували у Львові

У  Львові відбувається конференція Європейського банку реконструкції та розвитку з Програми підвищення енергоефективності в Україні. Уже три роки поспіль ЄБРР реалізує за посередництва українських банків кредитну лінію для надання кредитів на підвищення енергоефективності чи запровадження відновлюваних джерел енергій для українських підприємств, що уже привело до значної економії енергії та зменшення викидів вуглекислого газу. Про це 13 жовтня повідомив керівник програми UKEEP Андреас Лунд, - повідомляє «Zaxid.net».

А.Лунд поінформував, що із $150 млн кредитної лінії ЄБРР українські підприємства уже вибрали $130 млн кредитів. Як результат, економиться 2 млн 200 тис. мВт н рік, а це потреба енергозабезпечення міста з мільйонним населенням. Крім цього, викиди вуглекислого газу скоротилися на 520 тис. тонн на рік, що дорівнює річному обсягу викидів 220 легкових автомобілів.

А.Лунд зазначив, що спираючись на динаміку росту цін на газ та електроенергію в Україні, доцільність вкладати в переоснащення виробництв з метою покращення їх енергоефективності стає очевидною. Так, за його інформацією, ціни на газ у період з 2005 до 2009 року зросли в Україні на 505%, щороку зростаючи на 57%, а ціни на електроенергію за цей період зросли на 102%, щороку зростаючи на 19%. "У Європі ціни на газ ще на 30% вищі. Тому можна припустити, що і в Україні вони далі зростатимуть, принаймні до європейського рівня", - сказав А.Лунд.

Проте, за словами фахівця, найбільшою мотивацією для українських підприємств може бути підвищення конкурентоздатності до рівня достатнього, щоб конкурувати із європейськими та світовими виробниками, у яких рівень затрат енергоресурсів на виробництво продукції є значно нижчим. Так за даними Міжнародного енергетичного агентства, показник енергоінтенсивності, тобто кількості затраченої енергії на одиницю виробництва товару, у світі коливається на рівні 0,2, у країнах Євросоюзу – 0,15, а в Україні – 0,45.

Керівник програми UKEEP також повідомив, що зважаючи на інтенсивність звернень у програмі від великих підприємств, цього року програму розширено і для залучення малих і середніх підприємств. Запроваджується додаткова кредитна лінія на $100 млн для надання кредитів, що за умовами і розмірами будуть привабливими саме для малих і середніх підприємств.

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи