Будівельники на пороховій бочці

Якщо відкрити будь яку з рекламних газет Івано-Франківська, то одразу можна зауважити, що кількість пропозицій на ринку первинного і вторинного житла займає 80% рекламних площ. Та як не намагаються ріелтори розрекламувати свій товар, а продаж - не йде… На фоні такого достатку "пропозиції" і відсутності "попиту", всупереч бажанню забудовників, ціни на житло поволі падають, а покупці, в силу різних соціально-економічних причин, все одно не можуть його купувати, і ціни далі продовжують падати. Лише за період з вересня 2008 по лютий 2009 року ціни на готовий сирець впали з 1200 до 700 доларів США. А про житло, "намальоване на папері, тобто те, яке знаходиться ще в проекті, взагалі не йдеться. 

 За оцінкою, експерта з київської будівельно-інвестиційної компанії "Київ-житло-інвест" Євгена Шалімова, яку він висловив в інтерв’ю “Острову”, ціни на житло дуже впали і далі будуть падати аж до собівартості. А потім буде "тест на вошивість" серед забудовників:

 - 1. "Дуже вошиві" будуть зупиняти будівництво і вичікувати, або в гіршому випадку втікати з грішми за кордон.  

- 2. "Менш вошиві" будуть намагатися створювати видимість будівництва і ставити перед клієнтами питання про доплату у зв'язку, з подорожчанням матеріалів, падінням гривні тощо.  

- 3. "Чисті, безвошиві" забудовники будуть викручуватися за рахунок своїх власних грошей. А нестачу в грошах покривати, продаючи деякі свої активи. І все для того щоб вчасно здати будівництво, виконати свої зобов’язання перед клієнтами, зберегти репутацію. 

На цьому фоні місцева преса майже в кожному газетному номері публікує статті «незалежних експертів» про те, що треба негайно купувати житло, оскільки ціни на нього виростуть, а самого житла вже за кілька місяців буде хронічно не вистачати. Безумовно, частково врегулювати ціну на ринку могло б будівництво так званого соціального житла. Але, як відомо, в Івано-Франківську майже відсутнє таке будівництво. Через це черга на житло у місті не просувається вже довгі роки. 

Одним з таких «незалежних експертів» в Івано-Франківську дуже часто виступає Ярослав Бартків, депутат міської ради, голова асоціації працівників будівельної галузі. Чи може Я.Бартків бути “незалежним» експертом, якщо є працівником однієї з фірм забудовників – питання риторичне. Але майже всі його публічні виступи є лобіюванням інтересів забудовників: чи то з трибуни міської ради, чи з екрана телевізора чи на шпальтах газет. Міського голову і депутатів він лякає скороченням надходжень у бюджет і безробіттям; мешканців Івано-Франківська - високими цінами на житло.

 Ось лише деякі уривки з чисельних виступів "експерта" Я.Бартківа. В інтерв’ю газеті “Галичина” він сказав:  "Івано-Франківськ відчує дефіцит житла… Якщо пропонована вартість житла є істотно нижча від ринкової… - раджу не вірити дуже дешевому квадратному метрові… Не треба мати жодних ілюзій: як і самій людині гроші просто так до рук не приходять, так і економіка не знає благодійності…".

 В іншому інтерв’ю  Ярослав Бартків каже: «В Івано-Франківську є загроза виникнення дефіциту житла. Є спеціальна схема, що застосовується при будівництві житла. Вона полягає у тому, що фундаменти під будівельні споруди на наступний рік закладають у році минулому…фінансова нестабільність – причина того, що бізнес не заклав коштів для майбутнього будівництва…».  

З проханням прокоментувати висловлювання Я.Бартківа і ситуацію на ринку нерухомості ми звернулися до колишнього інженера фірми "Галоблмашагробуд" Романа Думченка  

«Яка схема? При чому тут схема?», - каже Думченко, - "Цей експерт, хоч розуміє, що говорить? В будівництві схема - це передусім стосунки між замовником, підрядником, інвестором, покупцем. Є різні схеми у фінансуванні будівництва. А яке це має значення коли закладають фундамент в кінці року чи на початку, я не розумію? Та не приховуйте, а скажіть відверто, просто тепер люди стали мудріші і обережніші, тому вони і не викупили наперед неіснуючі квартири у неіснуючих будинках, а отже і у вас немає коштів. А то якась схема винна… А забудовники, ніколи свої "грошики" в будівництво не закладали, завжди користувалися людськими. Вигідно і надійно, якщо щось станеться, то не твої гроші пропадуть, а людські, - ти захищений, нічим не ризикуєш. Оце і є справжня схема. Вона то нині і не працює", – каже пан Роман. 

"Не секрет, що в будівництві працює ще одна схема, - схема уникнення від оподаткування, за якою більшість будівництв оформлені на підприємців, які сплачують єдиний податок. Внаслідок такої схеми - будівельникам офіційно платять мінімальну зарплату, а відповідно й мінімальні податки на зарплату, а решту зароблених грошей – «в конверті» - на чорно. Тому, повірте, забудовники не про житло для громадян дбають, не про бюджет чи зростання рівня безробіття. Ви напевно й самі здогадуєтесь чому вони підняли такий галас, - їх пече одне питання: знижуються ціни на його величність "метр квадратний", а відповідно зменшуються їх прибутки", - додає Думченко. 

"Люди, які мають на руках живі гроші, в цій ситуації, як виглядає, теж дезорієнтувалися. Внаслідок цього істотно скоротився продаж квартир. Якщо раніше до наших будівельних фірм навідувалося три-чотири клієнти на день, то тепер — один-два...", – зізнається ще один "експерт", колишній міський перший віце-мер відповідальний за будівельну галузь, а нині працівник тієї ж асоціації працівників будівельної галузі, Богдан Ониськів. 

Як сказала нам ріелтор Наталя Зарудна з агентства нерухомості "Ненсі-ІФ": "Нині попит на житло менший за пропозицію, тому ціни вимушено знизилися. Особливо стурбовані люди, які заплатили за ще не збудоване житло. А кількість нових бажаючих внести гроші в фінансово-будівельні піраміди різко зменшилася, бо ризик "лоханутися" зріс у сотні разів. В деяких новобудовах за передоплатою викуплено всього-на-всього 10-15% віртуальних квартир".  

"Будівельні матеріали подорожчали. Курс долара до гривні став майже у двічі більшим. Отож, люди гроші не вкладають, забудовники, навчені брати гроші для будівництва "на халяву" (без сплати відсотків за користування) у пайовиків, свої гроші вкладати не поспішають, а банки кредити не дають. Щоб закінчити будівництва забудовникам потрібно будувати за свій кошт або інший варіант - припинити будівництво і повернути з процентами гроші вкладникам-пайовикам. Тому багато будов зупинено, інші дихають на ладан", - підсумовує Н.Зарудна. 

З огляду на вище сказане, все більше переконуєшся, що в будівництві житла має запрацювати така формула: замовник, який має гроші, наймає підрядчика і будує житло, потім здає його в експлуатацію. А тільки тоді виходить на ринок і продає житло за цінами, що існують на ринку. За таких умов афери типу "Еліта-центр" стануть не можливими. І хоч в Івано-Франківську випадків масового шахрайства ще не було, але з огляду на закладену проблематику, будівельна галузь знаходиться на пороховій бочці…   

Григорій Козуб "Остров"

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи