Будівельники на пороховій бочці

Якщо відкрити будь яку з рекламних газет Івано-Франківська, то одразу можна зауважити, що кількість пропозицій на ринку первинного і вторинного житла займає 80% рекламних площ. Та як не намагаються ріелтори розрекламувати свій товар, а продаж - не йде… На фоні такого достатку "пропозиції" і відсутності "попиту", всупереч бажанню забудовників, ціни на житло поволі падають, а покупці, в силу різних соціально-економічних причин, все одно не можуть його купувати, і ціни далі продовжують падати. Лише за період з вересня 2008 по лютий 2009 року ціни на готовий сирець впали з 1200 до 700 доларів США. А про житло, "намальоване на папері, тобто те, яке знаходиться ще в проекті, взагалі не йдеться. 

 За оцінкою, експерта з київської будівельно-інвестиційної компанії "Київ-житло-інвест" Євгена Шалімова, яку він висловив в інтерв’ю “Острову”, ціни на житло дуже впали і далі будуть падати аж до собівартості. А потім буде "тест на вошивість" серед забудовників:

 - 1. "Дуже вошиві" будуть зупиняти будівництво і вичікувати, або в гіршому випадку втікати з грішми за кордон.  

- 2. "Менш вошиві" будуть намагатися створювати видимість будівництва і ставити перед клієнтами питання про доплату у зв'язку, з подорожчанням матеріалів, падінням гривні тощо.  

- 3. "Чисті, безвошиві" забудовники будуть викручуватися за рахунок своїх власних грошей. А нестачу в грошах покривати, продаючи деякі свої активи. І все для того щоб вчасно здати будівництво, виконати свої зобов’язання перед клієнтами, зберегти репутацію. 

На цьому фоні місцева преса майже в кожному газетному номері публікує статті «незалежних експертів» про те, що треба негайно купувати житло, оскільки ціни на нього виростуть, а самого житла вже за кілька місяців буде хронічно не вистачати. Безумовно, частково врегулювати ціну на ринку могло б будівництво так званого соціального житла. Але, як відомо, в Івано-Франківську майже відсутнє таке будівництво. Через це черга на житло у місті не просувається вже довгі роки. 

Одним з таких «незалежних експертів» в Івано-Франківську дуже часто виступає Ярослав Бартків, депутат міської ради, голова асоціації працівників будівельної галузі. Чи може Я.Бартків бути “незалежним» експертом, якщо є працівником однієї з фірм забудовників – питання риторичне. Але майже всі його публічні виступи є лобіюванням інтересів забудовників: чи то з трибуни міської ради, чи з екрана телевізора чи на шпальтах газет. Міського голову і депутатів він лякає скороченням надходжень у бюджет і безробіттям; мешканців Івано-Франківська - високими цінами на житло.

 Ось лише деякі уривки з чисельних виступів "експерта" Я.Бартківа. В інтерв’ю газеті “Галичина” він сказав:  "Івано-Франківськ відчує дефіцит житла… Якщо пропонована вартість житла є істотно нижча від ринкової… - раджу не вірити дуже дешевому квадратному метрові… Не треба мати жодних ілюзій: як і самій людині гроші просто так до рук не приходять, так і економіка не знає благодійності…".

 В іншому інтерв’ю  Ярослав Бартків каже: «В Івано-Франківську є загроза виникнення дефіциту житла. Є спеціальна схема, що застосовується при будівництві житла. Вона полягає у тому, що фундаменти під будівельні споруди на наступний рік закладають у році минулому…фінансова нестабільність – причина того, що бізнес не заклав коштів для майбутнього будівництва…».  

З проханням прокоментувати висловлювання Я.Бартківа і ситуацію на ринку нерухомості ми звернулися до колишнього інженера фірми "Галоблмашагробуд" Романа Думченка  

«Яка схема? При чому тут схема?», - каже Думченко, - "Цей експерт, хоч розуміє, що говорить? В будівництві схема - це передусім стосунки між замовником, підрядником, інвестором, покупцем. Є різні схеми у фінансуванні будівництва. А яке це має значення коли закладають фундамент в кінці року чи на початку, я не розумію? Та не приховуйте, а скажіть відверто, просто тепер люди стали мудріші і обережніші, тому вони і не викупили наперед неіснуючі квартири у неіснуючих будинках, а отже і у вас немає коштів. А то якась схема винна… А забудовники, ніколи свої "грошики" в будівництво не закладали, завжди користувалися людськими. Вигідно і надійно, якщо щось станеться, то не твої гроші пропадуть, а людські, - ти захищений, нічим не ризикуєш. Оце і є справжня схема. Вона то нині і не працює", – каже пан Роман. 

"Не секрет, що в будівництві працює ще одна схема, - схема уникнення від оподаткування, за якою більшість будівництв оформлені на підприємців, які сплачують єдиний податок. Внаслідок такої схеми - будівельникам офіційно платять мінімальну зарплату, а відповідно й мінімальні податки на зарплату, а решту зароблених грошей – «в конверті» - на чорно. Тому, повірте, забудовники не про житло для громадян дбають, не про бюджет чи зростання рівня безробіття. Ви напевно й самі здогадуєтесь чому вони підняли такий галас, - їх пече одне питання: знижуються ціни на його величність "метр квадратний", а відповідно зменшуються їх прибутки", - додає Думченко. 

"Люди, які мають на руках живі гроші, в цій ситуації, як виглядає, теж дезорієнтувалися. Внаслідок цього істотно скоротився продаж квартир. Якщо раніше до наших будівельних фірм навідувалося три-чотири клієнти на день, то тепер — один-два...", – зізнається ще один "експерт", колишній міський перший віце-мер відповідальний за будівельну галузь, а нині працівник тієї ж асоціації працівників будівельної галузі, Богдан Ониськів. 

Як сказала нам ріелтор Наталя Зарудна з агентства нерухомості "Ненсі-ІФ": "Нині попит на житло менший за пропозицію, тому ціни вимушено знизилися. Особливо стурбовані люди, які заплатили за ще не збудоване житло. А кількість нових бажаючих внести гроші в фінансово-будівельні піраміди різко зменшилася, бо ризик "лоханутися" зріс у сотні разів. В деяких новобудовах за передоплатою викуплено всього-на-всього 10-15% віртуальних квартир".  

"Будівельні матеріали подорожчали. Курс долара до гривні став майже у двічі більшим. Отож, люди гроші не вкладають, забудовники, навчені брати гроші для будівництва "на халяву" (без сплати відсотків за користування) у пайовиків, свої гроші вкладати не поспішають, а банки кредити не дають. Щоб закінчити будівництва забудовникам потрібно будувати за свій кошт або інший варіант - припинити будівництво і повернути з процентами гроші вкладникам-пайовикам. Тому багато будов зупинено, інші дихають на ладан", - підсумовує Н.Зарудна. 

З огляду на вище сказане, все більше переконуєшся, що в будівництві житла має запрацювати така формула: замовник, який має гроші, наймає підрядчика і будує житло, потім здає його в експлуатацію. А тільки тоді виходить на ринок і продає житло за цінами, що існують на ринку. За таких умов афери типу "Еліта-центр" стануть не можливими. І хоч в Івано-Франківську випадків масового шахрайства ще не було, але з огляду на закладену проблематику, будівельна галузь знаходиться на пороховій бочці…   

Григорій Козуб "Остров"

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи