Обвал на ринку автопродажу в Івано-Франківську



Світовий ринок автопродаж в 2009 році  утворив справжній колапс, зазначають експерти з продажу автомобілів . Так, акції General Motors впали на 31% (це нижчий рівень з 50-х років минулого століття), акції Ford подешевшали на 21%. Не відстає від "світового падіння" й Україна. Слідом за обмеженням НБУ достроково вилучати депозити і заборони збільшувати коридор курсів покупок та продажу готівкової іноземної валюти більш ніж на 5%, банки призупинили видачу споживчих кредитів.  Тож як вплинуло на український автомобільний ринок рішення НБУ? Чи позначилась на автопродажах в Івано-Франківську світова фінансова криза? Та чи варто очікувати найближчим часом падіння цін на автомобілі у салонах Прикарпаття? Відповіді на ці питання кореспондент „ОстроВа” з'ясовувала в експертів.

Падіння акцій автогігантів відбувається на тлі падіння курсу акцій на всіх світових біржах. "Зараз на ринках паніка, ніхто не хоче ризикувати. Всі хочуть повернути свої гроші і покласти їх під подушку", - говорить Девід Віс, головний економіст агентства Standard & Poor's у Нью-Йорку.

В Україні ситуація розвивається за схожим сценарієм - як автомобілебудівне виробництво, так і дилерські організації зазнають серйозних проблем, пов'язаних з дефіцитом клієнтів і ресурсів. Рішення НБУ фактично означає, що кредити тепер будуть видаватися в прямій залежності від того, як будуть погашатися старі кредити, тобто частка кредитного портфеля в банках практично не збільшиться.

Тепер кредит без першого внеску можна отримати лише під заставу (нерухомості або іншого авто), та й то вибірково, а не як правило. У середньому банки вимагають не менше 15 - 20% першого внеску, що багатьом не по кишені. Крім того в Україні існують додаткові стимули щодо зростання цін. Наприклад, валютні коливання чи невизначеність митного питання. Так, закон про мито вже діє, проте в кулуарах активно говорять про його тимчасову відміну задля підтримки вітчизняного виробника. Якщо це станеться, ціни на імпортні авто неодмінно поповзуть угору. Як зазначає Степан Камінський, директор ТзОВ „Івано-Франківськ АвтоЗАЗ-ДЕУ”: „Ринок автопродажу Івано-Франківська обвалився на 80 % у зв’язку з припиненням банків видачі кредитів. Якщо ми раніше продавали 30-40 машин у місяць, то зараз ця цифра сягає позначки 2-3 автомобілів. І переважно це автомобілі економ-класу. Попитом зараз користуються моделі вітчизняного виробництва, зокрема марка „ВАЗ”, яка до початку кризи займала на ринку близько 60% автопродажу. Скорочення продажів, у свою чергу, призводить до того, що автомобільні корпорації не тільки недоодержують прибутку, але й починають відчувати серйозні фінансові труднощі” .

За підсумками автопродаж 2009 року Україна перебуває на третьому місці серед європейських держав за об'ємами падіння авторинку. Такі дані наводить Асоціація дилерів автомобілів з пробігом і компанія «Чойс Юкрейн». За останні вісім місяців 2009 року в нашій країні було зареєстровано на 72% менше продажу автомобілів, ніж за аналогічний період минулого року. Гірше, ніж на українському ринку, справи йдуть лише в Латвії, де в порівнянні з 2008 роком автопродажу впали на 80,2%, і в Ісландії, аналогічний показник якої рівний -78,8%.

Це й не дивно, - підкреслює Богдан Трофімчук, комерційний представник з продажу автомобілів у Івано-Франківську ТзОВ „Сага Мазда”, - якщо прогнозована наступна хвиля кризи стане реальністю, то ринок автопродажу найперше відчує її на собі. Це його навіть „підкосить”. Автосалони прив’язані до іноземної валюти, а доходи населення фінансуються у гривнях. Таким чином продажі автомобілів скоротилися у 8-9 разів, адже 60-70 % продажу йшли через кредитування. Зараз реалізувати товар важко. Кредитів у валюті не видають, а у гривнях процентна ставка досить висока. Якщо минулого року продаж автомобілів складав 30 одиниць в місяць, то зараз 5 максимум, хоч осінь і вважається піком продажу автомобілів”.

Проте, якщо на первинному ринку продажу автомобілів на Прикарпатті настала „мертва тиша”, на вторинному - відчулося певне пожвавлення. Ціни на автомобілі зараз падають, і їх можна придбати практично за безцінь. Якщо раніше автомобільну марку „Mazda” у салоні можна було придбати за 178 тис.грн, то на вторинному - продавці зняли б з цієї ціни тисяч три. Зараз ця знижка становить п’ятдесят тисяч гривень. „На покупку автомобіля впливає марка автомобіля, яка фокусується на уподобаннях клієнта та технічна характеристика машини. В моді залишаються класичні кольори: чорний та червоний, також користуються попитом автомобілі кольору зелені, срібного металіку та чистого неба” – зазначає Сергій Гнатюк, працівник авторинку Івано-Франківська. Утім, як попереджають фахівці автомобільних салонів, слід бути обережними роблячи автопокупку на таких  спеціалізованих ринках, адже не факт, що красивим оформленням автомобіля, можна купити „кота в мішку”.

Втім, експерти не мають єдиної думки про те, як може змінитися розташування сил серед основних брендів, представлених на місцевому авторинку. Наприклад, у ТзОВ „Сага Мазда”, упевнені, що через введення додаткового 13% мита на імпортні автомобілі у виграшному становищі опиняться продавці вітчизняних і російських авто (звільнених від сплати мита), на частку яких зараз припадає понад чверть автопродажу. А імпортерам, більшість з яких зараз розпродають машини, завезені до підвищення імпортних мит, у найближчому майбутньому доведеться значно скоротити пропозицію або істотно збільшити ціни.

У ТзОВ „Івано-Франківськ АвтоЗАЗ-ДЕУ”, навпаки, впевнені в тому, що надбавка до імпортних мит не повинна значно вплинути на ціни і не призведе до переділу ринку, оскільки введена лише на півроку. Склади в імпортерів заповнені — не виключено, що в період дії надбавки більшість із них просто не ввозитимуть нові партії автомобілів. Сьогодні на автомобільний ринок значно більше впливають коливання валютних курсів і небажання покупців витрачати гроші в умовах нестабільності.

На думку Степана Камінського, подальшому збільшенню автопродажів в Україні сприяли б програми по стимулюванню попиту. Зараз у 12 європейських країнах, на які припадає понад 90% ринку Євросоюзу, а також у США, Японії та Китаї введено матеріальне заохочення покупців, які змінюють старі авто на нові. Лідерство вже який місяць поспіль утримує автомобільний ринок Німеччини. Не останню роль у цьому зіграли премії, які влада виплачують покупцям нових автомобілів при утилізації старих. У Німеччині, наприклад, діє «премія за іржаве корито» - субсидія, яку отримують люди, що відмовляються від експлуатації своєї старої машини і купують нову. Пілотний проект подібної програми може бути впроваджений у Росії з січня 2010 року.

Криза  вимальовує свої тенденції. Серед яких має покращитися якість позичальників та з обмеженням в кредитуванні клієнти знову масово перейдуть на більш дешевий сегмент.

Однак автомобілі не тільки не знизяться в ціні, але й частково подорожчають.

Олег Назаренко, директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів, погоджується, що сьогодні більше передумов для збільшення цін, ніж для зниження. "Приблизно половину знятих з депозитів коштів люди віднесуть в автосалони. В них просто немає вибору: для покупки нерухомості цих грошей не вистачає, купувати долар за завищеним курсом готові не всі, вдома в гаманці гроші швидко знецінюються. От і виходить, що виходом для багатьох є покупка автомобіля", - підкреслює глава асоціації.


Людмила Ходоровська, „ОстроВ”




Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи