Понад 740 млн. грн. потрібно, щоб реалізувати програму доступного житла для тернополян



Голова ОДА Ярослав Сухий схвалив проект цільової програми будівництва (придбання) доступного житла в Тернопільській області на 2010-2017 роки. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

Метою Програми  є підвищення рівня забезпечення громадян,  що потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства, шляхом удосконалення існуючого та запровадження нового ефективного фінансово-інвестиційного механізму державної підтримки будівництва (придбання) доступного житла.
Оптимальним способом розв'язання проблеми є встановлення нижчих, порівняно з ринковими, відсоткових ставок за кредитами на будівництво (придбання) житла з метою забезпечення їх доступності. При  цьому  передбачається  здійснення  поступового  переходу  від безоплатного надання житла громадянам до його придбання за рахунок власних коштів за умови надання державної підтримки.
Для окремих категорій громадян,  що мають право на безоплатне отримання житла за рахунок держави, цей спосіб є альтернативним.
Розв'язати проблему можливо шляхом: розроблення та  впровадження механізму заощадження коштів для будівництва (придбання) житла, що передбачає   накопичення громадянами індивідуальних   цільових   внесків на спеціальних банківських депозитних рахунках для одержання кредиту; впровадження механізмів державної підтримки будівництва (придбання) доступного житла; подальшого розвитку системи іпотечного  житлового кредитування; будівництва доступного житла.
На першому етапі (2010, 2011 роки) передбачається формування нормативно-правової бази та апробація механізму фінансування будівництва доступного житла, передбаченого програмою, шляхом реалізації пілотних проектів.
На другому етапі (2012-2014 роки) проводиться розгортання будівництва (придбання) доступного житла на виділених для цього земельних ділянках.
На третьому етапі (2015-2017 роки) передбачається запровадження нового фінансово-економічного механізму підтримки будівництва (придбання) доступного житла, що дасть можливість збільшити обсяги такого будівництва.
Виконання Програми дасть змогу: покращити житлові умови  близько 2,3 тис. сімей   шляхом будівництва 141 500 кв. метрів  загальної  площі житла; впровадити новий фінансово-інвестиційний механізм державної підтримки, спрямований на забезпечення максимальної ефективності використання державних коштів; побудувати службове житло для тих категорій громадян, що мають право на користування таким житлом; створити умови для стабільної роботи підприємств будівельної галузі, збереження робочих місць.
Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, інших джерел, у тому числі власних коштів громадян.
Для будівництва (придбання) житла в рамках виконання Програми необхідні кошти в сумі 742,309 млн. гривень без урахування щорічної інфляції, у тому числі коштів державного бюджету 167,018 млн. гривень, коштів місцевого бюджету 55,675 млн. гривень, інших джерел 519,616 млн. гривень.
Управлінню містобудування та архітектури обласної державної адміністрації доручено подати проект Програми на розгляд сесії обласної ради відповідно до вимог регламенту Тернопільської обласної ради.

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи