Ситуація на ринку нерухомості в Івано-Франківську







Стрімке зростання долару та гостра фінансова нестабільність України у першу чергу позначилися на ринку нерухомості. Як зазначає, Національна асоціація ріелторів, в Україні рівень продажу житлових будинків та квартир скоротився в 6,5 рази, перевищивши очікувані темпи падіння втричі від заявленого в жовтні 2008 року. У якому стані знаходиться ринок нерухомості Івано-Франківська? І чи чекати „нестримного обвалу цін” цієї осені? Ці питання вирішив з’ясувати кореспондент „ОстроВа”.

Почалося все з того, що у вересні відбулося зростання ставок за кредитами, і в основному всі банки перестали видавати їх без первинного внеску, а вже на початку жовтня узяти іпотечний кредит стало практично неможливо. Останньою краплею в іпотечному кредитуванні було, те, що Національний банк України, заборонивши на невизначений термін видачу кредитів в іноземній валюті. І це при тому, що саме в американській валюті із-за низької процентної ставки, в порівняні з гривнею, бралася переважна кількість іпотечних кредитів. Наслідки відтоку фінансових коштів виявилися цілком передбаченими – ринок нерухомості, отримавши удар у свою „ахіллесову п’яту” звалився.

Зараз експерти з питань нерухомості розійшлися в думках щодо цін на житло. Одні вважають, що обвалу цін не буде, і вони до березня наступного року впадуть ще на 20 %, а потім зупиняться. Адже, залишається надія, що до цього часу банку реанімують іпотеку і почнуть видавати кредити. Інші, що вихід з кризи почнеться з осені цього року, а до того часу ціни впадуть ще на 30%.

В Івано-Франківську, як прогнозували влітку деякі будівельні фірми очікуваного підвищення цін на нерухомість не відбулося. Натомість, як зазначає Оксана Гуцуляк, рієлтор бюро нерухомості „ВІП-партнер”: „Влітку ціни на житло знизилися відносно долара, а від цього попит та пропозиція відносно коректувалася. Як зазвичай, найбільшим попитом на нерухомість користувалася центральна частина міста, що є найдорожча. Найдешевша нерухомість спостерігається у мікрорайоні Пасічна та Позітрон, проте зазвичай, ціни залежать від розвинутої інфраструктури мікрорайону.”

На думку, експерта, ринок нерухомості чекають якісні перетворення. Житло буде більш чітко диференціюватися за сегментами. Мінімальні ціни на нерухомість будуть досягнуті восени 2009 року, після чого розпочнеться плавне відновлення ринків. Продавати стане важче, так як покупець стане більш вибагливим, і буде підходити більш строгіше до якості нерухомості. І хоч 2009 рік відкоригує ціни на нерухомість в бік зниження, але з часом вони знову підвищаться. Найбільш перспективним типом нерухомості для приватного інвестора Оксана Гуцуляк називає квартири в центральній частині міста та земельні ділянки в безпосередній близькості до міста.

Вже зараз, користуючись ситуацією на ринку нерухомості, орендарі отримують більш гнучкі умови оренди Адже, сьогодні ринок орендаря замінив ринок орендодавця. Компанії, які раніше займали великі офісні приміщення тепер консолідують свої підрозділи в одному офісному приміщенні чи в декількох менших.  Орендарі користуються ситуацією і намагаються домогтися більш гнучких ставок. „Ми зіткнулися з тим, що орендарі вимагають у нас 30-50 % дисконту, і ми змушені їм йти на зустріч”, - говорить Сергій Малик, менеджер однієї з франківських інвестиційних компаній.

Водночас, як зазначає  Тетяна Панасенко, орендодавець приміщення магазину непродовольчих товарів: „На 2009 рік ми заключили договір у гривнях, і орендарю доводиться з цим змиритися. Я знаю багато людей, які постраждали через те, що заключили договори оренди в доларах. Тому, на даний час, страждає той, хто заключив договір в іноземній валюті.”

 „Сьогодні у Івано-Франківську збільшилася пропозиція комерційної нерухомості, проте попит на неї зменшився. Проте є можливість торгу та приходу орендаря та орендодавця до спільного знаменника” – зазначає Денис Пірко, експерт з нерухомості рієлторської компанії „ВІП-партнер”.

Водночас, спостерігається великий попит і мала пропозиція на оренду житла. Деякі власники ставлять завищені ціни намагаючись заробити на нестабільній ситуації, наприклад, однокімнатна квартира без меблів коштує на місяць 1200 гривень, коли реальна її ціна не більше 700 гривень. А, ніч проживання в однокімнатній квартирі, коштуватиме орендодавцю від 80 гривень (переважно це мікрорайон Пасічна та Позітрон), або від 150 гривень, якщо це центральна частина міста.

Як зазначають експерти з нерухомості рієлторської Івано-Франківської компанії  „ВІП-партнер”, восени 2009 року набагато помітніше стане дефіцит новобудов. Справа, у тому, що у другій половині 2008 року майже не було будівництва, і весь 2009 рік теж не спостерігається тенденція будівництва нового житла, тож у 2010 році будівництво повністю ще не відновиться. Якщо порівнювати цю осінь з осінню минулого року, то ціни у гривнях на житло зросли на 5-10 %, а якщо порівнювати з цим літом цього року, то значного підвищення цін не відбулося. Тож, якщо ростиме долар, нерухомість падатиме”.

Тож, якщо ви вирішили вкласти гроші у нерухомість, головне не впустити момент „дна”, адже незважаючи на всі нестабільні прогнози ринок нерухомості Івано-Франківська розвивається. Недарма сьогодні тут працює майже 122 агенції нерухомості. Так, наприклад, представник місцевої агенції нерухомості „Макс» на моє запитанні: „Чи можливий восени обвал цін на нерухомість?”, розгубився, але вчасно опанувавши себе, сухо відповів, що це закрита інформація. Тож тепер думайте – самі…


Людмила Ходоровська, „ОстроВ”

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи