Альтернатива ЖЕКам - ОСББ

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), - юридична особа, створена власниками для сприяння ефективному використанню їхнього власного майна та управління неподільним та загальним майном. В Івано-Франківську ця форма самоорганізації мешканців   набуває все більшого поширення. Фактично - це одна з альтернатив державним ЖЕКам. Щоб краще познайомитися з специфікою функціонування ОСББ ми вирішили зустрітися з Михайлом Жураківським, заступником голови ради голів будинкових комітетів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків м.Івано-Франківська, головою правління ОСББ «Сучасне життя».

 Жураківський Михайло Дмитрович. Народився в с.Боднарів Калушського р-ну 9 травня 1945 року. За фахом гірничий інженер геофізик, у 1972 році закінчив Івано-Франківський інститут «Нафти і газу».  Тривалий час працював керуючим Карпатською промислово-геофізичною конторою (тепер Карпатське управління геофізичних робіт). Нині проректор Західноукраїнського університету (м.Івано-Франківськ) з виховної і господарської роботи.  

- Пане Михайле, Ваше об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) з’явилося в Івано-Франківську одним із перших. Скажіть кілька слів про те, що спонукало його створити?

- Ми проживаємо у будинку який колись був гуртожитком підприємства ВАТ «Добробут». У 2002 році, після ремонту і реконструкції, цей будинок перетворився на повноцінний 35-квартирний житловий будинок, загальною площею 3200 м.кв., з земельною ділянкою 0,033 га. Нині і земля під будинком і прибудинкова територія знаходяться в оренді, але ми підготували вже документи для оформлення її в постійне користування. Отож, люди котрі вселилися в будинок були категорично проти того, щоб ми ставали на баланс ЖЕКу №2. Тоді на загальних зборах ми згідно закону від 29 листопада 2001 року "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" провели установчі збори товариства, зареєстрували його у відповідних установах, затвердили Статут і обрали Правління, виробили печатку.

- А чому ви були категорично проти ЖЕКу?

- По-перше, а навіщо старий "радянський" ЖЕК у новому будинку? Що він такого буде робити, хіба-що гроші за квартплату збирати? Ви ж знаєте, що житловий фонд ЖЕКів зношений, потрібно то тут то там робити поточний ремонт, а ми вносячи гроші за квартплату, виступали б фінансовим донором старих будинків. По-друге, в новому будинку, якщо від самого початку стежити за його станом, можна зробити ідеальний порядок, то і мешканці зійшлися на тому, що краще бути окремою юридичною особою.

Зрештою, усі ми раніше жили у жеківських будинках... Ви прекрасно знаєте, що у ЖЕКу постійно бракує грошей. На цю причину і спирають усі негаразди, і те що послуги взагалі не надаються, а якщо надаються, то не в повному обсязі. А якщо послуги і надаються в повному обсязі, то не якісно і т.д. На мою думку, справа не в нестачі коштів, - система гнила. У ЖЕКу немає почуття господаря, немає відповідальності перед мешканцями. Пріоритет у ЖЕКу один, - виплатити голові, головному інженеру і головному бухгалтеру зарплату, «хапанути» собі матеріальні цінності виділені на ЖЕК і списати кошти за ніби-то надані послуги…

- Буде не справедливо рівняти нові будинки і ЖЕКівські будинки, які знаходяться в занедбаному стані, - не поштукатурені, дахи діряві, і підвальні розводки прогнилі, всюди протікає, прориває, - встигай латати…

- Я не про те. От, наприклад, ви відноситесь до ЖЕКу, справно платите за квартплату і у вас в квартирі поламався кран. Ви викликаєте слюсаря, він приходить не відразу, десь так на третій день, як завжди трохи п’яний і каже, що йдіть на базар купіть новий кран, чи запчастину, бо в мене немає. А далі поки йому не заплатиш, то не зробить нормально. А за дурно так зробить, що ще три рази будеш відпрошуватися з роботи, його викликати, його цілий день чекати аж поки не заплатиш гроші за роботу… А в квартплаті то його робота врахована! Або, наприклад, ви приходите в ЖЕК по довідку, чи з якоюсь скаргою чи претензією, а вам замість словами відповідають - «гав, гав, гав». У кращому випадку пояснять, що у нас половина робочих «алкоголіки», що з них візьмеш, а спеціалісти повтікали давно в приватні фірми…

- Вас тоді, у 2002 році, обрали головою правління ОСББ «Сучасне життя». І якими були ваші перші кроки, перші заходи?

- Будинок, як завжди, здали в експлуатацію з чисельними недоробками. Тому, невдовзі після здачі будинку, нам прийшлося підводити резервний електричний кабель, бо часто вибивало струм через перевантаження у мережі, самі розумієте, в кожній квартирі пральна машинка, порохотяг, мікрохвильовка і т.д. (Нам пощастило, що ці роботи ми провели за кошти програми "ПР ООН"). Але це не кінець випробуванням, бо потім, коли мешканці почали переходити на автономне опалення, стало не вистачати тиску газу в системі, прийшлося, (вже за свої кошти), тягнути до будинку нову газову трубу більшого діаметру.

- А як у вас визначається фірма виконавець робіт?

- Обговорюємо на правлінні і вибираємо де дешевше і якісніше. Отож, далі ми за свої, зібрані у мешканців, кошти заасфальтували подвір’я, бордюри поставили, побілили сходову, виставили плитку в коридорах, провели собі до квартир домофон. Який би ЖЕК нам це зробив? Навіть якщо би ми ці гроші віддали в ЖЕК, то навряд вони були б використані саме на наш будинок, а в тім їх би половину точно розікрали. До речі, ми в 2007 році навіть грамоту отримали від Івано-Франківського міськвиконкому за перше місце по благоустрою. Ми тоді зробили за свої кошти дитячий майданчик, засадили клумби, встановили паркан.

- Ви складаєте угоду з мешканцями будинку? Які у вас "штати" працівників?

 

- Так, я, від імені товариства, складаю угоду з власниками квартир. У нас все вирішують загальні збори мешканців, а втілює в життя правління. Всі витрати з квартплати і грошей зібраних на благоустрій здійснюються на основі затвердженого загальними зборами кошторису. У нас двоє штатних працівників, - голова правління і бухгалтер. Всі решта, - прибиральниця, електрик і слюсар та ін. працюють за договорами. Не подобається мешканцям, не справляється з роботою, - договір не продовжуємо.

- І скільки послуг ви зобов’язуєтесь надавати? ЖЕК каже, що "надає" двадцять шість…

 

- А ми фактично чотири. Квартирна плата йде на такі витрати:

1) Електроенергію, що йде на освітлення подвір’я і сходинкових кліток;

2) Прибирання під’їздів і прибудинкової території;

3) Оренду землі;

4) За телефонні розмови товариства;

5) За канцелярські товари і транспортні витрати.

Стосовно зарплатні голови правління ібухгалтера, то у нас ця оплата здійснюється у вигляді преміальних, один раз на рік, після підведення підсумків роботи. У інших ОСББ, це щомісячна заробітна плата, яка залежить від кількості квартир у будинку.

- А де ви берете прибиральницю, слюсаря, сантехніка, столяра?

 

- Я вже казав, вони працюють за угодами. Ми домовляємося з підприємцями, вони дають нам свій мобільний телефон, і мешканець дзвонить майстру коли потрібна його допомога, і сам з своєї кишені і розплачується. Бо я відповідаю лише за приміщення і території загального користування, тобто неподільне і загальне майно, все крім квартир. Тобто я відповідаю за підготовку будинку до осінньо-зимового періоду, за вікна в коридорах, за вхідні двері в під’їзд. Освітлення і прибирання - це також моя парафія, я контролюю роботу електрика і прибиральниці. Підмітання території у нас проводиться через день, а раз на тиждень робимо підмітання і одразу вологе прибирання сходинкових кліток. Також я виконую обов’язки паспортиста ЖЕКу, провожу реєстрацію громадян, зняття з реєстрації, видаю довідки про склад сім’ї і т.і.

- Яка у вас квартплата з розрахунку за 1 м.кв?

- Ми збираємо з людей гроші за квартирну плату по 55 копійок за 1 кв.м. загальної площі квартири. Це при тому, що в ЖЕКи вже підняли ціну до 70 коп. Крім того ми окремо збираємо гроші на благоустрій території. Кожен власник квартири здає гроші диференційовано, пропорційно до житлової площі квартири. Ну, а за воду, каналізацію, газ, електроенергію, вивіз сміття ми платимо через банк, кожен сам за себе, так як усі, - на розрахункові рахунки відповідним підприємствам, що надають послуги. Для накопичення коштів на капітальний ремонт неподільного та загального майна з цих 55 коп. за 1 м.кв. невеличка сума йде у резервний фонд об'єднання. Ці кошти акумулюються на рахунку об'єднання у банку і будуть використовуватися потім за цільовим призначенням.

- Що потрібно щоб мешканцям ЖЕКівських будинків створити ОСББ?

- Бажання і ініціативні мешканці. Станом на 1.01. 2009 року у Івано-Франківську діє вже 134 ОСББ. Ми створили товариство, усвідомивши, що у питанні наведення порядку в нашому будинку все залежить від самих мешканців. Памятаєте, такі відомі гасла: «Порятунок потопаючих, справа рук самих потопаючих» і «Чисто не там де прибирають, а там де не смітять». От ми ними і керуємось.

Перед тим як створювати ОСББ, потрібно домогтися щоб ЖЕК зробив капітальний ремонт будинку (перекрив дах, замінив підвальні розводки, поштукатурив фасад, поміняв вікна і двері в під'їзді). Після того можна збирати загальні збори і створювати ОСББ. За нині діючим законодавством щоб у будинку створити ОСББ потрібно бажання трохи більше, ніж 50% власників квартир будинку.

Розмову провів Сергій Стефанко "ОстроВ"

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи