Село, інвестиції, люди. Огляд галицької преси






Територіальна реформа по-польськи

На Тернопіллі впродовж п’яти років переймаються територіальною реформою, про яку час від часу згадують українські чиновники. Тернополяни особливо стривожені, адже після такої реформи їх область може просто зникнути з мапи України й по частинам перейти до складу сусідніх областей. В Брюховичах на Львівщині проходила конференція сільських голів та працівників органів місцевого самоврядування із 6 західних областей України, на якій  досконало вивчили систему польського самоврядування.

«На сайті Мінрегіонбуду, в розділі роз’яснень, тлумачень адміністративно-територіальної реформи для прикладу укрупнення сільських рад наведена тільки Тернопільська область, - пише газета «Вільне життя».  - Про інші не сказано нічого, але здогадуємось, що і для них придумано не менше «сюрпризів». Так ось, за картою, представленою на цьому сайті, Бережанський район, в якому налічується близько 45 тисяч жителів, ділиться вже не на п’ять, а на три укрупнені сільські ради… З краю в край її територія буде мати протяжність близько 30 кілометрів. Тринадцять сільських рад «усього-на-всього» мають припинити існування. А що замість цього отримаємо? Європейські стандарти на польський манер?..

У Польщі вже починають задумуватися над обділеністю сіл, а тому відкривають так звані світлиці. Наприклад, закрили школу, приміщення відремонтували (значною мірою за кошти Євросоюзу) і тепер це називається світлиця — тут можуть зустрічатися люди, брати приміщення в оренду під весілля. В одному із сіл було незвично бачити світлицю, яка використовується під богослужіння. Розп’яття на стіні, ікони, Біблія на спеціально обладнаному столі, а поруч… тенісний стіл… Один розумний поляк констатував: «село перетворилось на спальний район. Люди вранці їдуть на роботу, а повертаються надвечір». Окрім того, за словами одного з війтів, європейські бюрократи, заборонили польським селянам виготовляти їхні традиційні сувеніри з коров’ячих рогів. Бо, за брюссельськими мірками, роги мають знищуватися так само, як коров’ячі кістки…

А чи скоротилася кількість бюрократів у Польщі внаслідок адміністративно-територіальної реформи?... їх стало ще більше. Якщо на реформу в Польщі пішли сотні мільйонів злотих, то на такі реформи по-українськи потрібно буде кілька десятків мільярдів гривень. Адже, наприклад, скасувавши 13 сільських рад, доведеться для нової центральної збудувати в Бережанах ще один «білий дім», обладнати кабінети оргтехнікою для нових 100-150 чиновників».

Тим часом галицькі чиновники роздумують про те, як залучити інвестиції в розвиток сіл.

Нью-Васюки по-прикарпатськи

Нещодавно призначений на посаду голови Долинської РДА Петро Шкутяк, (син нардепа З.Шкутяка) в кращих традиціях головного літературного персонажу Ільфа та Петрова пообіцяв, що Долинщина стане прикарпатською «туристичною Меккою».

«Локомотивом туристичного бізнесу в районі мав стати амбітний інвестиційний проект у невеличкому «селі без сільради» Мислівці,- пише газета «Галицький Кореспондент».

У Мислівці з 2004 року працює розкішна турбаза для VIP-ів «Бескид» та ще зо три заклади громадського харчування. «Бескид» належить ТОВ «Інвестиційна компанія «Укркапітал», яку пов'язують з братами Суркісами і екс-главою адміністрації президента Л. Кучми  В. Медведчуком. У мріях сільського голови власники «Укркапіталу» зуміли розгледіти певний практичний сенс. І в 2006-2007 роках з'явилися прецікаві «Пропозиції по розбудові туристичної інфраструктури курортної зони "Мислівка». Цей документ можна було б назвати найсміливішою інвестиційною утопією, яка коли-небудь писалася в незалежній Україні...

Якщо коротко, то в «Пропозиціях...» інвестори обіцяли 33 підйомники, 136,5 км лижних трас, 20-25 тис. туристів за день, бальнеологічний курорт європейського рівня, 4-5 тис. робочих місць, 180 млн. грн. відшкодування за лісовтрати і щорічно 32 млн. грн. до бюджету за оренду землі. Словом, «п'ять «Буковелів» в одній невеличкій Мислівці... Втілити мрію в життя зголосилися 6 приватних компаній. Головна з них - згаданий «Укркапітал», решта - ТОВ «Регул», БПФ «Промінь» тощо, назви яких мало говорять прикарпатцям. Та є серед інвесторів компанія «Гаразд Кераміка», яку пов'язують з відомим в Івано-Франківську бізнесменом, керівником інвестиційно-будівельної компанії «Гаразд Україна» Костянтином Бородайком.  Взамін за «економічне диво» ці інвестори просили тільки... 6,5 тис. га землі державного лісового фонду... Ясна річ, що такі неприховані апетити влада задовольнити не ризикнула…»

Доречі, фірма «гараздівців» свого часу за підтримки міського голови Івано-Франківська З.Шкутяка та депутатської більшості в міській раді «Наша Україна» обіцяли відновити пивзавод в Івано-Франківську. Однак на відданих у власність приміщенях та землях колишнього пивзаводу сьогодні відкрили… речовий ринок.

«Є ризик, що масштабний мислівський проект може обернутися не менш масштабним земельним дерибаном», - резюмує газета «Галицький Кореспондент».

Руки геть від москальського газу

Журналісти західноукраїнської газети «Експрес» вияснили, чим займається колишній губернатор Прикарпаття Михайло Вишиванюк, який був головою ОДА при Л.Кучмі впродовж дев’яти років.

«Японську лозу висадили в селі Турка Коломийського району на території селянської спілки. Під саджанці виділили сто гектарів угідь. – Урожайність лози від 20 до 40 тонн з га, - каже М.Вишиванюк, ініціатор проекту. – це прирівнюється до такої ж кількості вугілля…У Європі на цю вербу великий попит. Там тонна спресованої деревини у брикеті коштує 320-360 євро… не треба нам возити дорогий газ з Росії. Маємо досить таки багато місць, де можна вирощувати цю унікальну рослину... на Поліссі, у Житомирській, Рівненській областях, сам Бог велів їй рости».

Поки М.Вишиванюк експериментує на Коломийщині, калушани стикнулися з передовим «європейським» досвідом у вирощуванні свиней, який став уже для них справжньою епопеєю боротьби за свої права.

Селяни проти свиней

Львівська газета «За вільну Україну» розповідає про боротьбу громади села Сівки Войнилівської за свої землі та екологічне довкілля.

«Розпочалося все через звичайнісіньке свинство… Щоправда з данським корінням…Йдеться про сільськогосподарське ТзОВ «Даноша», що є власником кількох свиноферм на Калущині й може у недовгому часі стати одним з найбільших постачальників м’яса в Україні. Коли у 2004 році данці викупили занедбаний комплекс «Прикарпаття» у Копанках, мешканці довколишніх сіл сприйняли це як радісну звістку – проект мав забезпечити соціальну сферу щедрими інвестиціями, безробітне село – трьома сотнями робочих місць…

Місцева влада співає дифірамби – іноземці вже інвестували в економіку Калуського та Галицького районів близько 600 млн. гривень, та ще й поліпшили економічні показники району на тлі всієї області. У мешканців сіл натомість з’явились усі підстави, аби забити на сполох. Усім відомо, що свинарство – екологічно напружене виробництво… мешканці довколишніх сіл і навіть Калуша задихалися від ядучого запаху. Подейкують, що відходи вивозили вночі на орендовані поля і тим самим ще й спалили верхній родючий шар ґрунту. До проведення експертизи так і не дійшло, і навіть численні скарги калушан, які тоді посипалися до низки інстанцій, результату не дали. Чиновники відмахнулися – розбиратися, а відтак – і розв’язувати проблему мають самі інвестори, а контролювати їх зобов’язана районна влада та відповідні контрольні служби.

Головний санітарний лікар Калуського району Богдан Пеленичка в одному з інтерв’ю місцевим кореспондентам запевняв: «Даноша» – одна з небагатьох сільськогосподарських фірм, які неухильно дотримуються українського законодавства…Селяни іншої думки. «Про яке дотримання закону може йти мова, якщо сільськими дорогами у звичайних відкритих вантажівках перевозять з ферми туші загиблих тварин? – каже Марія Антонів, мешканка села Сівка Войнилівська. – Мали ж подбати про спеціальні металеві контейнери, аби раптом не поширити інфекції, та де там!»…

Обіцянка про створення робочих місць також залишилась лише на словах. Генеральний директор «Даноші» Том Аксельгаард заявив, що зі своїх господарств селяни можуть принести яку-небудь недугу й заразити їхніх імпортних, завезених з Данії, кабанців. Отож, серед працівників ферми – калушани, які не мають господарки.

Схоже, невдовзі іноземні фермери таки стануть господарями на нашій землі: ділянки в селян орендуватимуть за безцінь, владу тішитимуть інвестиціями, а наших українських фермерів-одноосібників витіснятимуть з ринку. Отоді й настане час найматися у свинарі до товариств на кшталт «Даноші».

На службу до сеньйорів та сеньйоріт

Поки місцеві владоможці турбуються про іноземні інвестиції, прості галичани невтомно прямують на Захід в пошуках праці. Львівська газета «Суботня пошта» пише таке:

"На заробітках в Італії", - чи не щоденно доводиться чути це словосполучення у відповідь на запитання, де ваша донька, мати, колега. ..Дехто з них повертається на Батьківщину. Щоправда, ненадовго. Українські трудові мігранти, як би дивно це не звучало: погостюють у себе вдома місяць півтора і назад… І за таким життєвим графіком дехто живе вже доб­рих десять років.

Ірина Зуб поїхала до Італії 2002го. Гроші були потрібні на вступ доньки до вишу. Необхідну на дорогу суму позичила, оформила візу…

"Два місяці була без роботи, - розповідає Ірина Зуб. - Потім нарешті знайшовся мені перший дід. Прожив недовго, бідолашний. Далі п'ять місяців доглядала 84-річну жіночку. Хороша в неї була сім'я, людяна - а це, як пізніше з'ясувалося, рідкість…Втім із наступним італійським подружжям пенсіонерів мені не пощастило. Ставлення до мене було, як до рабині. Не витримала й трьох місяців – звільнилася…

Сьогодні Ірина Зуб має "легалізацію" і право на працю в Італії. Приїхала на місяць додому, вкотре ненадовго побачитись із донькою, яка за час, що мама в Італії, встигла і вступити до університету, і закінчити його…Незабаром знову їде до своїх нових синьйорів. Каже, що в Україні почувається "непотребом" і що "тут вона не знайде для себе ніякої роботи" . Це сумно, але жінка зізнається, що на Батьківщині їй взагалі залишатися страшно».

Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи