КРУ виявило порушення в бюджеті Івано-Франківська

Працівниками контрольно-ревізійного управління в області в лютому-березні 2010 року проведено ревізію виконання бюджету міста Івано-Франківська за 2007-2009 роки, - повідомили кореспондента "ОстроВ" в прес-службі КРУ.

Перевіркою встановлено порушення при складанні і виконанні міського бюджету та кошторисів бюджетних установ, задокументовано факти незаконного, в завищених розмірах та нецільового використання коштів бюджетними установами міста.

Зокрема, в міському бюджеті на 2008-2009 роки були затверджені асигнування на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ міста в обсязі 96 відсотків, що на 10,7 млн. грн. менше від розрахункової потреби. Потреба в коштах на проведення розрахунків за енергоносії в бюджеті на 2009 рік не була забезпечена асигнуваннями на 1,0 млн. гривень.

Поряд з цим, в бюджетах на 2008-2009 роки затверджено видатки в сумі 11,7 млн. грн. на фінансування окремих місцевих програм, які не є першочерговими, в тому числі 5,9 млн. грн. направлено у Фонд на виконання звернень депутатів міської ради (з розрахунку 49 та 50 тис. грн. на кожного депутата відповідно в 2008 та в 2009 роках, що в десять разів більше від аналогічного фонду депутата обласної ради).

В 2007 році міською радою від сплати земельного податку звільнено 13, в 2008 році – 12 та в 2009 році – 36 суб’єктів господарювання, внаслідок чого міський бюджет за 2007-2009 роки недоотримав 1,6 млн. грн. доходів. Крім того, з 7-ма суб’єктами підприємницької діяльності договори оренди земельних ділянок загальною площею 21,9 га не укладено взагалі, внаслідок чого втрати бюджету тільки за два роки склали понад 0,6 млн. гривень.

По 5-ти угодах купівлі-продажу комунального майна, за якими настав термін сплати коштів, в міський бюджет не поступило понад 1,5 млн. грн., а заборгованість орендарів за використання комунального майна міста станом на 01.01.2010 перевищила 3,5 млн. гривень.

Крім того, міською радою звільнено окремих орендарів від сплати орендної плати на суму 2,3 млн. грн., а по 85 договорах взагалі проведено списання заборгованості на суму 0,4 млн. гривень.

Одночасно, майже 8,0 тис. кв. метрів комунального майна міста перебуває в оренді за номінальною ставкою 1 грн. в рік, і при умові надання цього майна в оренду за мінімальними ставками бюджет міста отримав би понад 5,0 млн. грн. доходів.

Відділами та управліннями міськвиконкому не забезпечено своєчасне надходження до міського бюджету плати за розміщення рекламних конструкцій в сумі 0,6 млн. грн. та коштів від продажу землі в сумі 0,5 млн. гривень.

Загалом, внаслідок надання пільг, несвоєчасної сплати платниками належних податків та інших платежів, списання заборгованості по орендній платі, міським бюджетом за 2007-2009 роки недоотримано понад 22 млн. грн. доходів.

Суб’єктами господарювання, що здійснюють будівництво та реконструкцію житла, згідно договорів про пайову участь не сплачено до цільового фонду соціально-економічного розвитку міста пайові внески в сумі 1,5 млн. грн. (в тому числі майже 0,5 млн. грн. ще за 2008 рік).

Крім того, за зверненням забудівників виконавчим комітетом міської ради укладено 36 договорів, за якими суб’єктам господарювання відстрочено до 01.01.2012 сплату внесків до цільового фонду на суму 9,2 млн. грн., і як наслідок, в 2009 році до фонду надійшло тільки 3,7 млн. грн. доходів, тоді як в 2007 році – 12,0 млн. грн. (в три рази більше).

Недостатнім є рівень фінансово-бюджетної дисципліни в перевірених бюджетних установах міста, де ревізіями встановлено незаконні видатки та нецільове використання коштів на суму понад 1,5 млн. гривень.

Так, в міських школах та міській поліклініці №2 понад затверджені нормативи утримувалось 9 зверхштатних посад, на утримання яких незаконно використано 186,0 тис. грн.. В 2009 році, в період зменшення доходів бюджету внаслідок економічної кризи, штат працівників виконавчого комітету міської ради в порівнянні з попереднім роком збільшено на 7 посад.

В кошторисі управління культури затверджено бюджетні призначення на оплату праці директора та інженера Центру сучасного мистецтва в сумі 55,0 тис. грн., в той час як приміщення Центру, як таке, відсутнє.

З грудня 2006 року в міській поліклініці №2 не працює пересувний флюорограф, проте, в штатному розписі поліклініки на його обслуговування щорічно передбачено 3 посади з річним фондом оплати праці понад 30,0 тис. гривень.

Художнім керівникам муніципальних творчих колективів міста завищено посадові оклади, внаслідок чого незаконно виплачено 60,0 тис. грн. заробітної плати. Крім того, працівникам перевірених бюджетних установ міста за невідпрацьований робочий час та з інших причин незаконно виплачено понад 100 тис. грн. заробітної плати та премій.

В міській клінічній лікарні №1 з порушенням установленого порядку списано продуктів харчування на суму 18,8 тис. грн., в тому числі на харчування хворих списувались риба, кури, сир «Чеддер», апельсини та лимони.

За кондиціонер для виконавчого комітету міської ради з коштів бюджету розвитку оплачено 31,0 тис. грн., що суперечить вимогам Бюджетного Кодексу, оскільки такі видатки до витрат бюджету розвитку не належать.

По даних бухгалтерського обліку міської клінічної лікарні №1 та поліклініки №2 не обліковані земельні ділянки загальною площею 1,5 га, експертна вартість яких перевищує 3,0 млн. гривень.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи